Očami trénerov mládeže: Dušan Pohorelec

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.9.2020

V novom seriáli krátkych rozhovorov ponúkame pohľad trénerov jednotlivých mládežníckych kategórii na doterajšiu prípravu a ciele do novej sezóny. V úvodnej časti dostal slovo nový šéftréner zvolenskej mládeže a hlavný tréner juniorky Andrej Podkonický. Pokračujeme dorastom, ktorý v tejto sezóne vedie Dušan Pohorelec. 

Účastník olympiády a svetového šampionátu C-divízie z roku 1994 ako člen vôbec prvej samostatnej slovenskej reprezentácie, to je Dušan Pohorelec. Bývalý útočník a rodák z Detvy má okrem prvého extraligového titulu so Zvolenom v roku 2001 v zbierke tiež prvoligový triumf s Detvou v roku 2005. V drese Zvolena a bratislavského Slovana, kde si zahral aj v spoločnom útoku s Antonom a Petrom Šťastnými, nazbieral v najvyššej slovenskej súťaži takmer 393 zápasov a v nich 309 bodov za 165 gólov a 144 asistencií. Za sebou má jednosezónne pôsobenia v Česku, Nemecku, Anglicku a Chorvátsku. Posledných sedem rokov kariéry strávil v rodnej Detve v nižších súťažiach. Výraznú stopu, ktorú v Detve zanechal, pripomína jeho dres pod strechou tamojšieho štadióna. So 198 bodmi mu v historických tabuľkách produktivity zvolenského klubu patrí 14. priečka a 10. medzi strelcami s 99 gólmi. Reprezentačná bilancia predstavuje 54 zápasov a 14 gólov. 

 

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu tímu?

Napriek prvotným obavám z toho, ako všetko bude fungovať, sme mali kvalitnú prípravu a chalani majú dobre natrénované. Pracovali sme, pokiaľ počítam aj brankárov, s asi 35 hráčmi. Vytvorili sme veľkú skupinu s potrebnou konkurenciou.  Bohužiaľ, momentálne sa nehrá. Dúfam, že čoskoro budeme môcť opäť nabehnúť do zápasového kolotoča.

Zaviedli ste v tréningovom procese nejake novinky?

Novinkou bola spolupráca s kondičným trénerom Davidom Primusom. On sa staral skôr o silovú časť, my sme sa venovali hernej stránke. Pre mňa to bolo niečo nové a myslím, že hráčii to zobrali veľmi dobre a bolo to prínosné.

S akými cieľmi idete do sezóny?

Cieľom každého trénera je určite výchova hráča, ktorý by v budúcnosti v hokeji niečo dosiahol. V prvom rade chceme, aby čo najviac z nich malo na to posunúť sa do juniorky, prípadne neskôr do áčka. Bol by som rád, keby sa nám podarilo dobre rozbehnúť sezónu a získať dobré postavenie v tabuľke. Rovnako tak, keby šikovnejší chlapci už počas sezóny nazerali do juniorky. 

Andrej Podkonický sa ako šéftréner mládeže vyjadril o doraste ako silnom ročníku, ktorý môže pomýšľať na najvyššie priečky. Súhlasíte?

Áno, myslím, že momentálne sme na tom dobre. Keďže sme ale ešte v minulej sezóne hrali nižšiu súťaž, adaptácia na vyšší stupeň môže chvíľu trvať. Predsalen, je to extraliga a rozdiel je cítiť. Ukázalo sa to už v príprave, keď sme mali so silnými súpermi občas problém sa prispôsobiť vyššej rýchlosti a nasadeniu. O mesiac-dva však môžeme trápiť aj tých najsilnejších súperov. Verím, že budeme čiernym koňom súťaže a na konci sezóny budeme s odvedenou prácou a nastaveným trendom spokojní.