Rozhovor s trénerom Oremusom pred začiatkom play-off 2023

Autor: HKM Zvolen Dátum: 14.3.2023

Play-off je za dverami a naši hráči vedia, že ich čaká veľmi náročný súper. K slovu sa dostal aj hlavný tréner, pre ktorého to bude už tretie play-off pod Pustým hradom. Rozhovor pozostával predovšetkým z hodnotenia základnej časti, štvrťfinálového súpera, ale aj z informácií o zranených hráčoch a špeciálnych formáciách.  

 

Aké je vaše hodnotenie celej základnej časti?

Počas tejto sezóny sme nadviazali na skvelé výkony z predchádzajúcich sezón, kde sme skončili na prvom, resp. druhom mieste a tentokrát je to tretie miesto. Tím robil veľmi veľa dobrej práce počas sezóny, aby sa pohyboval na popredných priečkach, a aj toto tretie miesto si treba vážiť.

 

Prvým súperom v play-off sú Nové Zámky. Čo hovoríte na tohto súpera a na čo si bude treba dať pozor?

Každé mužstvo má v tejto sezóne svoju kvalitu a Nové Zámky sú výnimočné v tom, že legionári, ktorí sú tam, sa pohybujú veľmi vysoko v bodovaní a majú naozaj vysokú kvalitu.

 

V základnej časti Zvolen porazil Nové Zámky v 3 zo 4 zápasov. Sedí vám tento súper?

Nepovedal by som, či nám sedí, alebo nesedí. Náš prístup k týmto zápasom bol počas sezóny naozaj výborný a teraz to musíme preniesť do stredajšieho zápasu.

 

Vo Zvolene je aktuálne zápasová pauza, ktorá trvá 9 dní. Ako ju tím trávi?

Chalani mali po základnej časti menšie voľno a po ňom sme sa stretli vo štvrtok ráno, odkedy prebieha naplno príprava na štvrťfinále. Snažíme sa spraviť všetko pre to, aby sme boli pripravení na prvý zápas zo všetkých stránok.

 

Ako je na tom tím zo zdravotného hľadiska?

Na play-off sú pripravení všetci hráči okrem Turnbulla, Kašlíka a Koleniča.

 

Vo Zvolene ste zažili prvýkrát sériu 5 prehier v rade. V čom bol najväčší problém a ako ste sa s ním vysporiadali pred play-off?

Netreba v tom hľadať niečo výnimočné, najmä, keď sa to stane tímu raz za 3 sezóny. V závere základnej časti bolo veľmi veľa vecí, ktoré zavážili, a veľa hráčov bolo mimo zostavy. Prehry prišli v čase, keď sme už tie body mali, a musíme sa sústrediť na ďalšie zápasy, ktoré nás čakajú. 

 

Čo hovoríte na špeciálne formácie? Váš tím obsadil druhé miesto v oslabeniach, ale až deviate miesto vo využitých presilovkách.

Tento tím, či už počas minulých rokov, alebo aj tento rok, bol skladaný tak, že každý hráč vedel dopredu, akú bude mať úlohu v tíme. Som veľmi rád, že robota, ktorú odvádza Andrej s hráčmi, čo sa týka oslabení, sa vypláca a patríme v tomto ohľade medzi najlepšie tímy. Bude veľmi dobre, ak si túto úspešnosť prenesieme aj do play-off. Čo sa týka presiloviek, v tejto časti sezóny budeme potrebovať aj tieto góly. Ja pevne verím, že si to chalani uvedomujú a sú natoľko skúsení, aby vedeli, ako k tomu majú pristupovať, a tie góly prídu v pravý čas.

 

Váš tím má po základnej časti najlepšiu ofenzívu. Bude to najväčšia zbraň HKM aj v play-off?

Každú sezónu, ktorú tu s mojimi kolegami hráme, chceme od hráčov, aby ten počet striel a gólov bol čo najvyšší. To sa nám aj darí a veľmi ma to teší, avšak teraz to nebude len o hre dopredu, ale aj o veľkej zodpovednosti v hre dozadu. 

 

V tejto sezóne vládli bodovaniu základnej časti legionári, keď sa do prvej desiatky produktivity dostal iba jeden Slovák. Aký je váš názor na tento trend v našej lige?

Ja sa veľmi teším, akí hráči chodia každý rok sem do Zvolena. Prišli sem opäť chalani, ktorí sú výborní z ľudskej aj hokejovej stránky. Ale s týmto vysokým počtom legionárov v našej lige mám, samozrejme, problém. Pretože, keď si to spočítate, tak tu máme z 12 mužstiev skoro 4 mužstvá legionárov, a to je z môjho pohľadu absolútne nemysliteľné. Aktuálne legionári vládnu našej lige, rozhodujú zápasy, dávajú góly, hrajú presilovky. Toto nie je dobré pre slovenský hokej, aby to takto pokračovalo.