Oplatilo sa čakať

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.10.2017

„Na dobré sa čaká,“ povedal si včera zrejme nejeden zvolenský fanúšik. Odmenou za hodinový „nadčas“ strávený na štadióne mu bolo sladké víťazstvo v derby, podčiarknuté nasadením a skvelým kolektívnym výkonom.

Tréner Peter Mikula musel v zostave výrazne poznačenej zraneniami vykonať pred zápasom ďalšiu nečakanú zmenu. Zatiaľ čo spoluhráči Mareka Šimka po rozcvičke poriadne vychladli, on určite nie. Zvolenský gólman bezprostredne po jej skončení zhodil výstroj a upaľoval do pôrodnice, kde jeho manželka privádzala na svet spoločného potomka. Premiéru pred domácim publikom si tak odbil nový muž v bráne HKM- Jani Nieminen. Fínska posila bola hodená do vody, no rozhodne sa neutopila. 30-ročný rodák z Helsínk zvládol krst ohňom na výbornú, predviedol 31 úspešných zákrokov a po zápase si odniesol cenu pre hráča zápasu na domácej strane.

Fínsky brankársky súboj Nieminen-Lassila tak vyznel lepšie pre prvého menovaného, ktorý síce inkasoval už v 3. minúte, no bič plieskal na konci a poriadne vyčerpaný Jani neodmietol ani volanie fanúšikov na víťaznú ďakovačku. „Som celkom unavený, bol to pre mňa prvý zápas po siedmich mesiacoch, bolo to náročné. Musím ale priznať, že oslavy nie sú moja silná stránka, dúfam, že chytanie mi pôjde lepšie,“ konštatoval Nieminen.

Gólom do šatne v závere prvej tretiny zrovnal na 1:1 Matis a do vedenia išli domáci už v úvode druhého dejstva zásluhou Coffmana. V 32. minúte zvýšil na 3:1 Miloš Kelemen, ktorého zásah sa neskôr ukázal ako víťazný. "Hlavne, že sa vyhralo, gól ma samozrejme potešil. V mužstve máme veľkú maródku, bol to fyzicky ťažký zápas, no ubojovali sme ho. Pri čakaní na rozhodcov sme stuhli, aj hladní sme boli, tak sme si pred zápasom dali doniesť ešte ryžu, k tomu len s mierou kuriatko. Radosť po góle som mal veľkú, adresoval som ju všetkým fanúšikom,“ povedal po zápase 18-ročný útočník, pre ktorého to bol druhý gól v sezóne.

Domáci kouč Peter Mikula vyzdvihol predovšetkým odhodlanie a bojovnosť svojho tímu, ktorý sa musí vyrovnávať s početnými absenciami. Napriek zraneniam zaknihovali jeho zverenci štvrtú výhru v rade, celkovo siedmu z posledných ôsmych stretnutí. „Čo sa týka výsledkov, určite prevláda spokojnosť. Trápia nás však zranenia, je to zlé. V každom zápase ale naozaj bojujeme, ukazujeme obrovskú vôľu a srdce. To bolo aj dnes rozhodujúcim faktorom, že sme zdolali skutočne kvalitného súpera. Z hľadiska kádra sme boli o čosi slabší, z hľadiska „srdiečka“ sme však boli omnoho vpredu. Som spokojní so všetkými. Každý, kto bol dnes na ľade podal stopercentný výkon,“ vyjadril radosť i starosti zvolenský tréner. Zdravotná situácia v tíme vyústila do toho, že proti Banskej Bystrici nasadzoval Peter Mikula do hry iba tri útočné formácie. „Z trénerského hľadiska je to pre mňa veľká starosť, je to zložité. Na druhej strane takýto stav mužstvo ešte viac zomklo, čo som rád. Dúfam, že si takéto výsledky udržíme a situácia sa bude zlepšovať.“

Aj v pozmenenej zostave ale možno nájsť pozitíva. Jedným z nich je určite viditeľne fungujúca spolupráca útočnej dvojice Steén-Coffman. Švédsky center od svojho príchodu zaznamenal v 8 zápasoch 5 asistencií, o prvý gól ho v Detve pripravil chybný zápis v štatistikách. V kolónke +/- mu navyše svieti 7 plusových bodov. No a Coff sa s 13 bodmi (6+7) pomaly prepracoval na lídra tímovej produktivity. „Tí dvaja si spolu sadli, nie je dôvod tam niečo meniť. Myslím, že aj Petr Obdržálek si k nim našiel cestu. Už len čakám, keď bude po reprezentačnej prestávke a zdravotná situácia sa začne zlepšovať, lebo niektoré zranenia sú dosť vážne. Nie je to otázka pár dní, v niektorých prípadoch ide o týždne až mesiace. Z Michaloviec príde Radovan Cútt. S Immonenom je to na dlhšie. Michal Chovan sa zrejme vráti až po prestávke, taktiež aj Tomáš Török, ktorý má zlomenú lícnu kosť,“ zmapoval situáciu v mužstve tréner Mikula.