Rozhovor s Matejom Kašlíkom pred jeho prvou seniorskou sezónou

Autor: HKM Zvolen Dátum: 22.7.2022

V novej sezóne sa v drese HKM predstaví aj mladý útočník Matej Kašlík, ktorý sa po pôsobení vo Švédsku a v Kanade vracia na Slovensko. Len 19-ročný útočník je veľkou nádejou Slovenska, o čom svedčí jeho účasť v kempe NHL a aj štarty v mládežníckych kategóriách slovenskej reprezentácie. Táto sezóna bude pre Mateja výnimočná hlavne kvôli tomu, že si prvýkrát vyskúša seniorskú ligu. 

 

Ako prebieha celá tvoja letná príprava tento rok?
Z Kanady som prišiel v máji. Táto sezóna bola pre mňa veľmi fyzicky náročná. Odohral som veľa zápasov, takže som si dal prvé tri týždne voľno a potom som začal naplno s individuálnou letnou prípravou. Momentálne pracujem s dvomi trénermi, s jedným doma v Púchove a s druhým v Bratislave, a tiež som sa snažil chodiť aspoň dvakrát alebo trikrát za týždeň na ľad. Teraz sa už pripravujem spoločne s reprezentáciou na juniorské majstrovstvá sveta, po ktorých sa hneď na druhý deň pripojím k HKM.

 

Dve sezóny si strávil v mládežníckych kategóriách švédskej ligy. Čo bol pre teba najväčší rozdiel po odchode zo Slovenska?
Pre mňa to bol hlavne rozdiel v tréningoch. Na tie som si zvykal po príchode do Malmö zhruba dva mesiace, pretože tu sa vtedy vôbec toľko a tak ťažko netrénovalo. Ja som bol vtedy po každom tréningu úplne mŕtvy, keďže som na to nebol vôbec zvyknutý. Pravidelne sme tam mávali ráno skill tréning, posilňovňu a poobede tímový tréning, ale ten rozdiel bol predovšetkým v intenzite a v zápasovom tempe. Samozrejme, rozdiel bol aj v oveľa väčšej konkurencii. Niektorí hráči nemali problém sa na tréningu pobiť medzi sebou a po konci tréningu už boli zase kamaráti. Súťaživosť medzi hráčmi tam bolo naozaj veľmi cítiť.

 

Posledné dve sezóny si odohral v QMJHL. Ako hodnotíš pôsobenie v kanadskej juniorskej súťaži?
Kvôli covidu bola prvá sezóna veľmi komplikovaná, hlavne pre európskych hráčov. Keby som sa vtedy nedostal na juniorské majstrovstvá, ktoré sa hrali v Kanade, tak sa tam zrejme ani nedostanem. Nakoniec som po konci turnaja odletel do Chicoutimi, kde som ale musel byť dva týždne v karanténe, a následne som mal aj otras mozgu, takže som za prvú sezónu odohral iba 23 zápasov. Poslednú sezónu už ale hodnotím pozitívne, pretože sa odohrala celá aj s fanúšikmi a mne sa vydarila. V klube mi počas sezóny ponúkli aj možnosť pokračovať ešte jednu sezónu, ale s agentom sme sa nakoniec dohodli, že pôjdem hrať už seniorskú súťaž. Potom prejavil záujem Zvolen, ktorý mi ponúkol dobré podmienky, a nemal som už nad čím rozmýšľať.

 

Prečo si sa rozhodol podpísať zmluvu práve so Zvolenom?
Po sezóne som mal viaceré ponuky zo zahraničia, ale nemyslím si, že by som tam ako mladý hráč dostal taký priestor, a preto som sa zameriaval na ponuky z našej extraligy. O Zvolene som počul iba samé pozitíva. Posledné roky sa klubu veľmi darí a poznám aj niektorých hráčov ako Jakuba Koleniča, s ktorým som v reprezentácii vždy bol na izbe. Ale poznám aj Maroša Jedličku, s ktorým trénujeme spolu v Bratislave, a na reprezentačnom zraze som trochu spoznal aj trénera Kmeča.

 

Ako vidíš vaše šance na blížiacich sa majstrovstvách sveta juniorov?
Veľa bude záležať, samozrejme, na finálnej zostave, v akej tam pôjdeme. Veľa otáznikov je nad zraneniami niektorých hráčov a tiež nad tým, či kluby pustia chalanov, ktorí boli tento rok draftovaní. Ak bude táto zostava podobná tej z decembra, tak si myslím, že môžeme naozaj uhrať veľmi dobré výsledky.

 

Minulé leto si absolvoval aj hlavný kemp NHL v Colorade Avalanche.  Ako to celé  prebiehalo?
Už počas minuloročného draftu sa mi ozval jeden tím, že má o mňa záujem. Nakoniec si ma na drafte nevybrali, ale hneď na druhý deň mi prišla pozvánka od Colorada na ich nováčikovský kemp, kde som ich zaujal, a následne si ma zavolali aj do hlavného kempu. Tam som mal šťastie, pretože som sa dostal do skupiny, v ktorej boli aj hráči ako MacKinnon, Rantanen alebo Makar, čo bolo pre mňa ako chalana z Púchova niečo neskutočné, že som s nimi mohol trénovať.

 

Kontaktovalo ťa Colorado aj počas minulej sezóny?
Bol som v kontakte s Coloradom a San Jose počas sezóny a pred draftom mi aj volali, takže som čakal aj tento rok na draft, čo sa stane, ale, bohužiaľ, to nakoniec nevyšlo.  

 

Aké sú tvoje najväčšie hokejové prednosti?
Myslím si, že je to hlavne moje korčuľovanie, rýchlosť a hokejové myslenie. V poslednej sezóne som hrával presilovky aj oslabenia, takže sa snažím byť všestranný útočník, aby som dokázal pomôcť tímu v každej situácii.

 

Na čom sa snažíš zapracovať najviac pred svojou prvou seniorskou sezónou?
Celé leto sa hlavne zameriavam na to, aby som čo najviac zosilnel, keďže mužský hokej je oveľa viac fyzický.

 

Ako tráviš voľný čas?
V prvom rade sa snažím venovať rodine. Chodím navštevovať rodičov a starých rodičov, keďže ich celý rok nevidím, a tráviť aj čas s kamarátmi. Okrem toho sa aj vo voľnom čase snažím športovať a keď sa dá, chodím hrať tenis alebo golf.