Kapitán Ivan Švarný: Cítil som, že Zvolen bude pre mňa správna voľba

Autor: HKM Zvolen Dátum: 26.9.2019

Zvolenská defenzíva nabrala pred sezónou na sile a skúsenostiach v podobe 34-ročného Ivana Švarného. Mnohonásobný slovenský reprezentant a účastník štyroch svetových šampionátov na seba v prebiehajúcom ročníku prebral zodpovednosť kapitána rytierskej družiny, s ktorou sa v piatok predstaví proti svojmu bývalému klubu, bratislavskému Slovanu.

 

 

Kde vidíš po rozpačitom úvode sezóny priestor pre zlepšenie?

Pracovať sa dá vždy na všetkom a každý deň. Každý musí začať od seba. Je tu veľmi dobré mužstvo a hráči, ktorí chcú pracovať a chcú sa zlepšovať. Rýchlosť nám nechýba, potrebné je zlepšiť zakončenie a tlačenie sa do brány a do priestoru, odkiaľ padá najviac gólov. Pokiaľ dokážeme zlepšiť tieto veci, máme šancu porážať silných súperov. 

Videoanalýza v šatni zameraná na zajtrajší zápas bola dlhá. Odzneli aj tebou spomenuté veci?

Každý tím sa snaží dominovať najmä v predbránkovom priestore. Ďalej je to napríklad komunikácia na ľade, každý sa musí pohybovať v správnom priestore a činnosť každého hráča musí byť vedomá. Nemali by sme hrať na náhodu, puky musia ísť v správnom momente na daného hráča, ktorý je v tej chvíli tam, kde má byť. Aj na to nám slúžia analýzy. Samozrejme, sledujeme aj súpera, jeho napádanie, jeho presilovky a oslabenia...Týmto smerom sa uberala aj príprava na Slovan.

Za Slovan si odohral šesť sezón. Tešíš sa na tento zápas?

 

Špecifický bude len v tom, že som tam dlho hral. Na každý zápas sa ale pripravujem rovnako. Po zápase možno pôjdem prehodiť pár slov s bývalými spoluhráčmi.

 

Voľba kapitána padla v šatni na teba. Ako vnímaš tento fakt, vzhľadom na to, že si v tíme nový, i keď skúsený hráč?

 

Beriem to s pokorou a rešpektom. Chalanom chcem poďakovať za dôveru a hlasy, ktoré mi dali. Nie je však dôležité, kto má na drese "C", dôležitá je chémia v tíme a dobrá partia. To podľa mňa spĺňame. Kapitán je akousi spojkou medzi kabínou, trénermi a vedením. Keď sa niečo rieši, nemôže prísť 25 hráčov, ale traja poverení. Myslím ale, že každý v tomto tíme môže byť lídrom bez ohľadu na to, kto nosí céčko. Nikto nie je výnimočný, každý má v šatni a na ľade rovnaké práva a len tak môžeme uspieť.

 

Cítiš sa byť akýmsi mentorom pre mladých obrancov v tíme ako Oliver Fatul, Michal Roman či Patrik Maier?

 

Oni musia napredovať najmä sami svojim prístupom. Ten majú dobrý. Ďalej sú tu tréneri. Samozrejme, mám veľa odohraté a pokiaľ budú niečo potrebovať, pokojne môžu prísť a rád im poradím. Sám sa stále učím každým dňom. Všetko sú to šikovní chalani. Najmä na Oliverovi vidím veľkú pracovitosť, chuť učiť sa a počúvať. Párkrát som mu niečo poradil a rady dobre prijíma, snaží sa ich aj naplniť na ľade, rovnako. Ako som povedal. každý hráč musí chcieť predovšetkým sám, no pokiaľ má niekto záujem, rád pomôžem. Moja pozícia v tíme je jasná, som skôr obranca zodpovedný vzadu, s tým ma aj klub angažoval, a to sa snažím plniť.

 

Spozoroval si rozdiel v úrovni ligy v porovnaní s obdobím, keď si z nej so Slovanom odišiel? 

 

Na hlbšie zhodnotenie je ešte skoro, môžem to lepšie posúdiť, keď si zahrám proti všetkým súperom. Z našej strany neboli doterajšie zápasy úplne vydarené. V Detve aj proti Popradu sme zbytočne dopustili drámu.O nejakej dominancii teda nemožno hovoriť. Zápas v Košiciach bol veľmi kvalitný, zatiaľ najvyrovnanejší, narážali na seba kvalitné päťky. Tažký zápas bol aj v Miškovci, kde sme doplatili na vylúčenia. Keď som hral v lige za Slovan, všetci sa na nás chceli vytiahnuť, zápasy boli ťažké. Ako som ale povedal, úroveň budem vedieť lepšie zhodnotiť neskôr. 

 

Aké prostredie si našiel vo Zvolene?

 

Veľmi dobré. Celé vedenie a marketing sa snažia odviezť čo najlepšiu robotu pre hráčov a fanúšikov. Zatiaľ som nepostrehol žiadne nedostatky. Čo sa týka zázemia, materiálneho zabezpečenia, podmienok na regeneráciu, nevidím rozdiel oproti iným klubom, kde som hral. 

 

Čo zavážilo v lete v prospech HKM? Zvolenská ponuka zrejme nebola jediná.

 

Nebola. Moje rozhodnutie bolo celkom rýchle, aj keď nie jednoduché. Záujem mala aj Nitra, odkiaľ pochádzam. Rozhodnutie však pre túto sezónu padlo na Zvolen. Každý sa rozhoduje sám za seba, ako to v danom momente najlepšie cíti. Bol som v kontakte aj so Slovanom, no napokon ma to pritiahlo do Zvolena. Cítil som, že to bude správna voľba a stále to tak cítim. Verím, že mužstvo má veľké ambície, a to zrejme zavážilo. Chcem neustále napredovať a tu som pre to našiel všetky podmienky.

 

Čo by si odkázal fanúšikom do novej sezóny?

 

Dúfam, že ich zvolenský hokej bude baviť, že doma prídu v hojnom počte a budú nás hnať dopredu. Taktiež dúfam, že im ponúkneme peknú hru, aby si mohli zatlieskať a mali radosť. Dopredu ďakujem za každého jedného fanúšika, ktorý príde a podporí nás.