Rastislav Špirko: Verím, že môžem ponúknuť oveľa viac

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.1.2018

Rastislav Špirko posilnil tím "rytierov" v polovici decembra počas poslednej reprezentačnej prestávky. Odvtedy odohral 33-ročný útočník 8 zápasov s bilanciou 3 góly a 3 asistencie. Podľa jeho slov vo svojom hernom prejave stále vníma určité rezervy, no verí, že sa do želanej formy dostane čo najskôr. On ani jeho spoluhráči pritom naďalej nevzdávajú boj o líderskú pozíciu.

Ako si využil včerajšie voľno?

„Bol som najmä s rodinou a vybavil som niektoré veci, ktoré na mňa čakali, keďže som bol pár dní vo Zvolene."

Vráťme sa k uplynulému dvojzápasu. Z možných šiestich bodov ste získali štyri, ako teda hodnotíš náročný víkend?

„Chceli sme viac. V Žiline to bola viac-menej povinnosť. Podali sme disciplinovaný výkon a čakali na jeden gól, ktorý všetko začal. Od toho momentu sme zápas kontrolovali. Boli sme jednoznačne lepší a zaslúžene sme vyhrali. Proti Trenčínu to nebolo ideálne, najmä prvé dve tretiny, hra bola rozháraná. Na druhú stranu, mali sme dostatok príležitostí strhnúť zápas na svoju stranu. Napríklad v predĺžení, keď „Obdrž“ išiel sám na bránu. Žiaľ, nestalo sa."

Čo vám tie dva zápasy ukázali?

„Už domáci zápas s Bystricou a neskôr s Trenčínom ukázal, že určite treba zapracovať na hre v obrannom pásme. Ďalej je to len o premieňaní šancí a o tom, aby sme vydržali 60 minút pri našej hre."

Pred treťou tretinou zápasu s Trenčínom bolo všetko otvorené. Mohli ste sa osamostatniť na prvom mieste, rovnako tak sa na ňom mohli usadiť tri tímy s rovnakým počtom bodov. Napokon je z toho pre vás až tretie miesto. Vzhľadom na minimálne bodové odstupy v prvej trojke však zrejme nie je dôvod skladať zbrane.

„Určite nie. Do konca základnej časti je dostatok zápasov. Samozrejme, bolo by lepšie keby sme sa na ostatných pozerali z prvého miesta, je to ale dlhodobá súťaž. Určite je to jeden z cieľov, ktorý chceme dosiahnuť. Máme na to najbližšie zápasy a všetko pre to urobíme."

Po tvojom príchode ti tréneri niekoľko zápasov hľadali vhodné miesto v zostave, často si rotoval v jednotlivých útokoch. Momentálne nastupuješ v útoku s Obdržálkom a Coffmanom. Myslíš, že táto spolupráca môže fungovať?

„S Obdržálkom a Coffmanom spolu komunikujeme a riešime rôzne situácie. Myslím, že v posledných zápasoch, najmä v Žiline, to už malo dobrú tvár. Keď som prišiel, Šišovský bol chorý, a keďže môžem hrať aj na krídle, tréner ma využil práve na jeho mieste pri Chovanovi a Kytnárovi. Potom som hral na krídle pri Lukášovi Juríkovi, potom zase na centri v prvom útoku, potom v druhom...Nemal som teda od príchodu dostatok času na to, aby som si s niekým dlhodobo sadol a vytvorila sa správna chémia. Myslím však, že v súčasnom zložení to funguje a že to bude fungovať ešte lepšie, pokiaľ to tak ostane."

Po ôsmich zápasoch máš na konte tri góly a tri asistencie. Si spokojný s touto bilanciou?

„Body sa odo mňa určite očakávajú. Sám ešte nie som úplne spokojný so svojou hrou. Verím, že môžem ponúknuť oveľa viac. Aj pre spomenuté faktory som zatiaľ nemal možnosť dostať sa do optimálnej formy. Nejde mi však ani tak o body, ako skôr o to, aby som sa sám cítil na ľade čo najlepšie a predvádzal hru, ktorú viem, že dokážem predviesť."

Nedávno si povedal, že príchodom do Zvolena by si si rád prinavrátil chuť do hokeja po nie príliš vydarenom pôsobení v Nových Zámkoch. Splnili doterajšie zápasy tvoje očakávania?

„Určite áno, najmä pokiaľ ide o to, ako mužstvo funguje a aká je partia v šatni. Zatiaľ som maximálne spokojný."

V kariére si zažil viacero líg aj klubov, môžeš teda porovnávať. Aké prostredie si našiel vo Zvolene z hľadiska zázemia a fungovania klubu?

„Zažil som toho dosť, no nikdy som nebol príliš náročný a nemal žiadne extra požiadavky. Mám tu úplne všetko, čo potrebujem a ako som povedal, som spokojný."