Mitchella čaká už piaty Winter Classic, v sobotu sa pôjde pozrieť na legendy

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.1.2019

Nedeľné pohronské derby pod holým nebom bude pre väčšinu účastníkov nepochybne prvou skúsenosťou tohto druhu. V tábore zvolenských rytierov však nájdeme niekoho, kto by o zápasoch v štýle Winter Classic mohol snáď aj prednášať. Kanadský útočník Garrett Mitchell totiž absolvuje takýto duel už piatykrát!

 

Počul si o niekom, alebo poznáš niekoho, kto by pod holým nebom odohral už päť zápasov?

„Bližšie som to nezisťoval, ale o nikom zatiaľ neviem. Možno by sa niekto našiel, napríklad v Chicagu, ktoré hralo Winter Classic už veľakrát. Mám veľké šťastie, že som mal tú možnosť a že ju mám znova."

Mohol by si zrekapitulovať svoje doterajšie Winter Classic?

„Prvý bol v juniorke. Calgary hralo proti Montrealu, nazvali to Heritage Classic. S tímom Regina Pats sme hrali zápas deň po nich proti Calgary Hitmen. V AHL som si potom s Hershey zahral najväčší Winter Classic v histórii ligy, na zápase bolo 46-tisíc ľudí. Hralo sa vo Philadelphii na bejzbalovom štadióne. Ďalší sme hrali doma v Hershey, tam bolo asi 17-tisíc ľudí. Štvrtý bol tiež s Hershey, minulú sezónu. No a teraz to bude piatykrát."

Na ktorý z tých zápasov najradšej spomínaš?

„Ťažko povedať, všetky boli trochu odlišné. V zápase proti Calgary som strelil víťazný gól. Najvzrušujúcejšie to bolo asi vo Philadelphii, kde prišlo toľko divákov, bolo to úžasné. Padol gól a odozva z tribún prišla k ľadu s niekoľkosekundovým oneskorením. To isté aj pri hitoch. Trafili ste hráča, korčuľovali ste ďalej a potom ste počuli odozvu postupne z rôznych úrovní tribún. Ak by som teda mal vybrať jeden z tých zápasov, bol by to ten vo Philadelphii."

Aké vám vyšlo počasie?

„Keď sme hrali s Reginou, vtedy bola naozaj veľká zima. Tie ďalšie v AHL nám vždy vyšlo pekné počasie, nebol veľký mráz, ale ani teplo. Som teda zvedavý, aké počasie budeme mať my v nedeľu, pretože to je dôležitá vec celého podujatia. Ak je príliš teplo, na ľade je voda a sneh, nehrá sa dobre. Samozrejme, dobrý nie je ani dážď. Uvidíme, ako to vyjde."

Čo by si odporučil svojim spoluhráčom, ktorí ešte takýto zápas nehrali?

„Stále je to zápas o tri body. Samozrejme, najdôležitejšie je hlavne užiť si to a zabaviť sa. Je to skvelá skúsenosť a ja som mal to šťastie zažiť ju niekoľkokrát. Aj sobotný zápas legiend určite bude stáť za to. Sú tam hráči, ktorých som v mladosti sledoval dokonca aj ja, to teda niečo znamená. S rodinou sa pôjdeme pozrieť aj v sobotu a užijeme si celú akciu. Vstúpite na ľad a vynoria sa spomienky na detstvo, keď ste sa preháňali po jazere. Treba mať oči dobre otvorené a ostanú vám úžasné spomienky."

Máš jeden zaujímavý rituál, vestu pod dresom si obliekaš na holé telo. Budeš tak hrať aj v nedeľu?

„Akurát dnes ráno sa ma na to pýtal „Špiro“. Áno, chystám sa hrať ako vždy, nedám si pod vestu nič. Bude síce zima, ale myslím, že nie väčšia ako keď hráme doma, alebo na inom štadióne. Keď sa zahrejete na ľade, príliš nad tým nepremýšľate. Niektorí chalani si asi dajú kukly na hlavu a budú sa snažiť  ostať čo najviac v teple. Všetko záleží na tom, aká teplota bude pri ľade."

Ide o zvyk alebo vec komfortu?

„Oboje. V Severnej Amerike je na väčšine štadiónov dosť teplo. Tu síce nie, ale robím to tak celý život a ostalo mi to."

Okrem prestíže bude s najväčšou pravdepodobnosťou v hre prvé miesto v tabuľke. To zápasu určite dodáva na atraktivite.

„Presne tak. Či by sa hralo u nás, alebo u nich, je to súboj dvoch top tímov ligy, ktoré budú bojovať o výhru v základnej časti. Takže okrem toho, že ide o Winter Classic, bude zápas dôležitý aj v tomto smere."

Poznáš niekoho z legionárov v Bystrici osobne? Budete sa s niekým hecovať?

„Osobne nie. Viem len, že v AHL som hral proti Benovi Marshallovi a Ericovi Selleckovi. Určite to bude veľká zábava pre obidve strany, navyše klzisko by malo byť v rozmeroch NHL, čo nám, severoamerickým hráčom, môže vyhovovať. Treba hrať jednoducho, lebo nevieme, akej kvality bude ľad. Ako som povedal, určite to bude skvelá skúsenosť a som rád, že môžem byť súčasťou prvého Winter Classic na Slovensku."