Zahral si Winter Classic v NHL, teraz sa teší na to slovenské

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.1.2019

Mark Fraser je popri krajanovi Garrettovi Mitchellovi druhým členom kádra HKM, ktorý už zažil atmosféru súťažného zápasu pod holým nebom. Vysoký obranca je však jediným z aktérov nedeľného derby, a zároveň jediným hráčom Tipsport ligy, ktorý si takýto zápas vychutnal priamo v najlepšej lige sveta.   

 

Na svoj prvý Winter Classic si nastúpil v NHL ako hráč Toronta proti Detroitu. Aké sú tvoje spomienky?

„Bolo to v sezóne 2013/2014, zápas bol na Nový rok. Hrali sme na štadióne amerického futbalu University of Michigan, na ktorom bolo vyše 100-tisíc ľudí, takže to bolo naozaj špeciálne. Doteraz je to najvyššia návšteva zápasu NHL v histórii. Navyše išlo o súboj tímov z Original six, čo je taktiež vždy zaujímavé. Bola veľká zima a snežilo, podmienky boli naozaj zlé, ale dokázali sme vyhrať po nájazdoch. Myslím, že počas prvej prestávky sa na štadióne minula všetka horúca čokoláda."

Ešte jeden takýto zápas si odohral v AHL...

„Áno, za Bakersfield pred dvomi rokmi. To bolo celkom bláznivé, pretože sa hralo v Kalifornii a pršalo. Bol to jeden z najšialenejších zápasov, aký som hral. Začiatok sa stále posúval, až sme nakoniec povedali: „Poďme to teda odohrať v daždi“. Každý vie, že keď prší, puk na ľade viazne a nekĺže sa. Chcete vystreliť a puk prejde 1-2 metre vo vode. Bola to skôr taká paródia na zápas, veľa sme sa nasmiali. Viem, že dážď možno hrozí aj nám v nedeľu, ale dúfam, že všetko bude dobré."  

Aké sú tvoje očakávania od prvého slovenského Winter Classic?

„Veľmi sa teším. Teším sa na štadión, fanúšikov a atmosféru. Dúfam, že počasie nám vyjde, pretože ide o naozaj dôležitý zápas na čele tabuľky. Bola by škoda, keby počasie, alebo zlý ľad pokazili takýto súboj dvoch top tímov. Stať sa to však môže a obidva tímy sa s tým budú musieť vyrovnať, podmienky budeme mať rovnaké. Ale naozaj sa teším a viem, že medzi tímami je veľká rivalita. Všetci sme si kedysi zahrali vonku, na zamrznutom jazere alebo potoku, ale nikdy nie súťažný zápas, preto to bude veľká zábava. Budeme hrať rovnakú hru, ale v iných podmienkach a inom prostredí."

Bude sa hrať na klzisku severoamerických rozmerov, čo by tebe, ako veľkému obrancovi, mohlo vyhovovať.

„Určite áno. Bude tam o niečo menej korčuľovania a my, ktorí sme boli zvyknutí na takých rozmeroch hrať, sa môžeme rýchlejšie prispôsobiť. Myslím, že aj my máme fyzicky dobre stavaný tím a veľa naozaj dobrých korčuliarov. Máme hráčov, ktorí dobre napádajú, aj veľkých obrancov. Môžeme hrať tak isto fyzicky ako súper."

Čo by si zo skúsenosti odporučil svojim spoluhráčom? Na čo by sa mali pripraviť?

„Samozrejme, musíte sa pripraviť na všetky elementy počasia. Treba sa však sústrediť ako na každý iný zápas. Určite sa stretneme so zvýšeným mediálnym záujmom, náš zápas bude v centre pozornosti. Netreba sa nechať rozrušiť vonkajšími vplyvmi, musíme sa sústrediť na našu hru a čo najlepší výkon. A hlavne si to užiť. Málokomu sa totiž podarí počas kariéry zahrať si takýto zápas. Sú aj veci, na ktoré sa nepripravíte, napríklad, keby sme v prípade dažďa museli hrať na vode. Veľa veci bude iných, no netreba svoju zabehnutú prípravu príliš meniť. Ak by aj počasie nebolo ideálne, stále to bude zábava a užijeme si tú rivalitu a zápas dvoch kvalitných tímov."

Prídeš sa pozrieť aj na sobotný zápas legiend?

„Ešte som sa nerozhodol, ale niektorí spoluhráči o tom hovorili. Viem, že tam bude hrať aj náš tréner, okrem neho Hossovci, Bondra, Višňovský...Veľa zaujímavých mien. Ešte sa musím rozhodnúť, prišla za mnou totiž moja priateľka a nie som si istý, či by chcela ísť. (smiech) Pre fanúšikov ale bude určite skvelé vidieť toľko veľkých legiend pokope."