Disciplína kľúčom k (ne)úspechu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.10.2017

Štyri žilinské góly v druhej tretine rozhodli o tom, že „Rytieri“ vyšli prvýkrát po ôsmich zápasoch bodovo naprázdno.

Vývoj stretnutia predznamenal už nevydarený úvod, keď Zvolenčania ponúkli súperovi prakticky šesťminútovú presilovú hru, vďaka po sebe nasledujúcim vylúčeniam. Z tejto výhody „Vlci“ gól nevyťažili, naopak, presilovku využil Zvolen zásluhou Šišovského. Ten ostal nakoniec jediným strelcom svojho tímu. V druhej tretine putovali jeho spoluhráči štyrikrát na trestnú lavicu, z toho dvakrát s vyšším trestom. Domácim viac treba nebolo, v presilovkách strelili tri góly. Ešte predtým navyše vyrovnali vo vlastnom oslabení a výsledok 4:1 po druhej tretine bol napokon konečný.

Deväť vylúčení v zápase s celkovým súčtom 52 trestných minút rozhodne nie je najlepšou vizitkou tímu Petra Mikulu. V kolónke dvojminútových trestov svieti Zvolenu číslo 101, suverénne najviac v lige. Početné oslabenia narúšajú herný koncept a hoci v nich mužstvo nemusí nutne inkasovať, uberajú sily, ktoré neskôr chýbajú. Proti Žiline sa tento handicap naplno prejavil. Niet divu, že „disciplína“ bola po zápase častým pojmom.

„Darovali sme im zápas. Dá sa povedať, že oni nevyhrali, ale my sme prehrali. Vylúčení bolo naozaj veľa, počnúc mnou. Zlomilo nás najmä päťminútové oslabenie, v ktorom sme dostali dva góly. Bojovali sme do konca, chceli sme to ešte zvrátiť. Prehrali tu aj iné tímy z prvej štvorky, musíme ísť ďalej, už v stredu nás čaká prvý Trenčín,“ hodnotil zápas Ján Ťavoda, ktorý svoj návrat na žilinský ľad okorenil šarvátkou s Tomášom Harantom. „Nebral som to nijak výnimočne. Tá situácia by vznikla aj v hocijakom inom zápase. Dostal som päsťou a bránil som sa. Bohužiaľ, v týchto súbojoch som asi silnejší od väčšiny. Dostal som vyšší trest ako on. Osobne ma to mrzí, ale v tej chvíli to tak vypálilo,“ opísal inkriminovaný moment zvolenský obranca. Príliš veľa vylúčení trápi aj jeho. „Neviem čím to je, či to pramení z prílišnej aktivity smerom dopredu...Väčšinou ide o hlúpe fauly hokejkou, ktoré sa dnes prísne trestajú. Trápi nás to už od prípravy. Naozaj sa to snažíme všelijako odstrániť, máme aj pohovory na túto tému. Jeden zápas k tomu pristúpime zodpovedne, v ďalšom zase vybuchneme. Po prvej aj po druhej tretine padali v šatni aj tvrdšie slová a mysleli sme, že padnú na úrodnú pôdu. Bohužiaľ, nestalo sa. Mrzí nás to aj kvôli fanúšikom, pretože sme mali sériu, ktorú sme chceli ešte natiahnuť,“ uzavrel Ťavoda svoje hodnotenie.

K prvému ohrozeniu Tomáša Tomeka sa hostia dostali až v polovici úvodnej tretiny, keď z trestnej lavice naskočil do úniku Lukáš Dubeň. Nevydarený úvod mohol byť poznačený aj náročným zápasom s Bystricou, ktorý Zvolenčania odohrali na tri formácie, či absencia rozcvičky, keďže mužstvo kvôli dopravným problémom dorazilo na štadión s časovým sklzom. Výhovorky ale nikto nehľadal. „Je to skôr o individuálnom prístupe každého hráča k dnešnému zápasu. Prvých šesť minút sme odohrali v oslabení, potom toho bolo ešte viac. Pri vyrovnanom počte hráčov sme mali v tretej tretine dostatok šancí, aby sme so zápasom aj za stavu 1:4 niečo spravili. Tomek ale zavrel bránu, k tomu sa pridala naša strelecká nemohúcosť,“ pridal svoj pohľad tréner Peter Mikula. Ten nevylučuje ani finančné tresty za množiace sa fauly. „Je to jedine o disciplíne. Nesie sa to s nami odkedy sme boli vo Švajčiarsku. Bohužiaľ, zrejme pokiaľ nepristúpime k nejakým finančným sankciám, bude to problém."

V 32. minúte putoval predčasne do šatne Martin Ďaloga, ktorý nebezpečne narazil na mantinel Filipa Ondruša. Následnú 5-minútovú presilovku pretavili Žilinčania do dvoch gólov v rozmedzí 16-tich sekúnd. „Nerozumiem týmto kolapsom. Ja do hráčov nevidím. Nebol dôvod hrať neprimerane agresívne a vyvolávať zbytočné šarvátky. Výsledok sme naháňali už pred Ďalogovým výlúčením. Považujem to za hrubú hernú nedisciplinovanosť. Čo sa týka Jána Ťavodu, vieme že v týchto veciach sa niekedy vyžíva. Bolo to v podstate dvojminútové vylúčenie, v tom až taký problém vzhľadom k vývoju zápasu nevidím. Narazenie na mantinel od Ďalogu bolo zbytočné,“ karhal svojich zverencov zvolenský tréner. Koniec osemzápasovej bodovej série ho mrzí, no ako sám povedal, raz prísť musel. „Samozrejme, nič nie je donekonečna. Pre nás to bol skrátka zlý deň. Ťahajú sa s nami aj zranenia. Napríklad s hráčmi, ktorí sú v treťom útoku som nepočítal v zostave tak vysoko,“ uzavrel ustarane Peter Mikula.

Bryndziarom neostáva iné, než sa z prvej prehry po štyroch zápasoch rýchlo otriasť. Už v stredu ich totiž čaká ďalšia náročná previerka. V rámci špeciálneho vloženého kola pricestuje pod Pustý hrad líder z Trenčína. Zvolenčania vyjadrili presvedčenie v zlepšenú hernú disciplínu a veria, že aj s početnou diváckou podporou dokážu proti silnému súperovi opäť nasadnúť na víťaznú vlnu.