Sériu vonkajších zápasov uzavrieme v Nových Zámkoch

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.9.2019

Piaty zápas v rade na klzisku súpera postaví HKM proti tabuľkovému susedovi z Nových Zámkov. 

Mužstvo vedené trénerom Milanom Jančuškom vstúpi do stretnutia z priebežnej ôsmej priečky, na ktorej sa so ziskom deviatich bodov nachádza vďaka lepšiemu skóre pred Zvolenom. S utorkovým súperom majú Novozámčania zhodnú zápasovú bilanciu - tri trojbodové výhry, tri prehry bez bodu. V úvode sezóny doma tesne podľahli Košiciam (1:2), následne šokovali výhrou na ľade Slovana (7:6). Nasledovali prehry s Liptákmi (1:2) a Trenčínom (2:4). V 6. kole vynulovali majstra z Banskej Bystrice na jeho ľade (2:0) a v nedeľu doma prestrieľali Budapešť (7:4). 

Nové Zámky sa v doterajšom priebehu sezónu môžu pochváliť najnižším počtom trestných minút (52) a tiež dvojminútových trestov (26). Čo ale zeleno-čierni môžu zlepšovať, sú vhadzovania. Doteraz ich vyhrali len niečo vyše tretinu (35, 77 %), čo znamená posledné miesto v lige. Presilovky i oslabenia tímu predstavujú zhodne 9. miesto s úspešnosťou 11, 43 % resp. 80 %. Ofenzívne zatiaľ zaujal skúsený krídelník Václav Stupka, ktorý Slovan zotrel hetrikom a dvomi gólmi v poslednom kole vyprevadil maďarský MAC. Po šiestich zápasoch má na konte deväť bodov (6+3). S bilanciou bod na zápas (3+3) mu sekunduje ďalší skúsený hráč, stavaný center Tomáš Urban. V prvej obrane zaujal 22-ročný obranca Samuel Hain, s tromi bodmi (1+2) najproduktívnejší zadák, päť plusiek zároveň znamená najlepšie číslo v tíme. Zaujímavým prírastkom defenzívy sa pred sezónou stal dvojnásobný majster Slovenska, 35-ročný Peter Mikuš. Kapitánom mužstva je zvolenským priaznivcom dobre známy český útočník Juraj Jurík.

Nezdar na ľade Slovana Bratislava odčinili Zvolenčania výhrou v Trenčíne (6:4), kde sa síce opät nevyhli niekoľkým nešťastným vylúčeniam, no zásluhou dobrého začiatku, efektívnej koncovky, dvoch gólov v oslabení a tímového výkonu podporeného brankárom Jurajom Hollým napokon brali všetky body. Zlepšený výkon chcú preniesť aj do záveru série vonkajších zápasov a dobre tak pripraviť seba i fanúšikov na očakávané piatkové derby. Žiadne absencie pre zdravotné dôvody, s výnimkou pretrvávajúceho zranenia Jozefa Tibenského tréneri nateraz nehlásia. 

Zvolenčania v nedeľu ukázali, že góly dávať nezabudli, no ak chcú byť úspešní aj naďalej, budú potrebovať zlepšiť presilové hry, keďže s 8, 70 % sú na chvoste tejto štatistiky. Len dve z 23 početných výhod dokázali "rytieri" využiť. V Trenčíne naznačili gólové prebudenie niektorí očakávaní strelci, ako Bruno Mráz či Lukáš Handlovský, prvý gól v sezóne strelil tiež Miroslav Preisinger a za výkon zožal pochvalu aj urastený americký útočník Garrett Thompson, ktorý sa blysol tromi bodmi (1+2). Allan McPherson natiahol svoju bodovú sériu na päť zápasov a do streleckej listiny sa opäť zapísal Kyle Bonis. Nielen spomenutým hráčom budeme v neľahkom súboji s tabuľkovým susedom držať palce. Na záver spomenieme vzájomnú bilanciu z minulého ročníka, trikrát uspeli (4:2, 4:3, 1:0), dvakrát Nové Zámky (3:2pp, 2:1). V prípravnom zápase zdolal HKM súpera na jeho ľade gólmi Tibenského a M. Halamu 2:1.  

Zápas 8. kola sa v Nových Zámkoch začne o 18:30.