Zvykol som si na tímovú prípravu, vraví Lukáš Jurík

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.5.2017

Lukáš, časť hráčov preferuje v lete skôr individuálnu prípravu. Vy ako starší hráč sa pod Pustým hradom potíte v spoločnosti viacerých juniorov. Je pre vás tohtoročná príprava v kolektíve pravidlom, alebo výnimkou?

Skôr pravidlom, aj keď za tie roky som mal aj nejaké individuálne letné prípravy. Vždy, keď bola letná príprava organizovaná a ja som bol s klubom dohodnutý, absolvoval som ju. Tak je to aj teraz. Viem, čo od trénera Mikulu môžem čakať a ani som nad niečím iným nerozmýšľal.

Zdá sa vám teda spoločná forma prípravy výhodnejšia?

Má to svoje klady, ale aj zápory. Najdôležitejšie je, aby si každý urobil ten základ na sezónu. Keď to zvládne kvalitne hráč sám a donúti sa individuálne naozaj tvrdo pracovať, dá sa to. No je dosť takých, ktorí to nedokážu. Organizovaná príprava má výhody v tom, že hráči sa „ťahajú“, sú pokope, tvorí sa partia, je tu možnosť hrať kolektívne športy. Je to tímovejšie a ja som si na to zvykol. Je to jednoduchšie aj po stránke logistiky. Pri kolektívnej príprave si hráč nemusí skladať plány, nemusí si hľadať priestory, platiť posilňovňu, rehabilitáciu... S tímom má všetko k dispozícii, čo je určite výhoda.

Každý hokejista si v tých tréningoch na suchu nájde svoje obľúbené, ale aj neobľúbené prvky. Ako je to u vás?

Ani neviem. Mám rád hry, problém mi nerobia ani bicykle. Viac sa musím zaprieť do rýchlostných cvičení, šprinty totiž nikdy neboli mojou silnou stránkou. Ale že by mi vyslovene niečo vadilo, to nie.

Máte už „pár“ letných príprav za sebou. Nájde sa medzi nimi nejaká špeciálna, ktorá vám utkvela v pamäti?

Ťažko hľadať nejakú pamätnú, pretože ten základ letných príprav je rovnaký. Vždy sa mi ale páčili sústredenia, na tie sa dá zaspomínať. Keď bolo mužstvo pokope štyri – päť dní, bola to z viacerých stránok prospešná vec. Dobrá a sčasti aj zábavná bola príprava v lete 2012. Začala sa ňou úspešná sezóna, ktorú sme zakončili ziskom majstrovského titulu.

Teraz má zvolenské mužstvo za sebou ešte len tri týždne prípravy, a tak ju ťažko porovnávať s tou spred piatich rokov. Ale skúsme to...

Tie zásadné veci sú podobné, tréner Mikula ich má overené. Podľa moderných trendov sa ale niektoré cvičenia skrátili, no zintenzívnili. Hlavne tá intenzita je minimálne taká, ako vtedy, skôr však vyššia.

Už sme spomínali, že v príprave HKM sú prevažne mladí, nádejní hráči. Na nich však sezóna stáť nebude a tvorba tímu v týchto dňoch intenzívne prebieha. Stáva sa všeobecne bežnou praxou, a Zvolen nie je výnimkou, že kluby chcú platiť svojich hráčov čo najkratšie obdobie. Aký je na to váš názor?

Tvorba kádrov sa už posúva niekde k júlu. Nie je to tak, že v máji v kluboch spolu trénuje iba hŕstka hokejistov preto, že ďalší majú individuálnu prípravu. Jednoducho zmluvne viazaných je len pár hráčov a manažéri s trénermi tie kádre ešte len skladajú. Naťahuje sa to niekde ku koncu majstrovstiev sveta. Hlavne mladší chalani sa snažia uchytiť niekde vonku, keď sa im to nepodarí, až potom uvažujú o extralige a podpisujú kontrakty. Niekedy boli už v máji kádre takmer kompletné, teraz je ten trend iný. Preto odpadli aj tie sústredenia, ktoré som už spomínal. Keď tréner nemá pokope prevažnú väčšinu hráčov s ktorými do sezóny ráta, neoplatí sa do toho investovať.

Spomenuli ste majstrovstvá sveta. Sledujete tie prebiehajúce a máte na nich svojho favorita?

Nedá sa stihnúť všetko, ale súboje tých kvalitných tímov sa snažím vidieť. Vysloveného favorita nemám, ale Kanada je Kanada. Oni sa tým hokejom vyslovene bavia, nech prídu na šampionát s akýmkoľvek tímom. Preto im fandím. Aj teraz majú mužstvo, s ktorým môžu ísť na titul.