Kanadský útočník Gropp prichádza medzi „rytierov“

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.5.2022

HKM Zvolen sa dohodol na spolupráci pre nasledujúcu sezónu s  útočníkom Ryanom Groppom. Dvadsaťpäťročný Kanaďan prichádza pod Pustý hrad z IF Björklöven, ktorý bol jeho druhou zastávkou v druhej najvyššej švédskej súťaži. Nová posila zvolenskej ofenzívy sa v sezóne 2021/2022 so svojím tímom prebojovala až do finále Hockeyallsvenskan a Gropp v 60-tich odohraných zápasoch získal 33 bodov za 14 gólov a 19 asistencií.

Rodák z Kamloops v provincii Britská Kolumbia je bronzovým medailistom z majstrovstiev sveta kategórie U18 a v roku 2015 si ho v druhom kole draftu vybrali Jazdci z New Yorku. Do prvého tímu a NHL sa však nedostal, jeho kariéra bola spätá s mužstvami z nižších súťaží. Vo WHL bol jeho spoluhráčom Matthew Barzal (teraz New York Islanders), s ktorým Gropp tvoril jednu z najnebezpečnejších a najproduktívnejších dvojíc vo WHL, kde v roku 2017 získali aj titul. Počas pôsobenia v Hartford Wolf Pack, ktorý je farmou Rangers, novú posilu červeno-modrých  opísal jeho vtedajší tréner takto: „Veľkým pozitívom Ryanovej hry je jeho útočný inštinkt. Má naozaj veľmi dobrú strelu a dokáže sa skvele uvoľniť.“  Gropp je vďaka svojej výške (190cm) veľmi dobrý v krytí puku, dokáže ho udržať aj v súbojoch pri mantineli a rovnako je platný v predbránkovom priestore pri dorážkach. Vďaka svojim parametrom je to prototyp powerforwarda, ktorý chodí rád pred bránu súpera. Má nadpriemernú strelu zápästím, kvôli ktorej je schopný sa presadiť aj z väčšej vzdialenosti. 

Ryan má pri svojej postave dynamické korčuľovanie a je tiež silný v osobných súbojoch. Navyše je to hráč aj do kombinácie, schopný zahrať centra aj krídlo. Zdobí ho aj tvrdá strela zápästím,“ charakterizuje novú posilu skaut HKM Patrik Ryba.

 

Ryana vítame v našom tíme a želáme mu vydarenú sezónu.