Po polovici „suchej“ prípravy s Petrom Oremusom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 24.6.2021

Hoci Slovensko trápia spaľujúce horúčavy, na zvolenskom zimnom štadióne vládne čulý ruch. S prípravou na novú sezónu už skôr začali mládežnícke tímy a začiatkom júna sa pod vedením trénerského tria Peter Oremus – Andrej Kmeč – Andrej Podkonický pustili do prípravy aj úradujúci majstri. Prvá fáza letnej zaberačky, ktorá prebieha v domácich podmienkach, potrvá do 9. júla. V jej polovici sme položili niekoľko otázok hlavnému trénerovi Petrovi Oremusovi.

Vaši zverenci sa nachádzajú v polčase prvej etapy prípravy. Začala sa neskôr, ako po iné roky a prebieha tímovou formou, hoci nie s kompletným kádrom. S koľkými hráčmi pracujete?

Sezóna sa nám skončila 6. mája, takže bola naozaj dlhá. Odpočinok bol dôležitý, preto sme nechali chlapcov mesiac doma. Stretli sme sa 7. júna, odvtedy beží letná príprava. Máme tu chalanov, ktorí sú zo Zvolena a okolia, denne pracujeme približne s 12-timi hráčmi. Ďalší trénujú individuálne ale máme o nich prehľad, čiže máme teraz pod kontrolou 15 – 16 hráčov. Sú to tí, ktorí budú tvoriť základ mužstva. Pod palcom to má teraz kondičný tréner Richard Pinka. Má to veľmi dobre nastavené, tréningové zaťaženie je rozložené tak, aby to bolo v prospech tých chlapcov. Využívame našu posilňovňu a areál futbalového štadióna.

Pri kolektívnej letnej príprave bolo zvykom rozšíriť A-mužstvo o perspektívnych juniorov. Tentoraz sa tak nestalo...

Zatiaľ. Po dlhej sezóne sme mali pauzu a juniori už medzitým začali trénovať. Preto ich v tejto chvíli nechceme vytrhávať z tímu a tých vecí, ktoré tam majú nastavené. Už na budúci týždeň, kedy pôjdeme kompaktne na ľad, však troch-štyroch využijeme. Určite budeme chcieť aj v novej sezóne zapracovať ďalších mladých hráčov do „áčka“.

Ako ovplyvnilo fungovanie trénerského tímu angažmán Andreja Podkonického pri reprezentačnej „dvadsiatke“? Predsa len bude mať množstvo povinností – kempy, turnaje, sledovanie hráčov a na prelome rokov majstrovstvá sveta v Kanade.

Keď príde trénerovi, alebo hráčovi ponuka zo štátnej reprezentácie, je to výzva. Andrej nebude mať jednoduché skĺbiť funkciu hlavného trénera najsledovanejšej mládežníckej kategórie s funkciou asistenta v klube. Ale naša spolupráca pokračuje ďalej, my sme len radi, že takúto funkciu dostal. Je to dobre pre neho, pre Zvolen a myslím, že aj pre slovenský hokej.

Poďme späť k mužstvu. Potešiteľné je, že viacero kvalitných hráčov z vlaňajška sa vo Zvolene podarilo udržať. Niektorí však neodolali lákavým ponukám iných klubov a bude potrebné ich nahradiť. V akom stave je dopĺňanie kolektívu?

Nie je ľahké po takej dlhej sezóne to rozbehnúť. Teraz je našou prvoradou úlohou poskladať tím tak, aby bol konkurencieschopný mužstvám, ktoré sa chcú pohybovať v popredí, a už to aj deklarujú. Preto je pre nás dôležité, že tu kostra mužstva tvorená z domácich hráčov zostala. Hráči ktorí odišli, boli nositelia kvality a takých nových musíme získať. Niečo už je v tomto smere na dobrej ceste, na niečom ešte treba popracovať. Ja som zástancom toho, že štyria zahraniční korčuliari patričných kvalít úplne stačia. Zvyšok dokážeme vykryť z vlastných zdrojov. Čo sa týka odchodov, beriem ich ako realitu.Taký je hokejový život, tréneri a hráči pôsobiská menia. Chalani mali úspešnú sezónu, bol o nich záujem a dostali ponuky. Tí čo išli do českej extraligy si to zaslúžili, som rád, že sa tam dostali. Môžu tam napredovať a urobiť pre svoj vývoj maximum. Tých, čo sa rozhodli odísť ku konkurencii, tiež plne rešpektujem.

Otázkou týchto dní je aj tvorba kalendára prípravných zápasov. Diváci boli dlho bez osobného kontaktu s hokejom, na čo sa môžu tešiť pred začiatkom sezóny?

Situáciu okolo prípravných zápasov máme vyriešenú, odohráme zápasy s kvalitnými súpermi. Máme dohodnuté stretnutia s českým extraligistom aj prvoligistom s ambíciou postúpiť do extraligy. Ďalej s tímom z IHL, súpermi z Ukrajiny, Poľska a Maďarska. Niektoré samozrejme v rámci Memoriálu Pavla Zábojníka. Ďalšie stretnutia pred začiatkom sezóny odohráme v rámci Slovenského pohára.

 

Pre spresnenie ponúkame aktuálny prehľad zmluvne viazaných hráčov HKM Zvolen:

brankári – Robin Rahm, Adam Trenčan

obrancovia – Peter Hraško, Branislav Kubka, Oldrich Kotvan, Jakub Meliško, Jozef Sládok (z Trenčína), Samuel Hain (z Nových Zámkov)

útočníci – Radovan Puliš, Peter Zuzin, Marek Viedenský, Václav Stupka, Jám Chlepčok, Patrik Marcinek, Jakub Kolenič, Maroš Jedlička, Nikolas Gubančok, Tomáš Török (z Michaloviec), Juraj Mikúš (zatiaľ nepodpísaný, jednania prebiehajú), Dalibor Ďuriš (v riešení)

 

Prehľad hokejistov, ktorí z HKM po sezóne 2020/2021 odšli:

brankár - Aleksanteri Heiskanen (Kiruna AIF/SWE)

obrancovia – Michal Ivan, T.J. Melancon (obaja Liberec/CZE), Andrej Hatala (N. Zámky), František Gajdoš (Michalovce), Ben Betker (?)

útočníci – Miloš Kelemen (Ml. Boleslav/CZE), Radovan Bondra (Vítkovice/CZE), marco Halama, Jozef Tibenský (obaja Michalovce), Mikko Nuutinen (?), Allan McPherson (?)

 

Letný program A-mužstva HKM Zvolen:

7. 6. – 9. 7. / prvá fáza letnej prípravy

10. 7. – 25. 7. / dovolenky

26. 7. – 30. 7. ú príprava na suchu

2. 8. – začiatok predsezónnej fázy prípravy na ľade

19. – 21. 8. Memoriál P. Zábojníka

Pozn.: K MPZ 2021 a prípravným zápasom sa podrobnejšie vrátime v ďalších dňoch.