Peter Mikula: Máme na čom stavať, chceme ísť nahor

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.11.2017

Reprezentačná prestávka sa chýli ku koncu, už v piatok sa opäť roztočí ligový kolotoč. Jedenásťdňové zápasové voľno poslúžilo "Rytierom" na tvrdý tréning i doliečenie mnohých zranení. Aj o tom sme sa rozprávali s trénerom Petrom Mikulom.

Pán tréner, ako by ste zhodnotili prvú tretinu základnej časti?

"Rozdelil by som to na dve šestiny. Prvá bola katastrofálna, z hľadiska výsledkov aj personálnych vecí tam bolo veľa problémov. Hráči, ktorí prišli, neboli ochotní zapadnúť a pracovať. Z toho pramenili výsledky, aké boli. Od hráčov, ktorí tu boli som očakával podstatne lepší vplyv. Museli sme sa s niektorými vecami vysporiadať a prečistiť kabínu. Čo sa týka druhej šestiny, z hľadiska výsledkov prejavujem obrovskú spokojnosť. V podstate sme ju celú vyhrali. Bohužiaľ, v tejto časti nás sprevádzali vážne zranenia. Napriek tomu sme sa dokázali zmobilizovať a ukázal sa charakter hráčov, k čomu pomohli aj spomenuté zmeny. Mužstvo podávalo vynikajúce výkony, čo nás vynieslo na štvrté miesto. Myslím, že aj ďalšiu časť sezóny sme v Nových Zámkoch začali pozitívne a od toho sa treba odraziť."

Vídite nejaké rezervy v hernom prejave?

"Vždy je čo zlepšovať, ale určite máme na čom stavať. Vrátili sa hráči po zranení. Ukázali sme bojovnosť a srdce, museli sme to ťahať na tri útoky, teraz to môžeme rozložiť na štyri. Avšak hráči, ktorí sa vrátili, absentovali dlhšiu dobu. Určitý čas teda potrvá, kým sa znova dostanú k hernému prejavu, s ktorým budú spokojní oni aj my- tréneri."

Akou hrou by sa mal, podľa vás, tento tím prezentovať?

"Celoplošnou agresívnou hrou založenou najmä na ofenzíve ale, samozrejme, s veľmi kvalitnou defenzívou. Chceme sa prezentovať dobrým korčuľovaním a priamočiarosťou, máme na to typy hráčov. Treba to skĺbiť s individuálnou vyspelosťou každého hráča, tým pádom môže vzniknúť systém."

Káder prešiel od začiatku sezóny značnými zmenami, poznačili ho aj zranenia. Napriek tomu, podarilo sa vám nájsť vhodné zloženie niektorých dvojíc alebo trojíc, ktoré by spolu mohli dobre fungovať?

"Áno, niečo už máme vyskúšané a overené, na tom chceme stavať. Dúfam, že nám to už nenarušia ďalšie neželané veci, ako zranenia či choroby. O zložení určitých formácii ale máme predstavu."

Odišlo aj množstvo legionárov. S tými, ktorí ostali, panuje spokojnosť?

"Áno, určite. Pokiaľ sa vyskytne nejaký problém, interne si ho vyriešime. No tým pádom, že sú v mužstve, sme s nimi spokojní."

Môžete priblížiť zdravotný stav mužstva?

"Proti Nitre by sme už mali byť kompletní, hoci s Matisom sa to trošku naťahuje. Rana na jeho nohe ešte nie je celkom zahojená, uvidíme, do akej miery bude schopný hrať."

Ako je to s odchodom Miloša Kelemena do reprezentácie?

"Ešte neodišiel. Momentálne ide o to, či ho pustíme v sobotu alebo až v pondelok. Záleží na Matisovi, či sa rozhodne hrať cez bolesť alebo nie."

Na čo ste sa zamerali v tréningovom procese počas prestávky?

"Zamerali sme sa najmä na silu. Vrátili sa hráči po zranení, tým pádom aj cvičenia rýchlostno-vytrvalostného charakteru. Na tomto sme prevažne pracovali."

Nastala zaujímavá situácia na pozícii centra. V minulosti mužstvo na tomto poste tlačila topánka, teraz sú k dispozícii Jurík, Steén, Kytnár, Fekiač, Cútt aj Immonen. Ako sa táto situácia vyvinie?  

"Rado Cútt odišiel naspäť do Michaloviec. Keďže je pretlak centrov a potrebujeme, aby si udržal zápasovú prax, nechali sme ho vrátiť sa. Ide aj o nejaké zmluvné záležitosti, do Vianoc sa máme rozhodnúť, či sa vráti alebo nie. Urobil tu veľmi dobrú službu. Čo sa týka Immonena, je dlhodobo zranený. Je to teda jasné- Steén, Kytnár, Jurík a Fekiač."

Viete si momentálne predstaviť posilnenie na niektorom poste?

"Samozrejme, vždy sa niečo nájde, nechcem to nijak špecifikovať. S pánom manažérom to denne riešime a sledujeme. Záleží to od veľa vecí. Iste, pokiaľ sa nájdu vhodní hráči, ktorí pristúpia na naše podmienky, sú vítaní."

Čo sa týka brankárov, rozhodli ste sa pre systém, v ktorom ich plánujete meniť až po prehratom zápase?

"Nie, je to inak. Jani prišiel a v pohode odchytal prvý zápas. Proti Žiline sa zrejme prejavil jeho dlhý zápasový výpadok. Povedal som teda, že musí dotrénovať. Mám záujem ho postaviť proti Nitre. Je tu v podstate na akejsi forme skúšky, ak to tak môžem povedať. Neprišiel sem teda na to, aby nechytal. Ale potrebovali sme, aby dotrénoval, venovali sme sa mu a uvidíme, ako sa to ukáže."

Bola by spokojnosť so štvrtým miestom aj na konci základnej časti?

"Nie. Chceme ísť nahor."

Je niečo čo vás v doterajšom priebehu súťaže prekvapilo, v pozitívnom alebo negatívnom smere?

"Hovorí sa o vyrovnanosti. Áno, beriem. Aj Detva prvých štyri-päť kôl hrýzla, hoci to nebolo výsledkovo podložené. Aj my sme sa s nimi natrápili. Povedal by som, že istú vyrovnanosť badať v nestabilite mužstiev. Myslím, že to dosť ovplyvňuje štruktúra hracích dní- piatok a nedeľa. Tímy majú od pondelka kedy zregenerovať. Sú teda relatívne pripravené aj tie kondične slabšie mužstvá, ktoré sa až tak nevenovali letnej príprave. Za štyri dni zregenerujú a v piatok odohrajú výborný zápas, s vypätím síl dohrajú aj v nedeľu. Je to skresľujúce a veľa tímov si to možno ani neuvedomuje ale pre tie „poskladané“ mužstvá je tento faktor veľká výhoda. Tým pádom sa netlačí viac na hráčov z hľadiska všeobecnej prípravy. Nedostatky jedincov, ktoré vyplývajú z kondície sa zakrývajú veľkým odpočinkom. Nestabilita výkonov mužstiev vyplýva z toho, že sa stretne dobré mužstvo s takým, ktoré je dobre zregenerované a je to akoby skreslené. Na druhej strane to robí tabuľku zaujímavou, inak by tí, ktorí kondične vynikajú boli príliš odtrhnutí. Istá kolísavosť mužstiev a nedostatky v hernom prejave sú z môjho pohľadu dosť viditeľné.

Hrací systém sa týka aj juniorskej ligy, kde by taktiež mali hrať trikrát do týždňa. Dnešný trend si to vyžaduje, bohužiaľ, išli sme týmto smerom. Potom sú obdobia, ako napríklad okolo Vianoc, keď je program zbytočne natlačený. Hrá sa piatky a nedele, čo mne osobne vadí a nestotožňujem sa s tým. Chýbajú mi utorky.

Je tu ešte ďalšia vec, ktorú vnímam negatívne. Hovorí sa o tom, ako sa tímy snažia zapracovať juniorov. Keď sa ale pozerám na juniorku, je to veľmi zložité, je ťažké niekoho zapracovať. Nad týmto procesom sa treba zamyslieť. Ďalšou problematikou je odchod hráčov. Odchádzajú aj tí, ktorí odísť nemusia a netlačia sa do extraligy."

Aká je momentálne nálada v šatni? Vytvorila sa dobrá partia?

"Áno, teraz je to výborné."