Podkonický chváli mladíkov, kanadský útok nechá pokope

Autor: HKM Zvolen Dátum: 25.9.2019

Prvé štyri zápasy základnej časti 2019/20 znamenali pre rytierov zhodnú bilanciu - dve výhry, dve prehry a zisk šiestich bodov. Prehrou 2:4 v Košiciach začali Zvolenčania päťzápasvú sériu na klziskách súperov. Najbližšie sa doma predstavia až 4. októbra v pohronskom derby. O tom, čo bolo, aj o tom, čo bude, sme sa rozprávali s trénerom Andrejom Podkonickým.

 

Čo vám ukázali prvé zápasy sezóny?

Že potrebujeme hrať celých 60 minút. Samozrejme, dostali sme zbytočné góly a najmä veľa faulujeme. Hovorím predovšetkým o útočných fauloch. V Košiciach boli síce niektoré vylúčenia vymyslené, no napríklad sekanie McPhersona bolo v danej situácii nemysliteľné. Podobným veciam sa musíme vyhnúť.

Košický tréner Draisaitl po zápase uznal, že Zvolen bol lepším tímom, o to viac zrejme mrzí strata dosiahnuteľných bodov. 

Povedal aj ďalšiu vec, ktorá sa mi páčila - napriek tomu, že boli v zápase horším tímom, našli cestu ako vyhrať. To isté musíme urobiť my. Nehrá sa na to, kto je lepší a hokejovejší, hrá sa na góly a body. My sme niečo podobné zažili v poslednom play off, kedy sme mali väčšinu semifinále navrch, ale do finále išla Nitra. Musíme nájsť cestu ako vyhrať každý zápas, či sa nám darí, alebo nie, či hráme desať oslabení, alebo desať presiloviek. V Košiciach sme v druhej tretine mali tlak a súpera sme dostali do hry faulom. Podobné momenty musíme lepšie zvládať, takéto maličkosti môžu rozhodovať. Po góle na 2:1 sme si povedali, že musíme vydržať tri minúty do konca tretiny a "zjesť" puk. O dvadsať sekúnd dostaneme gól. Možno sme boli nepozorní, možno sme v hlavách poľavili a mysleli si, že máme vyhraté. Následne tretí gól, ktorému predchádzalo niekoľko zakázaných uvoľnení Košíc, napriek tomu nám súperov hráč ušiel.

Zvažovali ste v najbližších zápasoch dať šancu aj brankárovi Hollému? 

Tomáša berieme ako jednotku. Napriek tomu, že som ho v Košiciach skritizoval za tretí gól, v zápase nás veľakrát podržal. Trikrát ostal súperov hráč sám voľný pred bránou a on ho vychytal. Nemôžeme súdiť podľa jedného hlúpeho gólu. Ja brankárov hodnotiť nezvyknem, aj keď som to vtedy povedal. Ideme ďalej s tým, že on je naša jednotka a veríme mu. Určite ale príde aj Jurajov čas.

Zápasom v Košiciach začala pre vás päťzápasová séria vonkajších zápasov. Vyžaduje si podobný rozpis špeciálnu prípravu?

Treba sa len správne nabudiť a poctivo pracovať. V Košiciach či Bratislave sú krásne štadióny s dobrou atmosférou, vyhrať tam musí byť motiváciou každého hráča. Či ale hráme vonku, alebo doma, chceme vyhrať každý zápas a pokiaľ chceme byť na špici, nemôžeme sa pozerať na rozpis. Čaká nás tuším aj päť domácich zápasov a nikde nie je napísané, že ich musíme vyhrať, alebo, že budú jednoduchšie. Je to klišé, ale treba ísť od tretiny k tretine a odviezť poctivú robotu.

Piatkového súpera už máte určite rozobratého. Čo by malo na Slovan platiť?

Slovan má veľmi dobre zložené mužstvo so silnými útočníkmi. S Banskou Bystricou odohrali kvalitný zápas, aj keď im chýbalo niekoľko hráčov. Sú priamočiari, často strieľajú. Treba hrať zodpovedne vzadu, tvrdo bojovať a rovnako sa pokúšať o častú streľbu.

Chystáte zmeny v zostave?

Zmeny prídu, stále sme nenašli správnu skladbu niektorých útokov. Kanadský útok ostane pokope. Zmena príde v prvom. Chceme, aby sa chytil Jake Hansen. K Špirkovi a Kelemenovi pôjde do jednotky Handlovský, od ktorého potrebujeme góly. Verím, že by mohli napodobniť útok z minulej sezóny Vandas-Špirko-Handlovský, ktorý patril k najlepším v lige. Miloš je podobný typ hráča ako Vandas, je dravý, vie vybojovať puk. Tretí útok bude v zložení Hansen-Halama-Thompson.

V čom vidíte príčinu súhry trojice Bonis-Trotter-McPherson? 

Prišli na to, aby boli produktívni. Bonis s McPhersonom sú dobrí korčuliari, Trotter je technický typ s dobrým videním hry a dobrou prihrávkou. Ešte má ale menšie kondičné resty. Allan bol celú prípravu zranený, takže rovnako ešte potrebuje čas a hernú prax. Vieme, že zámorskí hráči sa zvyknú naplno rozbiehať až neskôr. Títo chalani si však zatiaľ sadli, vidia sa a ide im to spolu.

Ako sa svojej šance zatiaľ chytili mladí hráči?

Snažíme sa naplniť to, čo sme deklarovali pred sezónou, že im budeme dávať priestor. Útok je dosť nabitý, tam je ho menej, aj tak im ho ale chceme dať. Napríklad Koleniča na ľade vidieť, či hrá minútu alebo osem minút. V Detve bol dobrým oživením. Dobre korčuľuje a na svoj vek je takticky vyspelý. Nie je to jednoduché, na jednu stranu chceme týmto chlapcom dať dostatočný priestor, na druhej strane sú vysoké ambície. Myslím ale, že naši odchovanci sa na ľade nestratia. Taktiež Oliver Fatul má veľký potenciál, dáme mu ešte väčší priestor. Má šancu na MS juniorov a chceme mu pomôcť. Ak máme vychovávať hráčov pre áčko a reprezentáciu, musíme ísť aj touto cestou.

Sú momentálne všetci hráči zdraví? 

Bruno Mráz mal natiahnutý sval, dnes už trénoval a v piatok by sa mal vrátiť do hry. Zdravý je aj Ben Betker, jeho štart v piatok ale nie je istý.

Je už známe, že čoskoro sa v kádri udejú ďalšie zmeny. Limit pre legionárov v zápase je sedem, na súpiske ich je osem, môžete teda potvrdiť, že jeden z nich odíde?

Najradšej by sme si nechali všetkých. Rozhodnutie nebude ľahké. Ako som povedal, zámorskí hráči sa rozbiehajú neskôr a nie všetci ten čas dostanú. Môžeme sa teda zmýliť. Bohužiaľ, jeden bude musieť odísť. Žiadny z nich by tu zrejme nechcel sedieť na tribúne. Čo sa týka príchodov, nateraz sa žiadny nechystá. Proces tvorby kádra prebieha aj počas sezóny a musíme sa dôkladne rozhodovať. Legionári potrebujú čas, no na druhej strane sú potrebné aj výsledky. 

Úloha kapitána pripadla Ivanovi Švarnému. Išlo o rozhodnutie vaše alebo kabíny?

Nechali sme to na hráčov. Samozrejme, všetci očakávali, že kapitánom bude Rasťo Špirko. My, tréneri, sme to ale nechali v rukách hráčov sa tí rozhodli takto. My ale chceme, aby lídri boli viacerí, či už Rasťo, alebo Adam Drgoň. Rasťo to musí na seba zobrať najmä v útoku, on by mal byť tým, kto dotiahne mužstvo do finále. Na to sem prišiel, to je jeho sen a sen nás všetkých. Bez ohľadu na to, kto má na drese céčko alebo áčko