Mladí „rytieri“ sa už chystajú na novú sezónu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 11.5.2023

V hokejovom stánku pod Pustým hradom ešte ani poriadne nevyschla hracia plocha a zvolenskí hokejisti sa už pustili do prípravy na nový ročník. Hovoríme samozrejme o mladých „rytieroch“, ktorým žiadne ospalé horúce leto určite nehrozí. V nasledujúcich riadkoch to potvrdzuje manažér mládeže HKM, Lukáš Jurík.

Mládežnícke družstvá HKM už rozbehli prípravu. Ako prebieha a čo zvolenské hokejové nádeje v prvej fáze čaká?

Po krátkej prestávke sme v klube začali s prípravou na novú sezónu už 2. mája. Týka sa to všetkých mládežníckych vekových kategórií, teda od začiatočníkov až po juniorov. Vďaka spolupráci s naším osvedčeným partnerom Ice Arenou môžeme kombinovať tréningy na suchu aj na ľade. Táto prvá fáza prípravy bude prebiehať do konca júna, nasledovať budú 3 – 4 týždne voľna, aby si deti užili prázdniny. Tie vyššie kategórie – dorastenci a juniori - dostanú na toto obdobie individuálne tréningové plány. Potom sa už naplno pustíme do prípravy na ľade na našom štadióne. Tá začne posledný júlový týždeň tradičným kempom, ktorý každoročne organizujeme. Od augusta potom vykorčuľujú na ľad všetky zvolenské tímy vrátane „áčka“.

Udialo sa v apríli niečo nové v trénerských štáboch?

V rámci personálnych zmien máme v klube dve nové tváre, ktoré čoskoro predstavíme. Jedná sa o nového trénera brankárov a dorastu. Obaja by mali byť na svojich postoch veľkým prínosom. Do novej sezóny vstupujeme aj s malými reorganizačnými zmenami. V spolupráci so šéftrénerom Norbertom Javorčíkom sme vytvorili akési trénerské minitímy podľa kategórií, a takto by sme chceli pokračovať aj v ďalšom priebehu sezóny. Po nedávno absolvovanej stáži vo Fínsku sa snažíme tréningový proces vyladiť, vyšperkovať a posunúť dopredu aj podľa vzoru, ktorý v Tappare skvele funguje.

Bude sa tohtoročná letná príprava podobať na tie predchádzajúce, alebo v nej pripravujete nejaké novinky?

Prioritou pre nás je tréningový proces a jeho stále skvalitňovanie, kde sa chceme dôslednejšie venovať individuálnemu rozvoju hráča. Dôraznejšie sa zameriame „suchú“ časť, teda off-ice, kde cítime najväčšie rezervy. Na tréningy využívame priestory 9. základnej školy a našu druhú ľadovú plochu, ktorú máme počas leta prebudovanú na telocvičňu. Bohužiaľ sa tento priestor na suchú prípravu dá využívať len do konca septembra, potom sa začína mraziť nový ľad. Následne už na tie cvičenia, ktoré by sme chceli robiť pred, alebo po tréningových jednotkách na ľade, nemáme v rámci zimného štadióna miesto. Do záveru septembra by sme preto chceli dotiahnuť do úspešného konca vytvorenie nových priestorov na tento účel. Obmurovaním vonkajšej plochy za tribúnou D a sčasti za tribúnou B3 by mal vzniknúť nový tréningový priestor s vybavením pre našich hokejistov. Teda niečo na spôsob toho, ako sa nedávno robila vstupná hala do štadióna pokladňami. Vznikla by tak atletická a strelecká zóna, teda kvalitné priestory na off-ice tréningy pre všetky tímy HKM. Veľká vďaka patrí majiteľom klubu, ktorí moje plány vypočuli a pustili sa do toho. Verím, že sa túto výzvu podarí zrealizovať do úspešného konca a od jesene budeme môcť v nových priestoroch s hráčmi pracovať.

Dá sa niečo povedať už aj o druhej fáze, teda o príprave na ľade?

Finišujeme, v tomto období mám už dohodnutých 90 – 95 percent prípravných zápasov. Nejdeme v nich do nejakej kvantity, máme nastavenú určitú štruktúru. Prípravné zápasy budú len doplnkom celkovej prípravy, pretože tých zápasov budú mať počas sezóny hráči dosť. Tiež chceme v auguste ešte nechať deťom a ich rodičom voľné víkendy pre ich vlastné aktivity. Čo sa týka samotných súťaží, tie sa dolaďujú, ale mali by prebiehať v tom formáte, aký bol nastavený pred rokom. Začať by sa malo v polovici septembra a my plánujeme oproti vlaňajšku prihlásiť jeden tím navyše. Už v minulej sezóne sme mali v šiestackej kategórii dva tímy a touto cestou sa ideme uberať aj ďalej, pretože detí nám pribúda. V budúcej 5. hokejovej triede preto plánujeme do súťaže prihlásiť dokonca tri tímy. Malo by to pomôcť k tomu, aby sa tí chlapci motivovali, aby sa „ťahali“ a posúvali vyššie. Hlavne ale, aby všetci čo najviac hrali.

Možno že je v tomto čase ešte predčasné hovoriť o tom, čo od novej sezóny očakávate. Alebo už máte nejakú métu, ktorú by ste chceli dosiahnuť?

Ciele do sezóny si budeme s jednotlivými trénermi dávať postupne. Teraz nás čaká veľká predsezónna trénerská porada, kde si pre každú kategóriu nastavíme čiastkové, alebo sekundárne ciele, ktoré by sme chceli v sezóne naplniť. Tým prioritným cieľom samozrejme zostáva development, teda zlepšovanie tréningového procesu a výchova hráčov hlavne pre seniorský hokej. Tieto ciele budú vždy na prvom mieste, no okrem herného prejavu sledujeme priebežne aj výsledky a tabuľkové postavenie tímov v súťažiach. Podobné ukazovatele ale vnímame viac-menej ako informačné. Ideme po našej ceste, na ktorej už šiesty rok napredujeme a som presvedčený, že ten smer je správny. Pokračujeme v procese, ktorý sa aj vďaka šéftrénerovi a všetkým mládežníckym trénerom hýbe vpred. Trénerský tím ťahá za jeden povraz, veľmi dobre sa mi so všetkými spolupracuje. Každý vieme kde máme pridať, a preto verím, že nastávajúca sezóna bude z pohľadu mládežníckeho hokeja vo Zvolene znova úspešnejšia, ako tá predchádzajúca.