Oscar Steén: Štatistiky neriešim, dôležitý je tímový úspech

Autor: HKM Zvolen Dátum: 2.11.2017

Oscar Steén má tak trochu smolu. Z gólu sa už mohol radovať trikrát, v štatistikách mu však po včerajšku svieti stále iba jeden presný zásah.

Premiérový gól prišiel v 12. kole na ľade Detvy, teda v Oscarovom piatom zápase v drese HKM. V 34. minúte tečoval v presilovke pred bránou strelu Adama Drgoňa, v oficiálnych štatistikách ale ostal ako strelec uvedený zvolenský obranca. Vo včerajšom duely proti Dukle zaznelo meno švédskeho útočníka po góle hneď dvakrát. Ako sa však nakoniec ukázalo, druhýkrát nesprávne, keďže v 45. minúte to bol Tim Coffman, kto dotlačil puk do brány. Po opätovnom preskúmaní záznamu tak boli štatistiky znovu upravené. Gól na 3:1 zo 17. minúty už ale Steénovi nikto nevezme. Bude pre neho navždy prvým, ktorý strelil v súťaži mimo rodného Švédska. 

37-ročný útočník si zo štatistík ťažkú hlavu nerobí, omnoho väčšiu váhu prikladá tímovému úspechu. „Áno, skóroval som už predtým. V Detve som tečoval puk, vtedy mi to ale neuznali. Takže prvý gól je to pre mňa oficiálne až teraz. Samozrejme, vždy je dobrý pocit dať gól, no najdôležitejšie je tímové víťazstvo. So štatistikami nič nenarobím a verím, že pridám aj ďalšie góly. Hlavné je, že sme vyhrali, ako vo väčšine zápasov odkedy som prišiel.“ Ako Oscar správne poznamenal, od jeho príchodu sa tímu skutočne darí. Prvýkrát nastúpil na domáci súboj 9.kola proti Košiciam (4:1). Odvtedy vyhrali Zvolenčania osem z desiatich zápasov a potiahli šnúru ôsmich duelov s aspoň jedným bodom.

Prvý švédsky hráč v histórii HKM sa obzrel aj za včerajším duelom proti lídrovi z Trenčína. „Odohrali sme dobrý zápas proti silnému tímu. Je dôležité, že sme po prehre dokázali opäť zvíťaziť. Boli sme im minimálne vyrovnaným súperom. Mali sme o čosi viac vylúčení ale dobre sme bránili oslabenia. Veľa sme strieľali a tlačili sa do brány, takže sme to sťažili aj ich brankárovi. Taktiež sme mali veľa brejkov. Keď súper prehrával, chodil viac dopredu a nám sa otváral priestor na šance, ktoré sme využili,“ zhodnotil Steén trojbodový triumf nad Duklou. Na svoje prekvapenie po ňom v šatni zistil, že prvý gól nebude zadarmo. Pokladník Viktor Fekiač si okrem Švéda zgustol aj na ďalšom premiérovom strelcovi- Kyleovi Whartonovi.

Okrem včerajšieho gólu nazbieral Oscar doposiaľ aj sedem asistencií, v kolónke +/- mu navyše svieti osem kladných bodov. Nevysoký útočník sa prezentuje poctivou hrou na oboch stranách klziska. Dokáže si plniť defenzívne povinnosti, odoberať puky, brániť oslabenia, v presilovke sa vie presadiť pred bránou. Obísť nemôžeme ani vhadzovanie, dôkazom je úspešnosť 53,66%. Včera proti Dukle dokonca 57,14%. Aj vďaka Steénovi je Zvolen najlepším tímom ligy v tejto hernej činnosti. Naša 44-ka sa na ľade cíti čoraz lepšie. „Je to dobré, stále viac sa do toho dostávam. Dúfam, že to bude takto pokračovať. Je tu veľa rozdielnych vecí, či už na ľade alebo mimo neho, na ktoré si musím zvykať. Herný systém je iný, no myslím, že odkedy som prišiel, držíme si dobrú úroveň. Chce to teda trošku čas, ale zatiaľ to ide,“

Ako Oscar povedal, adaptácia prebieha aj mimo ľadu. „Po tejto stránke je všetko úplne v poriadku, nemám sa na čo sťažovať. Stihol som už trošku pochodiť centrum, pozrieť si námestie. Viac som zatiaľ nestihol ale páči sa mi tu. O dva týždne za mnou pricestuje aj rodina, veľmi sa na to teším.“

Od začiatku vo Zvolene nastupuje skúsený útočník prevažne s Timom Coffmanom, ktorý sa vďaka Steénovmu príchodu posunul na krídlo. Ich spolupráca na ľade viditeľne funguje, v posledných desiatich zápasoch nazbierala táto dvojica spolu 17 bodov. „Dobre sa s nim hrá. Je rýchly a šikovný, s takými hráčmi je to vždy radosť. Peter Obdržálek k nám tiež dobre pasuje. Mám teda v útoku dvoch dobrých spoluhráčov, cítim sa s nimi na ľade dobre.“

Rodák zo Štokholmu sa na nedostatok priestoru na ľade rozhodne sťažovať nemôže. Aj vďaka početným zraneniam patrí k najvyťažovanejším útočníkom. „Veľa sme teraz hrali na tri formácie. Z dlhodobého hľadiska to môže byť náročné. Môže sa potom dostaviť únava, čo sa odrazí na výsledkoch. Vždy je pre tím jednoduchšie, keď môže točiť štyri útoky. Posledné zápasy sme to ale zvládli dobre a dúfam, že chalani sa vrátia po reprezentačnej prestávke,“ uzavrel Steén.

Už zajtra čaká jeho tím ďalší náročný zápas na ľade tretích Košíc. Určite by sme boli radi, keby sa Oscar gólovo presadil (či už oficiálne alebo nie) aj v Steel Arene. Ako ale sám zdôraznil, prvoradý je tímový úspech a my veríme, že ten sa dostaví.