Podkonický apeluje na častejšiu streľbu, fauly začal pokutovať

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.10.2019

Prvé tohtosezónne derby sa nezadržateľne blíži a nielen fanúšikovia, ale aj hráči sú už poriadne nabudení. Ešte pred samotným stretnutím sme na rannom tréningu vyspovedali hlavného trénera. 

 

Čo bolo základným kameňom posledných dvoch výhier?

Určite hra päť na päť. Vytvorili sme si viac šancí, v Trenčíne aj v Nových Zámkoch sme v rovnovážnom stave dominovali. Čo nás ale ubíja, sú oslabenia. Tie vždy pribrzdia náš tlak. Samozrejme, pri hre päť na päť musíme ešte viac strieľať, sme málo pred bránou, príliš kombinujeme, najmä zámorský útok si to niekedy chce dať do prázdnej brány ako kedysi slávna ruská formácia. Oni prišli hlavne na góly, predovšetkým Bonis a McPherson, Trotter je tvorca hry. Šance si vytvárajú, no musia viac strieľať a byť agresívnejší.

Dá sa vôbec ešte niečo povedať k častým vylúčeniam? 

Deväť až dvanásť vylúčení v zápase je veľmi veľa. Strácame tempo, hráči sú nerovnomerne vyťažený. V Zámkoch sa preto nedostal do hry Kolenič. Najmä proti tímu ako Banská Bystrica, ktorý má najlepšiu presilovku, nemôžeme toľko faulovať. Dať jej deväť presiloviek by bola samovražda. Na druhú stranu, oslabenia hráme celkom dobre, veľa striel blokujeme a góly sme dostali skôr v oslabení o dvoch hráčov. Čo sa ale týka vylúčení, musím apelovať aj na ligu. My sme sa v tíme dohodli, že budeme hráčov za zbytočné fauly pokutovať. Keď ich ale potom vyhodnocujeme na videu, polovica situácií je prifilmovaná. Napríklad vylúčenie Švarného v Zámkoch. Hokejkou buchol hráča po nohaviciach a on zahodil rukavice, hokejku a chytil sa za tvár. Ja by som mu dal tisíceurovú pokutu. Bajtek bol postrčený a hodil sa o ľad, chytil sa za hlavu, potom sa pozrel na rozhodcu, či mu to zožral. Postavil sa a hral ďalej. Toto by mala liga riešiť. Samozrejme, rozhodcovia to majú ťažké, musia sa rozhodnúť v sekunde. Veľakrát ale pískajú vtedy, keď hráč spadne. V prvom zápase s Popradom boli na nás rovnaké sekery ako na nich, no keď ich hráč spadol, náš bol vylúčený. Hansen dostal od Svitanu tri sekery a len preto, že neurobil teátro, Svitanu nevylúčili. Toto by mali rozhodcovia posudzovať citlivejšie a posúdiť faul miesto toho, či hráč spadne, alebo nie. Samozrejme, nechcem, aby toto moji hráči zneužívali. Chcem, aby hrali tvrdo a aby ustáli každý súboj. Poviem ďalší príklad. Zápas Slovan-Banská Bystrica, Štajnoch dal súperovi krosček a zlomil na ňom hokejku. Len preto, že Jääskeläinen sa nehodil na ľad, rozhodca nepískal. Štajnoch mu mohol zlomiť rebro, alebo poškodiť ľadvinu, ale nepískalo sa. Hokejku asi nezlomil len tak.

V čom je Banská Bystrica nebezpečná?

Veľmi rýchlo otáčajú hru, hrajú jednoducho, jazdia piati, sú veľkí a agresívni, silní s pukom. Očakávam kvalitný zápas a my musíme byť pripravení. Nesmieme zaspať a prehrávať osobné súboje. Musíme čo najviac strieľať a zakončovať pri prvom útoku, keďže vo vlastnom pásme sú silní a ťažko sa v ňom presadzuje. 

Váš súper má doposiaľ nielen najlepšie presilovky, ale aj oslabenia, zatiaľ čo vaše presilovky sú najhoršie v lige. Aký je recept na zlepšenie?

Viac streľby. Príliš kombinujeme, predlžujeme puky. Dve, tri prihrávky a musíme strieľať a tlačiť sa do brány. Takto môžeme súpera unaviť a z toho možno vyplynie aj malý priestor na prihrávku do prázdnej brány, no zo začiatku treba hlavne agresivitu. 

Vzhľadom na posledné výkony Juraja Hollého, bola ťažká voľba brankára do dnešného zápasu?

Juraj podal v Trenčíne veľmi dobrý výkon. Už v Nových Zámkoch mal pôvodne chytať Tomáš, ale dali sme šancu Jurajovi, pretože mu vyšiel zápas predtým. Opäť nás podržal a umožnil nám vyhrať. Dnes bude ale našou jednotkou "Rudy".

Váš asistent Michal Kobezda naznačil, že rozhodovanie o odchode legionára bolo medzi Jakeom Hansenom a Garrettom Thompsonom. Podľa posledných výkonov druhého menovaného sa zdá, že ste sa rozhodli dobre.

Niektorí si mysleli, že v Thompsonovi príde skvelý korčuliar, ktorý bude dávať góly. Nevravím, že nie je dobrý, ale je to hlavne typ útočníka, ktorého nemáme. Je silný a hrá veľmi dobre takticky, je použiteľný v oslabení. Hrá presne to, čo od neho chceme a je veľmi platný pre tím. Bola by škoda ho pustiť, takého silového útočníka nemáme. Útočných typov, ako bol Jake, máme veľa. Je to kvalitný hráč, no nevyšiel mu začiatok. Potrebovali sme, aby sa rozbehol, čo sa ale nestalo a museli sme sa rozhodnúť.