Je tu prvé pohronské derby

Autor: HKM Zvolen Dátum: 3.10.2019

Zatiaľ čo septembrový ligový rozpis priniesol Zvolenčanom len jeden domáci zápas, v októbri si fanúšikovia pod Pustým hradom užijú svoj tím až šesťkrát. Azda najlákavejší z týchto súbojov je na programe už v piatok.

Pohronské derby budú v základnej časti 2019/20 vďaka rozšíreniu súťaže o čosi vzácnejšie, miesto doterajších šiestich vzájomných zápasov sa súperi po novom stretnú len štyrikrát. To znamená, že proti Banskej Bystrici sa Zvolenčania doma najbližšie predstavia až 18. februára. Aj tento fakt by mal byť jedným z lákadiel na dlhoočakávaný piatkový večer. Poďme sa bližšie pozrieť do kuchyne oboch rivalov. 

Úradujúci majster sa po ôsmich odohratých zápasoch a zisku 15 bodov nachádza na 3. priečke, o skóre za Slovanom. U súperov sa mu zatiaĺ darí, vonku nestratil ani bod. Do Zvolena prídu "barani" víťazne naladení, v nedeľu uspeli na Liptove 5:1 a v utorok doma otočili zápas s Trenčínom (2:1pp). Hru v nerovnovážnom stave zvládajú na výbornú, v úspešnosti presiloviek (20 %) aj oslabení (94, 59 %) patria na prvé miesto. Tím kanadského kouča Dana Cemana je druhým strelecky najaktívnejším (265 striel). Z posledného majstrovského kádra ostali obrancovia Ďatelinka (C), Mihálik, Nemčík, Southorn a útočníci, Bartánus, Kabáč, Šťastný, Šoltés, Tamáši, Matoušek, Hrnka, Róth, Lunter, Gabor.  

Individuálnym štatistikám v tíme dominujú legionári. Ldrom bodovania je kanadský útočník Jordan Hickmott (8 zápasov, 3+7), nasledovaný krajanom Jordonom Southornom, ktorý má ako obranca na konte rovnaký počet bodov (8 zápasov, 2+8). Priemer bod na zápas má fínsky útočník Joona Jääskeläinen (4+4) a letnú posilu nájdeme aj na štvrtom mieste produktivity, je ňou americký center Mitch Wahl (4+3). Vladimír Mihálik je doposiaľ najvyťaženejším obrancom ligy s celkovým ice timom 216:47 min. (priemer na zápas 27 min.). Medzi brankármi drží v tomto smere prvenstvo Tyler Beskorowany, ktorý odchytal všetky zápasy svojho tímu. S úspešnosťou 92, 86 % je na štvrtej priečke.

 

Rovnako ako Banská Bystrica, aj Zvolenčania si po dvoch prehrách vylepšili náladu dvoma výhrami, v nedeľu v Trenčíne (6:4), v utorok v Nových Zámkoch (4:2). Víťazne tak ukončili päťzápasový "trip" na klziskách súperov. V tabuľke majú 12 bodov, čo znamená 7. priečku, odohrali však o zápas menej, než ich súper. Minule sme spomenuli, že "rytierov" naďalej trápia najmä presilové hry (10, 71 %, posledné miesto) a, samozrejme, časté fauly, viac dvojminútových trestov inkasovali doteraz len hráči Miškovca. 

V uplynulom kole sa premiérového zásahu dočkal kapitán Ivan Švarný. Druhý zápas v rade skóroval Miroslav Preisinger, Allan McPherson natiahol bodovú sériu na šesť zápasov a štyri body v posledných dvoch zápasoch zaznamenal Garrett Thompson (2+2), vrátane víťazného gólu v Nových Zámkoch. Lídrom tímovej produktivity je zatiaľ bez gólu, no s ôsmimi asistenciami Brock Trotter. Bod na zápas si držia jeho spoluhráči z útoku Bonis (5+2) a McPherson (3+4). Trénerom zrejme zamotal hlavu Juraj Hollý, ktorý zariadil posledné dve výhry svojho tímu, bude teda zaujímavé sledovať brankársku voľbu pre piatkový duel.  

Pred úvodným buly, ktoré je naplánované o 18:00 si preberie ocenenie víťaz fanúšikovskej ankety o najlepšieho hráča septembra- Kyle Bonis. Aj preto, ako aj z dôvodu zvýšenej návštevnosti odporúčame príchod na štadión s dostatočným predstihom

Kupujte vstupenky online rýchlejšie a výhodnejšie na Ticketlive.sk.