Pavel Kantor: „Mojou úlohou bude, aby mal Zvolen istotu v bráne.“

Autor: HKM Zvolen Dátum: 11.6.2024

Český brankár sa do brány HKM nepostavil dlhých 12 rokov (naposledy to bol Lukáš Sáblík), ale všetko by mal zmeniť Pavel Kantor, od ktorého si vedenie aj fanúšikovia veľa sľubujú. Skúsený 32-ročný brankár v rozhovore prezradil, ako vnímal prestup do Zvolena, od koho si zisťoval informácie o klube, a hovoril aj o dôležitosti mentálnej sily u brankárov.

 

Ako prebiehal tvoj prestup z Nových Zámkov do Zvolena?

Mal som ešte rok platnú zmluvu v Nových Zámkoch, ale po sezóne som zistil, že o mňa má záujem niekoľko slovenských klubov a ten zo Zvolena bol asi najväčší. Potom to iba záležalo na vedení obidvoch klubov, aby sa dohodli na prestupe, a následne som so Zvolenom uzavrel dvojročnú zmluvu, čo ma veľmi teší.

 

Stihol si sa už rozprávať s hlavným trénerom Martinom Štrbom a trénerom Maximiliánom Bačom?

Áno, mám za sebou prvé rozhovory s obidvomi. Tréner Štrba mi povedal, že nechce, aby som chytal každý zápas, takže predpokladám, že dostanem niektoré zápasy voľno. S Maxom sme si už načrtli hlavné body našej spolupráce a mojou úlohou bude, aby mal Zvolen istotu v bráne.

 

V posledných dvoch sezónach si bol najvyťažovanejší brankár extraligy. Vyhovuje ti takáto záťaž?

Na väčšiu porciu zápasov som už zvyknutý. Asi nikdy som ani nebol v pozícii jasnej dvojky v tíme a vždy som odchytal aspoň polovicu sezóny, takže pre mňa to nie je žiadny problém. Musím povedať, že vo väčšej vyťaženosti sa mi aj chytá lepšie. Keď sa človeku napríklad nevydarí zápas, tak je lepšie hneď po hlave naskočiť do ďalšieho a nemusí týždeň alebo viac premýšľať nad tým, čo spravil zle. Celkovo sa ale pripravujem tak, aby som zvládol chytať opäť množstvo zápasov.

 

Kde absolvuješ letnú prípravu?

S tréningom som začal na začiatku mája v Českých Budějoviciach s tímom STACA, ktorý spolupracuje aj s množstvom hráčov z reprezentácie a je to súbor talentovaných kondičných trénerov s množstvom skúseností. Veľmi mi pomohli, keď som mal zranenie kolena, takže im plne dôverujem. Odkedy sa s nimi pripravujem, tak sa cítim výborne a zranenia sa mi vyhýbajú.

 

Ako vidíš našu extraligu očami brankára v porovnaní s tvojimi predošlými pôsobiskami?

Asi najviac je to podobné s ICEHL, pretože je tu tiež veľa importov v prvých formáciách. Česká extraliga je viac taktická a Třinec vyhráva tituly vyslovene defenzívnym štýlom a ostatné tímy sa tomu chcú vyrovnať, takže volia podobnú stratégiu. 

 

Aký si typ brankára?

Uf, ťažko hodnotiť samého seba, ale snažím sa v bráne pôsobiť pokojne, pretože si myslím, že to dodáva istotu spoluhráčom a je to pre nich lepšie, ako keď tam vidia niekoho, kto tam kričí, búcha hokejkou a vypadávajú mu puky. Povedal by som, že v bráne som skôr introvert a nedávam najavo emócie, aj keď niekedy sa tomu človek proste nevyhne.

 

U brankárov je veľmi dôležitá aj mentálna príprava. Spolupracoval si v minulosti s mentálnym koučom?

V priebehu kariéry som spolupracoval so športovou psychologičkou a o túto oblasť sa, samozrejme, zaujímam. Čítal som o tom niekoľko knižiek, skúšal som niektoré metodiky Mariána Jelínka, ktorý je jeden z popredných mentálnych koučov pre športovcov v Česku. Niektoré veci stále využívam, ale nechávam si to pre seba a snažím sa počas celej kariéry zisťovať, čo mi najviac pomáha. Samozrejme, keď príde obdobie, že sa človeku nedarí, je naozaj ťažké sa z toho dostať, aj keď poznáte množstvo metód.  

 

V Nových Zámkoch si bol spoluhráč Juraja Mikúša a Václava Stupku. Bol si s nimi v kontakte po svojom prestupe?

S Jurajom sme boli spoluhráči v Litvínove a poznáme sa veľmi dobre, takže keď sa začal riešiť prestup do Zvolena, volali sme spolu asi dvakrát, a s Vašom sme mali tiež telefonát. Je vždy dobré dostať aspoň nejaké informácie predtým, ako idete do nejakého klubu. Obaja mi povedali, že je tu o hráčov veľmi dobre postarané a že je tu ale aj vyšší tlak na výsledky, čo je ale v takom klube ako Zvolen úplne pochopiteľné.