Od štvrtka na MPZ 2021

Autor: HKM Zvolen Dátum: 18.8.2021

Vo štvrtok na zvolenskom zimnom štadióne štartuje 23. ročník Memoriálu Pavla Zábojníka. Oproti vlaňajšku, kedy bolo toto tradičné podujatie výrazne poznačené protiepidemiologickými opatreniami a štartovali na ňom len tri tímy, sa tentoraz turnaj znova vracia do klasického formátu. Šestica účastníkov je zložená z troch zahraničných a troch slovenských kolektívov. O víťazný pohár zabojujú tímy GKS Tychy z Poľska, maďarský UTE Budapešť, ukrajinský Donbass Doneck, reprezentácia Slovenska U20, HC´05 Banská Bystrica a domáci HKM Zvolen.

Poľský mnohonásobný majster GKS Tychy je tradičným účastníkom MPZ. Klub, ktorý oslavuje 50. výročie svojho vzniku, je víťazom zvolenského turnaja z roku 2015 a štartuje na podujatí pod Pustým hradom už jubilejný desiaty raz. V sezóne 2020/2021 obsadil v poľskej najvyššej súťaži bronzovú priečku, ktorú by v Tychách chceli v novej sezóne vylepšiť. Prispieť by k tomu malo aj meranie síl tímu trénera Krzysztofa Majkowského so slovenskými súpermi v rámci MPZ.

UTE Budapešť je na rozdiel od ešte predvlani extraligového MAC-u pre slovenských fanúšikov skôr neznámou. Tím z Újpesti pritom vlastní 13 maďarských titulov a zaknihoval 9 víťazstiev v maďarskom pohári, všetky úspechy sú však staršieho dáta a spájajú sa najmä s predchodcom UTE, nesúcim názov Újpest Dózsa SE. Tréner Csaba Virág buduje do nastávajúcej sezóny nový tím, ktorý by mal hrať rýchly a bojovný hokej. Z ôsmich prípravných zápasov odohrá jeho mužstvo tri na zvolenskom ľade a v purpurovo-bielych dresoch by mali nastúpiť aj legionári z Kanady, Ruska, či Slovinska.

Ukrajinský Donbass Doneck mal na MPZ premiéru v roku 2012, kedy sa pod vedením trénera Júliusa Šuplera chystal na svoju prvú sezónu v KHL. Členmi mužstva, ktoré zdvihlo nad hlavu víťaznú trofej, bolo viacero známych mien. Medzi nimi aj obranca Jaroslav Obšut, ktorý ešte v sezóne 2012/2013 zakotvil v HKM. Súčasný Donbass prichádza do Zvolena ako úradujúci majster UHL (Ukrajinská hokejová liga) a tréner Pavel Mikulčik pre turnaj vybral tím zložený z troch brankárov, deviatich obrancov a trinástich útočníkov. Okrem Ukrajincov sú medzi nimi Rusi, Bielorusi, Lotyši a Američan.

Domáci HKM a jeho suseda z Banskej Bystrice fanúšikovia poznajú, tretím zástupcom slovenského hokeja je národný tím Slovenska do 20 rokov. Výber pod vedením trénera Andreja Podkonického sa v rámci kempu udomácnil na zvolenskom zimnom štadióne už v pondelok a jeho pobyt bude mať vyvrcholenie v podobe troch zápasov proti zahraničným súperom na MPZ. Tréneri Podkonický, Štrbák a Kmeč priviedli na turnaj viacero talentov, ktoré chcú v konfrontáciách so seniormi vyskúšať.

Počas troch hracích dní, od štvrtka 19. augusta do soboty 21. augusta, uvidia diváci deväť duelov, obhajcom prvenstva spred roka sú domáci „rytieri“.

 

Program MPZ 2021

Štvrtok 19. 8. 2021

12.00 hod.: Doneck – SR 20

15.30: Budapešť – B. Bystrica

19.00: Zvolen – Tychy

Piatok 20. 8. 2021

12.00: Doneck – B. Bystrica

15.30: Tychy – SR 20

19.00: Zvolen – Budapešť

Sobota 21. 8. 2021

10.00: Tychy – B. Bystrica

13.30: Budapešť – SR 20

17.00: Zvolen – Doneck

 

Ceny vstupného na MPZ sú uvedené v aktuálnom cenníku (vo fotoprílohe tohto článku).

Upozorňujeme divákov na dodržiavanie opatrení vyplývajúcich z platnej vyhlášky ÚVZ SR. Organizátor turnaja si vybral režim OTP. Na základe toho bude vstup na zápasy umožnený po predložení príslušných potvrdení iba plne zaočkovaným osobám, tým, ktorí prekonali COVID-19, resp. osobám s negatívnym výsledkom RT-PCR testu, prípadne LAMP testu, ktorý nebude starší ako 72 hodín, alebo negatívnym AG testom, nie starším ako 48 hodín.