Rytieri s cieľom predĺžiť Slovanu domácu sériu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 26.9.2019

Piatkové šieste tipsportligové kolo prinesie šláger v hlavnom meste. V ňom sa stretnú dvaja kedysi veľký súperi z čias "veľkej štvorky". Dva kluby, ktoré kedysi zvádzali neľútostné boje o popredné umiestnenia a na titul pomýšľajú aj teraz. Bratislavský Slovan a HKM Zvolen na seba v ligovej konfrontácii narazia po siedmich rokoch.

V ostrom súboji sa "belasí" a "rytieri" naposledy stretli 4. marca 2012. Zvolenčania v ňom na súperovom ľade uspeli 3:2 po nájazdoch. Zisk majstrovského titulu následne vyslal Slovanistov na sedemročnú púť Kontinentálnou hokejovou ligou. Zdá sa, že sa veľa nezmenilo. Napriek počiatočným neistotám bratislavskí orli opäť rozbúrili ligové vody so silným kádrom, najvyššími ambíciami a naďalej vypredávajú súperove štadióny ako hviezdna kapela vypredáva svoje turné. No liga sa rozrástla, zosilnela, vyrovnala sa. Počet konkurentov na ceste za titulom stúpol. Je čas opäť oprášiť staré rivality a užiť si ďalšie kvalitné zápasy.

Slovanisti na prvú domácu výhru v sezóne stále čakajú a padnúť za obeť im nechcú ani Zvolenčania. Zverenci Romana Stantiena naposledy doma nenašli recept na majstra z Banskej Bystrice a predtým šokujúco zaváhali s Novými Zámkami. V troch vonkajších zápasoch však zaznamenali plný bodový zisk, v úvode sezóny zarmútuli vypredanú Steel Arenu, uspeli aj na Liptove a v Trenčíne. Domáci tak budú mať v piatok o motiváciu postarané. 

Lídrom bodovania "belasých" je zvolenským fanúšikom z minulej sezóny dobre známy Michael Vandas. Rýchly krídelník má po piatich zápasoch na konte šesť bodov (3+3). Proti bývalému klubu by mali nastúpiť aj ďalší útočníci- Milan Kytnár a odchovanec HKM Radovan Puliš. Gólovo sa darilo tiež Tomášovi Zigovi a Radovanovi Bondrovi, obaja strelili tri góly. Najproduktívnejším obrancom je so štyrmi bodmi v piatich zápasoch Patrik Bačík (2+2). V úspešnosti presiloviek a oslabení patrí Slovanu zhodne 7. priečka (11, 54 % a 85, 19 %).

Tím trénera Andreja Podkonického čaká druhý zo série piatich vonkajších zápasov. Po štyroch odohratých dueloch má na konte šesť bodov, čo znamená priebežné 9. miesto. A to určite nie je umiestnenie, na ktorom sa "rytieri" chcú vidieť. Podľa slov trénera i hráčov by cesta k úspechu mohla viesť cez zodpovednú defenzívu a disciplinovanú hru, najmä bez zbytočných útočných faulov. Zvolenský kormidelník už naznačil aj pripravované zmeny v zostave, ktoré sa týkajú najmä ofenzívy. V bráne by mal, rovnako ako v doterajších zápasoch, dostať priestor Tomáš Tomek. Aj v tíme hostí nájdeme nemálo hráčov s minulosťou v drese súpera, sú nimi Miloš Kelemen, Marco Halama, Rastislav Špirko, Miroslav Preisinger, Samuel Petráš, Adam Drgoň a v neposlednom rade kapitán Ivan Švarný.

Útočná sila HKM zatiaľ leží na pleciach predovšetkým severoamerického trojzáprahu Bonis-Trotter-McPherson, ktorý spolu nazbieral už 14 bodov. Posledné dva zápasy bol Bonis pri streleckej chuti, strelil v nich štyri góly. Po tri body zaznamenali aj Špirko (1+2), Kelemen (2+1) a Corrin (0+3). Aj so zámerom naštartovania a nájdenia správnej chémie urobil Andrej Podkonický spomenuté rošády v útokoch, tak verme, že úspešne.Presilovými hrami sa zatiaľ Zvolenčania príliš chváliť nemôžu (10, 53 %, 8. miesto), oslabenia im idú o čosi lepšie (88, 89 %, 5. miesto).

Atraktívny súboj môžete sledovať na obrazovkách Sport 2 od 18:15.