Očami trénerov mládeže: Andrej Podkonický

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.9.2020

V novom seriáli krátkych rozhovorov ponúkneme pohľad trénerov jednotlivých mládežníckych kategórii od hora dole na doterajšiu prípravu a ciele do novej sezóny. Ako prvý dostal slovo nový šéftréner zvolenskej mládeže a hlavný tréner juniorky Andrej Podkonický.

42-ročný rodák zo Zvolena má z hráčskej kariéry na konte prestížny juniorský Memorial Cup a dva slovenské extraligové tituly. V roku 1996 bol St. Louis draftovaný do NHL. Odohral v nej šesť zápasov v drese Floridy, za ktorú aj skóroval, ďalšie dva štarty pridal za Washington. Bohaté skúsenosti má z českej extraligy, zahral si aj ruskú, nemeckú a fínsku najvyššiu súťaž. Po návrate do materského klubu bol v sezóne 2012/13 dôležitým členom zlatého tímu. Za Zvolen potiahol ešte ďalšie dve sezóny, následne ukončil hráčsku kariéru. Nesmieme zabudnúť ani tri seniorské MS. 

Z hráčskej kariéry ihneď presedlal na trénerskú, kde najprv zbieral skúsenosti ako asistent trénera vo Zvolene a v Žiline, rovnako tak pri reprezentácii U17. V dvoch sezónach sa ako hlavný tréner HKM dostal s tímom do semifinále a v rovnakom období stál po boku Craiga Ramsayho na lavičke národného tímu na domácom svetovom šampionáte. V ročníku 2020/21 sa napriek lákavým zahraničným ponukám ujal funkcie trénera juniorky, šéftrénera mládeže HKM a asistenta pri A-tíme, čím plní dôležitú rolu pri prechode mladých nádejných rytierov do seniorského tímu.

 

Ako ste spokojný s letnou prípravou v rámci celej mládeže HKM, aj vzhľadom na obmedzenia spojené so situáciu v uplynulých mesiacoch?

Myslím, že sme ju vládli dobre a som spokojný. Dôležité je, že sme začali už 4. mája a mali sme možnosť trénovať s tímami aspoň na skupiny. Obmedzenia nás výrazne nepoznačili v žiadnej kategórii a dokázali sme vytvoriť tréningový proces, aký sme chceli.

Rovnaká otázka, tentokrát pohľadom hlavného trénera juniorov.

Ako som už spomenul v inom rozhovore, veľmi pomohol príchod Riša Pinku, s ktorým sme spoločne viedli tréningy a hráči konečne dostali takú prípravu, akú by mali mať odmalička. Naučili sa veľa nových vecí. Ich prístup bol stopercentný, čo sa nám veľmi páčilo a majú za sebou kvalitnú prípravu.

S akými cieľmi idete do novej sezóny? Opäť, ako šéftréner mládeže i tréner juniorky.

Čo sa týka mládeže po ôsmakov a kadetov, chceme sa príliš nezameriavať na výsledky ale najmä dbať na to, aby sme deti v prvom rade učili hrať hokej. Nechceme, aby sa na chlapcov kričalo za chyby, ktoré urobia, ale aby sa učili hrať s pukom a nezahadzovali ho. Samozrejme, keď máme kvalitné tímy, výhry a dobré výsledky vždy potešia nás aj deti. Hrajú predsa aj preto, aby vyhrávali. Napríklad v šiestej triede máme veľa piatakov, takže uvidíme, ako si budú počínať proti iným mužstvám so silnejšími šiestakmi. Možno to pre nich bude o to ťažšie, že niekedy prehrajú vyšším rozdielom. Ako som ale povedal, my sa v prvom rade zameriavame na výchovu a rozvoj hráčov. Deťom chceme dať čo najlepšie základy v prevedení herných činností jednotlivca. Nebazírujeme na taktických veciach, to sa týka najmä ročníkov 4, 5, 6. Vo vyšších ročníkoch už môže byť reč o nejakej základnej taktike a veciach, ktoré treba dodržiavať. Určite nimi ale nechceme chlapcov zväzovať. Vedenie puku, korčuľovanie, prihrávky, spracovanie puku, riešenie jednotlivých situácií a ich zvládanie v rýchlosti, to je pre nás dôležité. Pri junioroch je v tomto smere cítiť zanedbanie, ktoré je výsledkom nedostatku práce v posledných rokoch. Pokiaľ ide o juniorku aj dorast, stanovili sme si určité výsledkové. Dorast bude určite veľmi silný a mal by sa pohybovať v popredí tabuľky. V týchto kategóriách už chceme hrať aj na výsledky. Uvidíme, aká bude situácia v juniorke, no radi by sme sa s tímom dostali do prvej šestky.