Nevydarené obdobie si v HKM vyžiadalo riešenie

Autor: HKM Zvolen Dátum: 13.12.2023

Vážení priaznivci HKM!

V našom klube nastala situácia, ktorá sa v športových kluboch stáva. Napriek ambíciám, snahe, vynaloženým prostriedkom a vytvoreným podmienkam, nie sú výsledky nášho extraligového tímu adekvátne. Ja sám som čelil takémuto vývoju už niekoľko krát. Musím povedať, že pomenovanie príčin vôbec nie je ľahké, aj keď mi možno bude niekto oponovať. Pri každom probléme sú pozorovatelia a diskutéri, ktorí, i keď dosť vzdialení od problému, presne vedia, ako sa veci majú a ako by sa mali riešiť.  Áno, každý problém sa nakoniec nejakým spôsobom vyrieši. Alebo  možno vyprchá, či nakoniec sa naň zabudne.

Na sklonku roku 2023 sme sa v našom klube ocitli v probléme, ktorý nechceme nechať ani vyprchať, ani dostať do zabudnutia, pretože v HKM sme nastavení inak.  

Pred sezónou 2023/24 sme dali dôveru trénerom, ktorí už niečo dokázali, vybrali sme si slovenských hráčov, ktorí sú na najvyššej úrovni a tiež majú za sebou veľmi dobré výsledky, angažovali sme tzv. legionárov so zodpovedajúcimi parametrami. Začali sme ligovú súťaž s herným prejavom, ktorý skoro presne zodpovedal našim predstavám. Áno, videli sme aj nedostatky, ale boli sme presvedčení, že ich odstránenie je len otázkou času.

Opak sa stal pravdou. Hra a jej prevedenie má už nejaký čas veľké trhliny. Mali sme spoločné stretnutia, sadli sme si na chate, porozprávali sa a čakali na zlepšenie prejavu. A výsledok? Hra, na ktorú sa je ťažko pozerať.

Za predvádzanú  hru sú zodpovední v prvom rade hráči. A musím povedať, že drvivá väčšina našich hráčov si je toho vedomá a priznáva  svoje zlyhania. Svoj podiel na sérii zlých výkonov a výsledkov berú aj tréneri, beriem ho aj ja a so mnou celé vedenie klubu. 

Zlomovým momentom dnešných udalostí bol nedeľný zápas v Humennom. Nie pre prehru, ale pre herný prejav nášho mužstva, ktorý mi nedovolil sa na tento zápas dopozerať.

Nielen ja, ale ani páni Čačko, Kanka a Škrečko nerobíme hokej vo Zvolene preto, aby sme po zápase nemohli zaspať. Takto by to celé nedávalo  zmysel. Môžem povedať, že máme svoju hrdosť, máme vzťah ku klubu, k nášmu mestu a chceme robiť radosť našim verným fanúšikom. Preto to nevzdáme, aj keď zvolenský hokej nemá problém len s hrou A-mužstva, ale má veľký problém aj s prevádzkou zimného štadióna, o čom ale teraz nechcem hovoriť.

Asi je dobre známy môj vzťah s Petrom Oremusom. A nič na ňom nezmení ani naša dohoda, že nateraz sa naša spolupráca končí. Je zaužívaným klišé poďakovať za doterajšiu spoluprácu a zaželať všetko najlepšie v ďalšom pôsobení, aj keď nie vždy je to úprimné. Preto to ja teraz neurobím. Poviem len - ahoj Peter, ahoj Andrej. A verím, že do videnia... 

A čo ďalej? Chceme, aby hra nášho klubu robila všetkým priaznivcom radosť. A urobíme preto maximum. Verte nám - SPOLU SME HKM.

O ďalších krokoch bude podávať informácie generálny manažér.

Dušan Mráz, prezident HKM Zvolen

 

Dnes vykorčuľujú Zvolenčania prvýkrát v tomto týždni na ľad, oslovili sme preto Ladislava Čierneho s otázkou, kto po predčasnom odchode trénerskej dvojice Oremus – Kmeč povedie ďalej „rytierov“. „V tomto týždni bude mať tréningový proces na starosti Norbert Javorčík, pomáhať mu bude Janis Andersons. V prípade potreby bude táto dvojica doplnená Jaroslavom Törökom. Samozrejme už hľadáme trénerov, ktorí po tomto prechodnom období prevezmú mužstvo a budú ho viesť v ďalšom priebehu sezóny.“

Pripomeňme, že poverený Norbert Javorčík je v súčasnosti šéftrénerom a hlavným metodikom mládeže HKM. V pozícii asistenta stál na lavičke slovenskej juniorskej reprezentácie na troch svetových šampionátoch, ako hlavný tréner absolvoval majstrovstvá sveta kategórie U18. Pri kormidle seniorského tímu stál prvýkrát v ročníku 2020/2021 v Banskej Bystrici, sezónu na to viedol ako hlavný tréner prvoligový Žiar nad Hronom.