„Rytieri“ ukončili prvú fázu prípravy

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.7.2021

Po piatich týždňoch prvej časti prípravy na novú sezónu prišiel aj pre hokejistov HKM zaslúžený oddych a mužstvo sa rozišlo na dovolenky. Uplynulé obdobie prípravy na suchu, ktoré nemajú hokejisti až tak v obľube, sa pod Pustým hradom vyznačovalo želanou aktivitou a vysokým nasadením zatiaľ ešte nekompletného tímu HKM. Tréner Peter Oremus s asistentmi Andrejom Kmečom a Andrejom Podkonickým zverili, rovnako ako vlani, prevažnú časť tejto fázy prípravy do rúk osvedčeného kondičného trénera Richarda Pinku.

Práve jeho sme na prahu dovoleniek požiadali o zhodnotenie doterajšej práce zvolenského tímu.

Pán tréner, ako sa dá zhodnotiť úvodná časť letnej prípravy, ktorá začala zhruba mesiac po oslavách majstrovského titulu?

Doterajšiu prípravu  hodnotím veľmi pozitívne. Majstrovská sezóna bola dlhá, takže toho priestoru, ktorý sme v prvej fáze prípravy mohli využiť nebolo až tak veľa, napriek tomu sme v tomto časovom období urobili gro toho, čo sme chceli a mali naplánované. Po tom poslednom tréningu som chlapcom mohol v šatni poďakovať za profesionálny prístup, nasadenie, snahu a chuť, ktorú preukázali. Nie je nič, čo by som im mohol vytknúť. To azda hovorí za všetko. Z ich strany bolo cítiť, že sú radi pokope ako mužstvo, aj keď ešte neboli v kompletnom zložení.

V akom prostredí príprava prebiehala?

Naplno  sme mohli využiť ihriská, ktoré nám poskytli kolegovia z futbalu, popri tom sme veľmi efektívne využívali aj našu posilňovňu na zimnom štadióne. Tretím prostredím, ktoré sme v tejto fáze prípravy využívali, bola ľadová plocha.

Teda žiadne tradičné výbehy na Pustý hrad a po okolí, čo bývalo ešte pred pár rokmi bežnou náplňou tréningových jednotiek?

Je to iné ako v minulosti. Možno to nie je menšia drina, ale teraz sa používa iný systém tréningov. Chalani sú inak nastavení, využívajú sa iné pomôcky, žijeme v 21. storočí. Každý vie, že vývoj hokeja sa posunul a nie je to vytrvalostný šport. Má skôr silovo-výbušný charakter, preto aj cvičenia sa tomu prispôsobili.

A čo loptové hry? Podporujú dynamiku, periférne videnie, súhru...

V tejto kategórii a veku hráčov ich už nevyužívame. To zaťaženie tela je pri nich iné ako pri hokeji a mnohokrát prinášali aj zbytočné zranenia, ktorých liečenie uberalo hráčom čas na letnú prípravu. Áno, futbal, tenis, basketbal boli zaužívané, teraz ale uprednostňujeme špecifickejšie tréningy. Sú zamerané na pohyby rôzneho charakteru – bočný, rotačný, s ktorými sa stretávajú hokejisti. Vytvára sa tak prevencia, aby to telo hráča bolo schopné prijať aj nejaké nárazy. Hráčom treba dať čo potrebujú aj podľa typu a pozície hráča, pri tréningoch treba prihliadať na mnoho konkrétnych detailov.

Keďže skončená fáza prípravy prebiehala v prevažnej miere v posilňovni a na letnom štadióne, najdôležitejšie slovo ste v nej mali vy. Hlavný tréner s asistentmi museli s tým byť stotožnení. Ako to vlastne fungovalo?

Nastavené je to tak, že po dohode s hlavným trénerom mám vo fáze letnej prípravy na suchu prakticky voľnú ruku v tvorení programu a náplne tréningov. Konzultovali sme spolu dopredu časy a priestory tréningov, ale ich samotný obsah nechal Peter Oremus na mňa. Myslím, že tak by to v klube malo byť - jasne dané právomoci i zodpovednosť. Človek ale potom musí vyvinúť maximálnu snahu, aby čo najlepšie pripravil trénerovi mužstvo na ľad, nesklamal dôveru do neho vloženú a odviedol prácu na najvyššej úrovni.

Ako už bolo spomenuté, každý hráč je iný, ale nejakú požadovanú hranicu pripravenosti musí spĺňať. Sú v ďalšej fáze prípravy naplánované tiež nejaké testy?

Chceme pokračovať v previerkach pripravenosti, čo sme už začali vlani, ale nenazýval by som to testovaním. Vyvoláva to v hráčoch zlý pocit, že ak niečo nezvládnu, bude zle. Skôr by som to pomenoval diagnostikou toho, v akej fáze sa hráči po fyzickej stránke nachádzajú. Robí sa to aj kvôli cudzincom, lebo nikto nevie, v akom stave z domu prídu. Musíme to zistiť a reagovať. Stalo sa, že prišli hráči so zanedbanou letnou prípravou a mysleli si, že niekedy do novembra to doženú a rozbehnú sa. Nedohnali, cestovali domov. Povedal by som, že ak raz príde nejaký hráč a dostáva za svoju prácu slušnú odmenu, musí ju robiť od začiatku na patričnej úrovni. Vlani sa nám to osvedčilo.

Druhá časť prípravy na novú sezónu sa začne o dva týždne. Intenzívne sa bude pracovať na ľade, aké bude vtedy postavenie kondičného trénera?

Toto už mám odkomunikované, hlavný tréner má predstavu, čo chce robiť na ľade. Je to plne v réžii Petra Oremusa a jeho asistentov, na to sú tu. Budeme ale ešte pokračovať aj na suchu, tie tréningy budú mať stále svoju váhu a budú rovnocenné s tréningami na ľade. Záťaž bude pokračovať, i keď už budeme hrať aj prípravné zápasy, ktoré budú tiež určitým merítkom pripravenosti. Určite môžem za všetkých povedať, že urobíme všetko preto, aby aj nová sezóna bola taká dlhá ako tá predošlá.