Z histórie: Strieborná sedemdesiatka

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.3.2018

Počas sezón 1999/2000 až 2001/2002 Zvolenčania trikrát postúpili do finále vtedajšej West Extraligy resp. Boss Extraligy. V roku 2001 bol z toho premiérový titul. Sezónu pred ním, aj po ňom dosiahol HKM iba na striebornú priečku, keď v oboch prípadoch neúspešne čelil vo finále bratislavskému Slovanu. 

My sa vrátime do ročníka 2001/2002, kedy si zvolenský klub pripomínal svoje 70. výročie. Hokejový ošiaľ pod Pustým hradom si k jubileu pýtal ďalší majstrovský titul. Obhajoba prvenstva v základnej časti sľubovala výbornú východiskovú pozíciu, pohár pre víťaza však napokon putoval do hlavného mesta.

Mužstvo Ernesta Bokroša a Petra Mikulu prešlo po majstrovskej sezóne značnou obmenou a počas letnej prípravy sa vystriedalo veľké množstvo hráčov. Úspešný káder opustila dvojica českých útočníkov Petr Vlk a Rostislav Vlach. Odišiel najproduktívnejší hráč majstrovského tímu, liptovský rodák Ján Plch, a tiež najlepší strelec Zvolena v deväťdesiatych rokoch Dušan Pohorelec. Do Česka odišiel Andrej Rajčák, no v priebehu sezóny sa do Zvolena vrátil. Po roku pôsobenia v zahraničí (SC Langnau, HC Třinec) sa vrátil Vlasto Plavucha. Spomeňme ešte prípad Jozefa Čierneho. Bratranec legendárneho zvolenského obrancu a prvý Zvolenčan, ktorý si zahral v NHL, si musel dať od hokeja ročnú prestávku. Dôvodom bolo spôsobenie tragickej dopravnej nehody. V sezóne 2001/2002 si tak nezahral, po uplynutí polovice trestu bol však na podmienku prepustený a mohol sa v drese Zvolena opäť vrátiť na klziská.

Do tímu HKm prišiel ako veľká posila český center Petr Hrbek, napokon však jeho príchod nedopadol podľa očakávaní a káder opustil. Lídrom útoku mal byť aj ďalší Čech Ivo Prorok. Hoci si neviedol najhoršie, po 39 zápasoch odišiel, najmä pre nezhody s trénerom Bokrošom. Za Proroka zamieril do Zvolena z Litvínova Marián Kaciř. České odchody z útoku uzatvoril center Tomáš Martinec. Zo Slovana prišiel rýchly krídelník Erik Weissmann, ktorý napokon vo Zvolene odohral štyri sezóny. Koncom októbra získalo mužstvo veľkú osobnosť v podobe Jozefa Daňa. V priebehu sezóny prišiel už spomenutý Plavucha, Karol Bartánus, Zdeněk Toužimský, a útočník Luděk Krayzel, ktorý sa neskôr do Zvolena na dva roky vrátil. V závere základnej časti získalo HKm dve posily z Liptovského Mikuláša- brankára Karola Križana a utočníka Jána Cibuľu, ktorých zvolenským priaznivcom zrejme netreba bližšie pripomínať. 

V letnej príprave a v priebehu celej sezóny oblieklo dres Zvolena spolu takmer 80 hráčov.

Treba poznamenať, že mnohí z nich odohrali sezónu v Detve, v Prievidzi, v Ytongu Brno a hosťovali v rôznych slovenských kluboch. Takáto fluktuácia hráčov priniesla niekoľko problémov. Detva doplatila na neoprávnený štart Michala Pahuláka a bola preradená o súťaž nižšie. Za zvolenskú juniorku nemohli v play off nastúpiť siedmi najlepší hráči, ktorí predtým hrali za A-mužstvo. 

Spomenuli sme, že Zvolen po majstrovskej sezóne obhájil prvenstvo v základnej časti. Skončil o štyri body pred Slovanom (Zvolen 76, Slovan 72) a ako jediný tím nastrieľal viac než 200 gólov (201). V ofenzíve mužstvo ťahala najmä dvojica Richard Šechný a Jaroslav Török. Prvý menovaný sa stal najproduktívnejším hráčom tímu v základnej časti (61 bodov), druhý zase najlepším strelcom (29 gólov). Obaja boli zároveň jedíní 20-góloví strelci tímu. Za svoje výkony si vyslúžili miestenku v reprezentácii na OH v Salt Lake City. V útočnej formácii ich dopĺňal Andrej Rajčák. Plavucha, Daňo, Weissmann, Krayzel, Konder či Longauer taktiež výraznou mierou prispeli k ofenzívnej sile HKm. Lídrami v zadných radoch bola štvorica Čech, Milo, Kowalczyk, Pukalovič. 

Po úspešnej, i keď občas mierne rozpačitej základnej časti očakávali fanúšikovia korunovanie dobre rozbehnutej sezóny úspechom v play off. Ten začal naberať reálne kontúry vo štvrťfinále, v ktorom Zvolenčania hladko prešli cez Žilinu vedenú Vincentom Lukáčom 4:0 na zápasy. Rovnako pochodil proti Zvolenu v semifinále aj Poprad a "bryndziari" tak dokráčali do finále bez jedinej prehry. Poslednou prekážkou bol bratislavský Slovan. Cieľ bol jasný- odveta za finále v sezóne 1999/2000.

Pripomíname, že vyraďovacie boje sa v tejto sezóne vôbec prvýkrát hrali na štyri víťazné zápasy.

1. zápas HKm Zvolen – Slovan Bratislava 3:4 (2:1, 0:2, 1:1) Góly Zvolena: Török, Konder

Zvolen mal pred 5300 divákmi výborný úvod a v 10. minúte už viedol 2:0. Hráči Slovana sa následne pokúšali o rôzne šarvátky, drobné fauly, kúskovanie hry a snažili sa narušiť zvolenský tlak. Mužstvo trénera Říhu dokázalo v druhej tretine vyrovnať a zaskočený Zvolen následne inkasoval aj tretí gól po chybnej rozohrávke Pukaloviča. V tretej tretine Jaroslav Török vyrovnal na 3:3, no v čase stúpajúceho zvolenského tlaku prišiel brejk hostí a rozhodujúci gól. 

2. zápas HKm Zvolen – Slovan Bratislava 3:6 (1:1, 1:2, 1:3) Góly Zvolena: Kacíř, Bartánus, Krayzel

5700 divákov na zvolenskom zimáku neodchádzalo spokojných ani po druhom zápase. Skóre otvorili domáci gólom Kacířa, následne mohol na 2:0 zvýšiť Šechný, no trafil iba tyčku. Slovanu sa do prvej prestávky podarilo vyrovnať. Zápas obohatil pästný súboj Michala Longauera a Andreja Podkonického, po ktorej obaja aktéri zamierili do šatne. Bili sa spolu Bystričan v drese Zvolena a Zvolenčan v drese Slovana. V druhej tretine išli domáci do vedenia zásluhou Bartánusa. Z gólu na 3:1 sa mohol tešiť Milo, ktorý však opäť trafil len konštrukciu brány. Slovanisti odpovedali dvoma gólmi v priebehu minúty a dramatický súboj pokračoval aj v závere druhej tretiny, keď Zvolenčania takmer vyrovnali, no puk prešiel do brány tesne po záverečnom klaksóne. Šťastie nemali domáci ani v tretej tretine, keď sa puk ocitol za prekonaným brankárom Rybárom, ale zastavil sa na bránkovej čiare. V skrumáži zasiahol obranca Čech puk tak nešťastne, že miesto gólovej dorážky ho "vytiahol" von z brány. Zvolenčanom sa niekoľkokrát podarilo súpera dobre zatlačiť, doplácali však na efektívne slovanistické protiútoky.

3. zápas Slovan Bratislava – HKm Zvolen 1:3 (0:0, 1:2, 0:1) Góly Zvolena: Krayzel, Daňo, Šechný

Tím trénerov Bokroša a Mikulu sa chcel z Bratislavy vrátiť domov za vyrovnaného stavu série. Zvolenčania sa tentokrát spoľahli na opatrnú hru, zabezpečenú defenzívu a rýchle protiútoky, ktoré im aj vyšli. Očakávaný tlak domácich v prvej tretine dokázali ustáť. Po mesačnej prestávke nastúpil Plavucha, ktorý sa v druhom útoku dobre dopĺňal s Daňom. Ten po jeho prihrávke unikol po krídle a akciu zakončil úvodným gólom Krayzel. Na 2:0 pre HKm zvýšil Daňo po dobrej práci Pukaloviča pred bránou. Pri vylúčení Daňa mal Slovan šancu na kontaktný gól. Ten síce neprišiel v presilovke, ale hneď po nej si gól k svojim 27. narodenínám daroval Kropáč- 1:2. Gólom do prázdnej brány spečatil výhru Zvolena Šechný. 

4. zápas Slovan Bratislava – HKm Zvolen 3:2pp (0:1, 1:1, 1:0-1:0) Góly Zvolena: Török, Cibuľa

Zvolenčania nadviazali sa dobrý výkon z predošlého dňa a v prvej tretine sa ujali vedenia zásluhou Töröka. V druhom dejstve zvýšil na 2:0 Cibuľa a začalo sa rodiť vyrovnanie série. Belasých ale naštartoval presilovkový gól do šatne. V početnej výhode dali domáci aj druhý gól. Celkovo mali Slovanisti v zápase dvakrát presilovku štyria a raz piati proti trom. Aj napriek dobrému výkonu brankára Križana hostia nápor neustáli a v predĺžení strhol Slovan víťazstvo na svoju stranu, opäť v presilovke. 

5. zápas HKm Zvolen – Slovan Bratislava 8:1 (4:0, 1:1, 3:0) Góly Zvolena: Šechný 2, Krayzel 2, Čech, Plavucha, Rajčák, Török

Výhodu domáceho prostredia využil tím okolo Richarda Šechného naplno a uštedrili súperovi vysoký debakel. 6300 divákov hnalo HKm za odvrátením slovanistického mečbalu a boli odmenení ôsmimi gólmi. Prvý prišiel už v 13. sekunde z hokejky Šechného. Do konca prvej tretiny domáci prakticky rozhodli o zápase, keď pridali tri góly v rozpätí dvoch minút. Hosťia sa presadili v druhej tretine, ktorá skončila vyrovnane 1:1, v záverečnej dvadsaťminútovke však Zvolenčania potvrdili svoju výhru ďalšími troma zásahmi.

6. zápas Slovan Bratislava – HKm Zvolen 4:1 (1:1, 3:0, 0:0) Gól Zvolena: Krayzel

Po góle Krayzela v prvej minúte, ktorý strelil po úniku vo vlastnom oslabení, to vyzeralo, že by sa Zvolenu mohlo podariť odvrátiť aj druhý mečbal súpera. Nakoniec to ale bol posledný zvolenský gól v sezóne. Hostia nevyužili niekoľko ďalších šancí a po chybnej rozohrávke inkasovali, na 1:1 vyrovnal Kropáč. Zvolen v prvej tretine nevyužil presilovku o dvoch hráčov. To bol zrejme zlomový moment zápasu, navyše sa zranil brankár Križan. Toho nahradil od druhej tretiny Matúš Kostúr. Puk ťahal zo siete už v prvej minúte po strele Babku. Na veľké šance Kowalczyka a Daňa odpovedal Slovan tretím gólom, ktorý strelil Radoslav Hecl. V závere druhej tretiny Mrena definitívne spečatil zisk titulu pre Slovan, záver zápasu sa už niesol v znamení domácich osláv. Odveta za finále z roku 2000 tak Zvolenu nevyšla. Dá sa povedať, že najmä vďaka úvodným dvom zápasom série, v ktorých doma nezískali ani jednu výhru.