Javorčík a Jurík o mládeži a reprezentácii

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.2.2024

Na úvod prinášame krátky rozhovor s hlavným metodikom mládeže HKM Zvolen a v súčasnosti aj asistentom trénera A-tímu HKM Zvolen Norbertom Javorčíkom.

 

Aký je to pocit, že uvidíte reprezentáciu priamo tu na Zvolenskom štadióne ?

 

“Špeciálny pocit z toho nemám, ale teším sa, že uvidím zápasy a možno sa pôjdem pozrieť aj na nejaké tréningy. Som skôr rád za divákov, lebo je veľký záujem o hokej. Považujem za výborný ťah, že sa hrajú v týchto termínoch reprezentačných prestávok turnaje na Slovensku aj mimo hlavných lokalít, ktorými sú Košice a Bratislava. Ukazuje sa, že je to dobrý ťah od manažmentu reprezentácie. Som rád za ľudí tu vo Zvolene a okolí, že majú možnosť vidieť reprezentáciu.”

 

Pôsobili ste pri mládežníckych reprezentáciách, s ktorými ste zaznamenal aj výraznejšie úspechy. Spomeniete si na nejakého hráča alebo hráčov, ktorí sa prebojovali až do seniorskej reprezentácie a nastúpia aj v najbližších zápasoch?

 

“Akurát dnes som sa rozprával s Marekom Heclom, ktorý je tiež súčasťou reprezentácie, aj keď sa v najbližších zápasoch nepredstaví. Keď pozriem na súpisku, vyskočí na mňa naozaj zopár mien hráčov, s ktorými som sa v reprezentácii stretol. Michal Ivan, Marek Korenčík, Martin Bučko, Jozef Baláž, Martin Faško-Rudáš, Patrik Hrehorčák, Miloš Roman, Róbert Džugan, Oliver Okuliar, Andrej Kollár , Samuel Hlavaj, keď ich takto menujem uvedomil som si, že ich nie je málo, o to viac ma to teší.”

 

Čo by nemalo chýbať správnemu reprezentantovi ?

 

“Myslím si, že kľúčová vlastnosť, nie len pre reprezentanta, ale všeobecne pre hráča, ktorý chce v hokeji niečo dosiahnuť je určite veľká chuť hrať a zlepšovať sa. To je absolútny základ. Samozrejme, určité danosti, či už pohybové, technické alebo aj taktické,to je jasné. Pre mňa je však naozaj kľúčové mať obrovskú chuť hrať, zlepšovať sa, byť užitočný pre tím a chcieť niečo dosiahnuť. “

 

Pôsobíte v štruktúrach HKM Zvolen, v nedávnom rozhovore ste spomínal, že viete o každom jednom hráčovi v klube. Črtajú sa nám v mládeži budúci adepti na reprezentačný dres?

 

“Určite áno. V mládežníckych reprezentáciách od šestnástky až po osemnástku máme nejakých adeptov. Myslím si, že oni sú najviditeľnejšie želiezka v ohni, ktoré momentálne máme. V nižších ročníkoch vidno veľmi pracovitých chlapcov, všetko však začína od pätnásť rokov vyššie. Vtedy je dôležité, aby im tá pracovitosť a veľká chuť sa zlepšovať ostala. Takže áno, máme chlapcov aj širšom aj užšom výbere a uvidíme, čo ukáže budúcnosť. Naozaj treba pripomenúť, že len vytrvalosť chuť a systematická práca ich môže priviesť až do reprezentácie.” 

 

Môžu byť naši kluboví hráči, ako Dávid Mudrák, Matej Kašlík, Marek Hecl, Peter Zuzin, Paťo Marcinek a ďalší inšpiráciou pre našu mládež ?

 

“Môj postreh je, že určite áno. Je skvelé, že naši juniori majú možnosť sa aktívne zúčastniť tréningového procesu s A-tímom. Dodáva im to extra motiváciu na sebe pracovať. Snažíme sa to aj teraz s hlavným trénerom Jamiem Russellom trošku obmieňať, aby sme čo najväčšiemu počtu chalanov dali šancu a možnosť sa na tomto procese zúčastňovať. Či už je to tréningový proces, alebo aj priamo v zápase, ako napríklad Alex Mišiak.”

 

Vnímajú hráči fakt, že reprezentácia sa k nim priblížila v zmysle, že naozaj veľa hráčov aj z našej najvyššej hokejovej súťaže má možnosť dostať sa do výberu? Aj posledné roky sa ukazuje, že robia naozaj dobré výsledky, napriek tomu, že mnohí hráči pôsobia na Slovensku a nie v zahraničí?

 

“Myslím si, že je veľké plus Slovenského hokeja, že priblížili reprezentáciu k extralige. Naozaj sa ukazuje, že sa hráči aj z našej ligy vedia prebojovať do zaujímavých súťaží, alebo aj do tej najvyššej, ktorou je NHL. Nemusíme ísť ďaleko, určite si spomínate na Miloša Kelemena s krátkou zastávkou v Čechách, ktorý atakuje NHL. Maroš Jedlička sa veľmi dobre ukázal v kempe Colorado Avalanche, kde šiel priamo z našej Extraligy. Myslím si, že príležitostí je dosť, len sa ich treba chytiť. Jednou z našich priorít a cieľov ako klubu je do budúcnosti vychovávať, čo najviac stabilných členov reprezentácie.”

 

Okrem seniorskej reprezentácie odštartovali aj kempy mládežníckych reprezentácií. Na slovíčko sme boli aj u športového manažéra mládeže HKM Zvolen Lukáša Juríka, ktorý sa len nedávno vrátil zo ZOH mládeže, ktoré sa konali koncom januára v provincii Kangwon v Kórejskej republike.

 

“Ukazuje sa, že nám v mládeži naozaj rastú talentovaní hráči, ktorí majú najvyššie ambície. Spomeniem nedávneho účastníka ZOH mládeže Juraja Rausu, ktorý má stále len pätnásť rokov. Momentálne máme v nominácii na prebiehajúcich reprezentačných zrazoch rekordný počet hráčov. Do nominácie SR17 si svojimi výkonmi vypýtali miesto Patrik Brezani, Lukáš Hukel a Alex Mišiak. V nominácii SR16 zas nájdeme Samuela Hybského, Tobiasa Zvolenského, Tobiasa Mareka Ondavského a Krištofa Krnáča. Mať na mládežníckych zrazoch reprezentácie dokopy osem hráčov je skvelý klubový úspech. Vychovávať kvalitných hráčov pre reprezentáciu je jednou z našich priorít a teší ma, že sme na správnej ceste a napredujeme.” zhodnotil Lukáš Jurík, športový manažér mládeže HKM Zvolen.

 

Autor: Ivana Viedensky