Na záver októbra súboj s tabuľkovým susedom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.10.2019

Sériu piatich domácich zápasov neodštartovali Zvolenčania práve najlepšie, už v stredu je tu ale šanca na reparát. Na záver októbra príde pod Pustý hrad tabuľkový sused z Košíc.

V tabuľke zaostávajú štvrtí "oceliari" za svojím súperom o jeden bod (39), odohrali však o zápas viac (16). V posledných troch vonkajších stretnutiach boli Košičania úspešní. Tím patriaci medzi najväčších ašpirantov na titul sa uplynulý mesiac potýkal s kolísavými výsledkami. Z deviatich októbrových zápasov vyhral päť, cenný triumf ukoristil v Bratislave (2:1) či v Trenčíne (4:3sn), zdolal Michalovce (3:0), Miškovec (3:2sn) aj L. Mikuláš (4:2). Za kratší koniec ťahali Košičania s Popradom (2:3pp), Detvou (1:4) a po troch rokoch prehrali v Steel Aréne s Novými Zámkami (2:3pp). V poslednom kole doma podľahli lídrovi z Banskej Bystrice (2:4). 

Najúspešnejší slovenský klub po troch štvrťfinálových vypadnutiach opäť ohlasuje útok na najvyššie priečky, čomu podriadil skladbu kádra. V ňom nájdeme len štyroch legionárov, troch českých a jedného slovinského. Niet pochýb o tom, ktorý košický nákup zvolenských priaznivcov najviac zabolel. Michal Chovan je druhým najproduktívnejším hráčom súťaže (5+15). Center prvého útoku tvorí elitné trio s Jurajom Majdanom (5+7) a lídrom bodovania Tipsport ligy, Marcelom Haščákom (13+8). Na východ si to zo Zvolena namierili aj obrancovia Vojtech Zeleňák a David Růžička, na slovenské klziská sa v lete vrátil český útočník Pavel Klhůfek. Dobrou posilou sa ukazuje byť slovinský reprezentant, obranca Jurij Repe (4+3). Slovenské reprezentačné skúsenosti prišli v podobe kapitána Dávida Skokana či brankára Andreja Košarišťana, ktorý má momentálne druhú najlepšiu úspešnosť zákrokov (93, 28 %). Do ofenzívy pribudli z Nitry Branislav Rapáč a Dalibor Bortňák. Hoci sa osemnásobný slovenský majster nachádza v prvej štvorke, tréner Peter Draisaitl vyjadril v posledných zápasoch niekoľkokrát nespokojnosť s výkonom a s tým, že ofenzívna sila jeho tímu zatiaľ až príliš stojí na jednom útoku. 

Podobné výčitky neraz adresoval do vlastných radov aj Andrej Podkonický. Vyústením nepresvedčivých výkonov v zápasoch s Miškovcom a Popradom, ktoré ešte Zvolenčania dokázali vyhrať, bola piatková prehra s Detvou, ktorá vo Zvolene uspela vôbec prvýkrát od vstupu do Tipsport ligy. Reakcia hráčov na seba nenechala dlho čakať a akým spôsobom sa fanúšikom rozhodli revanšovať, je už známe. Samozrejme, bude to predovšetkým zlepšený prístup a bojovný výkon na ľade, čo fanúšikovia ocenia viac, než voľný vstup či nápoj zdarma. Úvahy o zmenách v zostave predostrel zvolenský tréner už pred samotným zápasom s Detvou a jeho výsledok toto rozhodnutie len potvrdil. Oficiálnu zostavu prinesieme v priebehu dňa na facebookovej stránke. Musíme zaklopať na drevo, rytierskej družine sa aj naďalej vyhýbajú vážnejšie zranenia a tak má Andrej Podkonický otvorené všetky možnosti.   

Zvolenčania ostávajú aj po 15-tich zápasoch jediným tímom, ktorý si zatiaľ nezahral predĺženie. Spolu s prvou Banskou Bystricou majú na konte najviac výhier v riadnom hracom čase (10) a spolu so Slovanom najviac strelených gólov (43). Prehra s Detvou ukončila ich šesťzápasovú víťaznú sériu. V prvom vzájomnom stretnutí 5. kola uspeli doma Košice 4:2, jediným strelcom HKM bol dvojgólový Kyle Bonis. 

Zápas začína o 18:00. Pokladne, v ktorých si fanúšikovia môžu vzdvihnúť bezplatné vstupenky,  sú otvorené od 15:30