Na úvod kvalifikačnej série prehra Zvolena

Autor: HKM Zvolen Dátum: 11.3.2024

Prvý kvalifikačný zápas priniesol podľa očakávania náročný duel. Ofenzívne naladenie Rytierov prinieslo v prvej tretine žiaľ iba dve žŕdky. Góly padali až v druhej tretine, ale žiaľ v prospech hostí, ktorí do záverečného dejstva vstupovali s dvojgólovým náskokom. V polovici záverečného dejstva sme sa vrátili do zápasu delovkou Rauhausera a Fortin poslal zápas do predĺženia.

HKM Zvolen - HK 32 Liptovský Mikuláš  2:3 pp (0:0, 0:2, 2:0, 0:1)

Góly: 49. Rauhauser (Kašlík, Šiška), 57. Fortin (Zuzin, Gachulinec) - 23. Hraško (Sukeľ), 30. Nauš (Egle), 63. Quince (Egle, Ullman)
Rozhodovali: Crman, Snášel – Orolin, Gegáň (video – Ország), presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, divákov: 1618

Zvolen: Kupsky – C. Hults, Mudrák (A), Rauhauser, Gachulinec, Sládok (C), Hain – Hecl, M. Hults, Lukosevicius – Zuzin (A), Fortin, R. Bondra – Kašlík, Šiška, Marcinek – Csányi, K. Gabor, Kolenič
Tréner: Jamie Russell

L. Mikuláš: Krasikov – Thompson, Mezovský (A), Lalík, Ullman, Hraško, F. Fekiač – Avtsin, Quince, Réway (A) – A. Nauš, Egle, Berry – Sukeľ (C), Kriška, Žilka – T. Nauš, Vankúš, Nespala
Tréner: Juraj Faith

Hneď od začiatku zápasu sme začali diktovať tempo hry. Tlak rytiertov vyústil do prvej presilovky hneď v tretej minúte. Počas celej početnej výhody sme súpera tlačili, ale Krasikov kryl všetky nebezpečné strelecké pokusy. Vzápätí sme si zahrali aj ďalšiu, pri ktorej šikovný teč Šišku zazvonil na žŕdke Liptákov. Po dvoch "prežitých" presilovkách sa hostia osmelili a vytvorili si tlak a vypýtali si vylúčenie Kašlíka, ku ktorému si po chvíli prisadol aj Hain. Oslabenie o dvoch hráčov sme aj vďaka Kupskyho zákrokom ustáli bez inkasovaného gólu. V záverečných sekundách úvodnej tretiny sa dostal puk medzi kruhy na hokejku osamoteného Kašlíka, ale jeho strela opäť len opečiatkovala pravú žŕdku Krasikovovej bránky.

Začiatok druhej tretiny priniesol tlak hostí, v ktorom Kupsky predviedol viacero dobrých zákrokov. Na začiatku 23. minúty ale kapituloval. Delovka Petra Hraška od modrej čiary skončila za jeho chrbtom a Liptáci sa dostali do vedenia, 0:1. Druhá rana prišla v polovici zápasu. V defenzíve sme trestuhodne zabudli na Nauša. Egle obkorčuľoval bránku, naviazal na seba brániacu dvojicu Rauhauser - Sládok a našile nikým nebráneného Nauša. Ten rutinérsky backhandom vymietol horný roh a zvýšil z pohľadu hostí už na 0:2. Záver tretiny opäť patril naším Rytierom. Do výborných streleckých pozícií sa dostali v záverečných sekundách Zuzin a so sirénou aj Gachulinec, ale skórovať sa im nepodarilo.

V tretej tretine opäť dvíhali ruky nad hlavu hostia. Puk v sieti však skončil po zásahu Nauša vysokou hokejkou, takže skóre sa nemenilo. Presného zásahu sme sa končne dočkali až v polovici záverečnej tretiny. Rauhauser nekompromisne prepálil všetko, čo mu stálo v ceste a znížil stav stretnutia na 1:2. Výbornú prácu v predbránkovom priestore odviedol Šiška, ktorý clonil pred Krasikovom. V 57. minúte sa o vyrovnanie postaral strelou z ťažkého uhla Fortin a začínalo sa odznova. O necelú minútu sme mohli dokonca viesť, ale Krasikov zachytil puk tesne pred bránkovou čiarou. V úplnom závere sa dostal do samostatného nájazdu Kašlík, ale krasikov jeho zámer vystihol. Zápas tak putoval do predĺženia.

Hneď v úvode predĺženia sme sa dopustili chyby pri striedaní, za čo Liptáci dostali príležitosť rozhodnúť v presilovej hre. Quince túto možnosť v 63. minúte zužitkoval a Liptáci sa tak v kvalifikačnej sérii ujali vedenia 1:0.

Jamie Russell (tréner HKM): „Veľmi dobre sme vstúpili do zápasu. Mali sme šance, kedy sme sa mohli dostať do dvojgólového vedenia. Nie som ale spokojný s vývojom druhej tretiny. Nedarilo sa nám vnikať do útočného pásma, nedarilo sa nám na buly, z tohto pramenil aj prvý gól, ktorý sme inkasovali. Súper mal príliš veľa striel a po dvoch tretinách sme preto prehrávali 0:2. Bolo náročné to doťahovať, ale v tretej časti hry sme dokázali morálnu silu a dokázali sme vyrovnať. Žiaľ predĺženie skončilo v prospech súpera.“

Kompletné štatistiky SZĽH: https://www.hockeyslovakia.sk/sk/stats/matches/995/tipos-extraliga/match/139495/stats