Zhodnotenie uplynulej sezóny v mládežníckych kategóriách

Autor: HKM Zvolen Dátum: 24.4.2024

Pred pár dňami sme priniesli zhodnotenie dorasteneckej a juniorskej sezóny. Posledné slovo ale dostal športový manažér mládeže Lukáš Jurík, ktorý priblížil, aká bola sezóna 2023/24 vo všetkých mládežníckych kategóriách.  

“Uplynulá sezóna je už za nami, naplno  pripravujeme tú novú, ktorá nám odštartuje 6.mája. Ak to mám jedným slovom zhodnotiť, zatiaľ naša najúspešnejšia, odkedy pôsobím vo funkcii športového manažéra mládeže v HKM Zvolen. Najúspešnejšia vôbec, nie len z pohľadu dosiahnutých výsledkov, aj keď samozrejme dorast a juniorka nás veľmi potešili. Zhodli sme však sa aj s Norbertom Javorčíkom, ktorý pôsobí ako šéftréner a hlavný metodik našej mládeže, že najúspešnejšia najmä z pohľadu napredovania tréningového procesu. Máme dobrý pocit z odvedenej práce celého trénerského tímu. Tréningový proces aj celkovo fungovanie mládeže z nášho pohľadu zaznamenalo v tejto sezóne asi najväčší progres. Všetci sme sa nastavili z môjho pohľadu konečne na smer, ktorým chceme ísť a veľmi ma teší, že aj tréneri tomuto procesu naozaj vnútorne uverili. Na druhej strane, síce sme urobili posun vpred, no absolútne nespíme a vieme veľmi dobre, že je ešte veľa vecí na ktorých musíme naďalej tvrdo  pracovať ako tím. Veľmi ma teší, že sa nám spoločne podarilo dokončiť novú halu pre suchý tréning a zároveň telocvičňu, v ktorej od mája začneme naplno trénovať. Je to veľmi dôležitý krok k skvalitneniu tréningového procesu. Dlhodobo to bola klubová priorita a osobne verím, že nám aj to výrazným spôsobom pomôže, najmä v sezóne, posunúť tréningový proces opäť na vyšší level.

Čo sa týka predsezónnych cieľov jednotlivých tímov, všeobecne si myslím, že všetky sme splnili. U mladších detí to bolo najmä o ich hernom progrese a zlepšení tréningových procesov, či už na ľade, alebo na suchu. U starších detí od ôsmeho až deviateho ročníka vyššie, už prihliadame trochu aj na výsledky, ktoré boli v rámci regiónu slušné. Naši ôsmaci skončili vo svojej súťaži na bronzovej priečke,  čo hodnotíme ako dobrý výsledok. Tento ročník vždy trpí tým, že deviataci sú v podstate A-tím a ôsmaci tým pádom pôsobia ako taký B-tím. Najvýraznejšie talenty z ôsmeho ročníka navyše prevažnú časť sezóny pôsobili v A-tíme deviatakov. V deviatom ročníku, kde máme dlhodobo problém s kvantitou, sme mali predsezónne ciele opatrné. Vzhľadom na všetky okolnosti a jemnom doplnení tímu, sme v priebehu sezóny výkonmi napredovali a nakoniec skončili na veľmi slušnom 4.mieste. Oveľa dôležitejší je fakt a aj ich predsezónny cieľ bol, aby sa čo najlepšie pripravili na kategóriu dorastu. Máme za to, že viacerí z týchto hráčov majú veľké predpoklady, aby si to miesto v A tíme dorastu aj vybojovali.

Čo sa týka našich najstarších kategórií dorastu a juniorov, tak musím povedať, že nás obe  príjemne prekvapili. Mňa osobne najmä juniorka, ani nie postupom do semifinále a vyradením Slovana, ale tým, že tomu naozaj uverili a presvedčili aj sami seba, že keď sa ako tím dajú dokopy, môžu poraziť každého. Túto mentalitu sme sa či už my alebo tréneri snažili počas celej sezóny medzi nich zasievať a som rád, že túto skúsenosť nabrali. Uverili nastaveniu, že ak  pôjdu do každého zápasu s plným nasadením a budú bojovať ako jeden tím, nikdy nebudú mať problém bojovať o najvyššie priečky. V doraste bol viditeľný herný progres počas celej sezóny, či už v tréningovom procese alebo v samotnom hernom prejave. V doraste sme si dali automaticky akýsi mini cieľ postup do top10, ale ja osobne som od začiatku trénerom tlačil, že naozajstný cieľ je top štvorka. Už v minulej sezóne sme do nej nakukávali, ale ušli nám v závere nejaké body. Trojica trénerov Branislav Štimel, Tomáš Turňa a Eduard Giblák si veľmi dobre sadli, vyladili negatívne detaily z minulej sezóny a záver a nadstavbová časť bola z našej strany excelentná. Myslím si, že sme zaslúžene postúpili na Majstrovstvá Slovenska. Pred turnajom som chalanov opäť nabádal na vnútorné nastavenie, že si tam nejdeme len zahrať, ale že tam ideme vyhrať titul. Niektorí hráči na mňa kukali ako vyorané myši (smiech), ale sami sa presvedčili, aké je dôležité vlastné nastavenie. Na takomto turnaji to má rýchly spád, môže sa udiať čokoľvek, často je to o jednom zápase a to sa nám aj potvrdilo. Prvý zápas so Slovanom zvládli a nakoniec chýbalo možno desať, dvanásť minút k titulu majstrov.  Veríme, že sa týmto turnajom posunuli vpred a neodniesli si  len bronzové medaily, ale aj skvelú skúsenosť do budúcna. Urobili nám veľmi dobré meno a celá ich sezóna bola z môjho pohľadu vyhodnotená ako veľmi úspešná.

Na poslednej trénerskej rade uplynulej sezóny sme si povedali, že nič nie je staršie, ako včerajší úspech. Chvíľku sme sa potešili, oslávili, ale už teraz pracujeme na kvalitnej letnej príprave, aby sme takéto príjemné starosti mali v klube dlhodobo. To je náš hlavný cieľ, dlhodobo produkovať kvalitný tréningový proces  a s tým spojené dlhodobé kvalitné umiestnenia. To samozrejme neznamená, že máme hrať každý rok o titul, aj keď určite by to bolo skvelé. Našim dlhodobým cieľom je udržať sa v Top 6 tímoch v rámci Slovenska.  Tieto dlhodobé ciele a ich napĺňanie je samozrejme spojené aj s nomináciami do mládežníckych reprezentácií, kde  máme takisto dlhodobý cieľ pravidelné zastúpenie našich rytierov.  Momentálne máme v reprezentácii U16 dokonca rekordné čísla a preto si  želáme, aby sme v budúcnosti v každej kategórii nejakých našich hráčov stabilne mali. Je to pre nás skvelá reklama a výsledok tvrdej práce, či už trénerov, ako aj samotných hráčov. Stále stojíme pri zemi a uvedomujeme si, že Zvolen je malé mesto a konkurovať veľkým mestám a ich akadémiám, akými sú Slovan, Trenčín alebo Nitra  je veľmi náročné. Prioritou pre nás ostávajú naši hráči, ktorých podľa potreby doplníme o dvoch troch kvalitných hráčov, ktorí zvýšia konkurenciu v tíme. Jedine toto je spôsob, akým vieme byť konkurencieschopní na úrovni Slovenskej extraligy. V tomto sme stále, tak povediac, lokál patrioti a najradšej by sme boli, keby bolo mužstvo zložené len z našich hráčov, ale nie vždy je to možné. Za seba poviem, že hrať baráž a o záchranu tu už naozaj nikto nechce, tam určite ako organizácia nepatríme a to už ako manažér nechcem zažívať.”

 

Lukáš povedz ešte čo čaká mládež v budúcej sezóne ?

 

“Prípravy na novú sezónu sú v plnom prúde a dolaďujeme detaily letnej prípravy. Trénovať budeme podľa zabehnutých koľají. Opäť budeme v spolupráci s našim partnerom Ice arénou využívať aj ich ľadovú plochu. Každá kategória bude mať vyhradený určitý počet ľadov a k tomu bude samozrejme prebiehať aj kvalitná suchá letná príprava. Tu ešte vylaďujeme detaily, nakoľko očakávame príchod nového kondičného trénera a rovnako aj príchod nového trénera brankárov. Momentálne finalizujeme zoznamy hráčov pre dané vekové kategórie a rovnako aj trénerské zloženie, aby sme mohli čo najlepšie vstúpiť do novej sezóny. Veľké trénerské zmeny v mládeži nenastanú, budú to viac menej len malé kozmetické úpravy. Očakávame príchod nového mladého trénera k prípravke, nášho odchovanca, ktorý študuje na vysokej škole v Banskej Bystrici odbor trénerstvo. Túto cestu výchovy svojich trénerov sme si dlhodobo nastavili a z nej neustúpime.  Naďalej zostáva súčasťou našej zostavy aj šéftréner a hlavný metodik Norbert Javorčík.  Spoločne sa venujeme posledným úpravám a detailom letnej prípravy, ktoré skompletizujeme do 6. mája, kedy oficiálne začne naša nová sezóna.”

 

V zhodnotení si spomínal problémový deviaty ročník, podarilo sa aj v tomto prípade doplniť hráčov, ktorí budú pripravení naskočiť do letnej prípravy ?

 

“Deviataci, sú ročník, kde bolo, ako som už spomenul, hráčov naozaj pomenej. Skok do dorastu nie je jednoduchý, veľa hráčov potrebuje ešte nejaký čas na aklimatizáciu, či už ako hráči  over age v deviatom ročníku alebo v prvoligovom doraste, čo je úplne normálne. Už počas sezóny sme si vytypovali nejakých hráčov, ktorí sa nám páčili, oslovili sme ich a viacerí  prejavili aj záujem sa tu pobiť o miesto v doraste. Nakoniec sme z nich vyskladali jadro, ktoré si zahralo modelovaný zápas proti našim deviatakom. Po tomto modelovom zápase sme si spolu s trénermi sadli, vybrali hráčov, ktorých sme pozvali aj do letnej prípravy. Niektorým sme poďakovali a rozlúčili sme sa. Vybrali sme z nich len finálovú skupinku, ktorá sa zapojí do prípravy dorastu a spoločne sa pobijú o miesto v prvom tíme. Samozrejme musia spĺňať kvalitu a byť lepší ako naši chlapci, tí dostanú v takom prípade vždy prednosť. Ak niekoho doplníme, musia to byť hráči, ktorí to budú ťahať a budú pre nás prínosom.

V rámci letnej prípravy budeme mať možnosť si ich bližšie pozrieť a definitívne sa rozhodnúť, koho si tu do sezóny necháme.”

 

Spomínali sme počty detí, je aj v najmladšej kategórii dostatočný počet mladých nádejných hokejistov? Je vo Zvolene všeobecne o hokej záujem ?

 

“So slovíčkom “dosť” som veľmi opatrný. Opakujem, že sme malé mesto a v našom okolí už funguje viac malých hokejových klubov s kvalitnou prácou s mládežou. Našim každoročným cieľom je prilákať, čo možno najviac detí. Ťažko sa hovorí o stálych počtoch, deti často menia športy, krúžky a samozrejme skúšajú mnoho dostupných možnosti. Čo je pre nás dôležité a kam smerujeme je, aby sme sa v piatej hokejovej triede pohybovali okolo počtu dvadsať hráčov a viac. To je pre naše mesto už slušné číslo si myslím, samozrejme niekedy je to reálne, niekedy nie. Terajší piataci sú napríklad opačný extrém, máme ich až dvadsaťosem, čo je na hrane maximálneho počtu detí v triede. Kategórie nižšie (4, 3 a 2.HT), majú už teraz dobré, až nadpriemerné počty. V tomto smere, by sme do budúcna chceli pokračovať. Deti v týchto kategóriách sú veľmi šikovné, už teraz sa nám črtajú kvalitné ročníky, čo je pre nás záväzok s nimi kvalitne pracovať. V kategórií začiatočníkov  a prvákov to vyzerá takisto veľmi slušne a aj tu bude dôležité ich čo najviac v takýchto počtoch udržať. Na druhej strane, začína časť sezóny, kedy u mnohých detí ide hokej bokom, prichádza leto, je pekné počasie a k dispozícii sú aj iné športy. Je to logické a keďže našim cieľom je podporovať multišportové zameranie detí, v tomto ich aj podporíme. V rámci leta máme naplánované aj v spolupráci s mestom každoročné  náborové akcie, ktoré sú veľmi obľúbené. Dôležité obdobie potom prichádza na začiatku školského roka, kde deti hľadajú nové krúžky a záľuby, tam bude našou úlohou deti prilákať a zaujať na tréningoch natoľko, aby pri hokeji zostali.”

 

Pár slov na záver...

 

“Myslím si, že uplynulá sezóna nám všetkým urobila príjemné starosti a  môžeme byť s mládežou a celým jej fungovaním, momentálne na chvíľu spokojní.  Naďalej nás to ale zaväzuje tvrdo pracovať a ani na chvíľku poľaviť, lebo z minulosti vieme, že nás to určite dobehne. Myslím si, že odozva v našom meste a okolí je momentálne dobrá, aj napriek tomu, že naše Áčko nemalo až taký  šťastný záver sezóny. Aj taký je šport a práve vďaka ich výnimočným výsledkom posledných rokov sa nám v mládeži robilo príjemnejšie. Dovolím si tvrdiť, že Zvolen vždy bol, je a aj v budúcnosti zostane najmä hokejovým mestom.”

 

Autor: Ivana Viedensky