Zvolenčania na zraze reprezentácie

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.4.2019

(Zdroj: TASR, HKM)  Trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Craigovi Ramsaymu sa na pondelkovom zraze v Piešťanoch pred dvojzápasom s Nemeckom hlásil nový asistent i päť nových hráčov. Po vypadnutí z playoff doplnil realizačný tím tréner Andrej Podkonický a hráčsky káder aj útočník Rastislav Špirko z HKM Zvolen. Ďalší dvaja Zvolenčania Michal Chovan a Milan Kytnár sa po dohode pridali k národnému mužstvu až v utorok.

Skúsený Rasťo Špirko prišiel o časť sezóny po operácii kolena, ktoré si zranil na februárovom Kaufland Cupe v dueli s Bieloruskom. Po dvojmesačnej pauze sa v závere klubového ročníka vrátil do zostavy Zvolena, aby pomohol mužstvu vo vyraďovacích bojoch, no ako sám priznal, stále sa necíti stopercentne fit. Jeho štart v zápasoch s Nemeckom je teda otázny, rozhodne sa o ňom po porade s trénermi a lekármi. "Som tu, aby som absolvoval čo najviac tréningov, pracoval s kondičným trénerom. Vo Zvolene som totiž pred návratom neabsolvoval žiadny ostrý tréning, iba som naskočil rovno do zostavy, teraz budem musieť pracovať na tom, aby som kondičku nabral a mal takú fyzickú prípravu, ako sa patrí na reprezentáciu. Uvidíme, či pôjdem tento týždeň do zápasov, to sa ešte rozhodne," uviedol pre TASR Špirko. Samozrejme, domáce MS sú obrovské lákadlo, no 34-ročný útočník by sa chcel pobiť o miestenku, aj keby sa šampionát nehral tento rok na Slovensku. "Myslím si, že by som postupoval rovnako. Na majstrovstvách sveta som ešte nikdy nehral, samozrejme, roky pribúdajú a človek by to chcel určite zažiť aspoň raz," dodal Špirko.

Po úvodnom prípravnom stretnutí so Švédskom v Topoľčanoch (0:4) čakajú Slovákov tri prípravné bloky v rámci série Euro Hockey Challenge. Najbližšie sa stretnú s Nemcami vo štvrtok 11. apríla v Kaufbeurene (19.00) a v sobotu 13. apríla v Garmisch-Partenkirchene (20.00). Hneď po tomto stretnutí sa Slováci vrátia domov, štvorica „rytierov“ spod Pustého hradu by teda mala stihnúť aj rozlúčku tímu HKM so sezónou a fanúšikmi, ktorá je naplánovaná na nedeľu 14. apríla o 15-tej hodine na zvolenskom zimnom štadióne.

V rámci záverečnej prípravy na MS, čakajú reprezentáciu Slovenska ešte súboje s Rakúskom v Salzburgu a Innsbrucku (19. a 20. apríla) a s Českom v Trenčíne a Nitre (26. a 27. apríla). Duel proti Veľkej Británii odohrajú v Poprade (4. mája 2019) a generálkou na svetový šampionát bude zápas s Nórskom v Michalovciach (7. mája 2019).

Káder SR pred dvojzápasom Euro Hockey Challenge proti Nemecku:

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín., 7/0), Július Hudáček (Spartak Moskva, Rus./KHL, 43/0), Andrej Košarišťan (HC Nové Zámky, štarty v reprezentácii/góly: 3/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 48/5), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd., 18/1), Mário Grman (Slovan Bratislava, KHL, 17/0), Martin Chovan (HC 07 Detva, 8/1), Patrik Koch (HC Košice, 4/0), Mislav Rosandič (Mountfield HK, ČR, 12/0), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL, 115/9), Martin Štajnoch (Red Bull Salzburg, Rak/EBEL, 23/0)

Útočníci: Martin Bakoš (HK Soči, Rus./KHL, 60/12), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL, 27/2), Lukáš Cingel (Mountfield HK, ČR, 52/4), Michal Chovan (HKM Zvolen, 8/1), Milan Kytnár (HKM Zvolen, 13/0), Rastislav Špirko (HKM Zvolen, 41/4), Adam Liška (Slovan Bratislava, Rus./KHL, 3/0), Patrik Svitana (HK Poprad, 22/1), Dávid Bondra (HK Poprad, 21/4), Ladislav Nagy (HC Košice, 109/33), Matej Paulovič (Mountfield HK, ČR, 19/3), Radovan Puliš (HC 07 Detva, 11/4), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL, 15/0), Radoslav Tybor (Vítkovice, ČR, 42/4)