Zvolenskú bránu bude hájiť Kanaďan Mackenzie Skapski

Autor: HKM Zvolen Dátum: 17.7.2018

Brankársky tandem HKM posilní 24-ročný kanadský gólman Mackenzie Skapski.

Rodák z Abbotsfordu v provincii Britská Kolumbia strávil uplynulú sezónu v tíme ECHL Orlando Solar Bears, kde bol pod zmluvou klubu AHL Toronto Marlies a zahral si aj so zvolenským odchovancom Kristiánom Pospíšilom. V East Coast Hockey League odchytal spolu 98 zápasov, ďalších 56 štartov si pripísal v AHL za Hartford Wolf Pack. 191 centimetrov vysoký brankár nazrel aj do najlepšej hokejovej ligy sveta, a to v drese New York Rangers. Skapskiho si "jazdci" vybrali v drafte v roku 2013 z celkovej 170. pozície a debutu v NHL sa dočkal už v nasledujúcej sezóne. Vyšiel mu skutočne bravúrne, 20. februára 2015 sa 20-ročný Mackenzie postavil do brány proti Buffalu Sabres a hoci inkasoval už v 14. sekunde, napokon vychytal výhru 3:1. Ešte viac však zahviezdil v ďalšom zápase, opäť proti Buffalu. Za svoj chrbát nepustil ani jednu z 20 striel a po výhre 1:0 si pripísal svoj prvý shutout v NHL. Po uzdravení Henrika Lundqvista bol však Skapski opäť preradený na farmu do Hartfordu.

Nechýbalo pritom veľa, aby sa talentovanému brankárovi sen o NHL nikdy nesplnil. 11. decembra 2009 havaroval autobus jeho vtedajšieho mládežníckeho tímu Fraser Valley Bruins a kariéra 15-ročného Skapskiho bola v ohrození. Utrpel zlomeninu nosa a kľúčnej kosti a s krvnou zraneninou v mozgu podstúpil operáciu. V priebehu necelého roka sa mladý Kanaďan dočkal návratu na ľad, nehoda však jeho kariérny rozvoj pribrzdila. Napriek okolnostiam sa Skapski nevzdal a pokračoval v tvrdej práci, ktorá napokon priniesla ovocie. O tri roky po rekonvalescencii zaznelo jeho meno na drafte NHL a v drese slávneho klubu odchytal dva mimoriadne vydarené zápasy. Ešte spomenieme, že Mackenzie pochádza z naozaj hokejovej rodiny, hoci brankárskemu remeslu sa oddal z bratskej trojice iba on. Mladší bratia Mitch a Marshall hrajú na poste útočníka resp. obrancu a hokejovú minulosť má aj jeho otec, bývalý obranca Denis Skapski. 

Mackenziemu prajeme na začiatku jeho európskej cesty veľa šťastia, pevné zdravie a veríme, že bude spoľahlivou súčasťou nášho tímu! 

Štatistiky Mackenzieho Skapskiho nájdete TU.