V utorok so šancou na prvú priečku

Autor: HKM Zvolen Dátum: 14.1.2019

Zvolenčania naďalej kráčajú novým rokom neporazení. Na ľade MAC Újbuda druhýkrát po sebe otočili stav 0:2 po prvej tretine a pripísali si tak šiestu výhru v rade. Tá ich posunula na druhú tabuľkovú priečku a v utorkovom šlágri kola môžu dokonca zabojovať o tú prvú. 

V atraktívnom súboji budú čeliť nitrianskym "corgoňom", ktorí donedávna ťahali štvorzápasovú víťaznú sériu. V nedeľu o ňu doma prišli veľmi krutým spôsobom, keď za stavu 3:3 minútu pred koncom inkasovali od košického kanoniera Ladislava Nagya. Mužstvo Antonína Stavjaňu stráca na HKM zo štvrtého miesta dva body a môže sa pochváliť aktuálne najlepšou ligovou ofenzívou, ktorá v posledných štyroch zápasoch nadelila súperom 18 gólov, celkovo už 170. Okrem tradične silného trojzáprahu Lantoši-Slovák-Blackwater je pri chuti napríklad aj Samuel Buček, ktorý sa trafil 7-krát v posledných 8 zápasoch (nazbieral v nich 12 bodov). Sledovať sa oplatí tiež bývalého útočníka HKM Juraja Majdana, ktorý Nitru posilnil v októbri a v 25 zápasoch nazbieral 24 bodov. V druhom útoku nastupuje s produktívnou kanadskou dvojičkou Kale Kerbashian a Lane Scheidl, druhý menovaný zaznamenal 5 gólov v posledných 5 zápasoch. V úspešnosti presiloviek patrí Nitranom 5. priečka (19,25 %), oslabenia zvládajú horšie (9. miesto, 81, 44 %).

Vzájomná bilancia hovorí zatiaľ v prospech Zvolenčanov, ktorí najprv uspeli pod Zoborom a doma (2:3pp, 6:4), následne na nitrianskom ľade podľahli 2:5. Na strane Nitry sa v týchto zápasoch bodovo najviac darilo Róbertovi Lantošimu (2+3), v tíme HKM to platí o Michalovi Chovanovi (1+5). V troch vzájomných stretnutiach tak spolu padlo 22 gólov, pričom ofenzívna sila i postavenie oboch celkov sľubuje zaujímavé predstavenie aj v utorok pod Pustým hradom. V ňom sa môžu zverenci Andreja Podkonického za určitých okolností vrátiť po dlhšej dobe na líderskú pozíciu. Podmienkou je pre nich trojbodová výhra a zakopnutie Banskej Bystrice v Nových Zámkoch. V prípade rovnosti bodov s "baranmi" posunie Zvolenčanov do čela lepšie skóre. 

Toľko štatistiky a pohľad na súpera, nahliadnime však do domáceho tábora. V ňom sa vynárajú najmä otázky ohľadom momentálnych absencií, chorôb, či zranení, ktoré si priaznivci HKM želajú zodpovedať, poďme sa teda o to pokúsiť. Začnime dobrými správami. Proti Nitre sa v domácej zostave opäť objaví mladý krídelník Miloš Kelemen, ktorý sa vrátil z bratislavského Slovana. Po jednozápasovom výpadku spôsobenom chorobou nastúpi center Milan Kytnár a v útoku pravdepodobne uvidíme aj Michaela Vandasa, ktorého trápili menšie problémy s trieslom. Uzdravil sa brankár Mackenzie Skapski, ktorý by mal ešte utorkový zápas sledovať iba zo striedačky. Po chorobe začal trénovať obranca Adam Drgoň, na štart proti Nitre to ale nie je. Peter Zuzin si doliečuje natiahnuté väzy v členku, Petr Ulrych triesla, pre oboch je tu šanca návratu už v piatkovom zápase, záležať však bude od ich momentálneho stavu a pocitu. 

Pripomíname, že zápas s Nitrou bude špeciálny pre domáceho kapitána Michala Chovana, bude totiž pre neho 500. v Tipsport lige. Gratulujeme k peknému míľniku a prajeme, aby bol víťazný!  

Vstupenky na zápas Zvolen - Nitra nájdete TU