Zuzina teší výborný kolektív, presun na krídlo pomohol

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.12.2020

Pri absencii Radovana Puliša prebral v posledných siedmich zápasoch kapitánske céčko. Zranení v útoku však bolo viac, a tak musel aj on ako jeden z najskúsenejších hráčov tímu zabrať, aby ho potiahol v neľahkej situácii. To sa do veľkej miery podarilo. Kým Peter Zuzin so spoluhráčmi zasadnú k štedrovečerným stolom, čaká ich ešte detvianska prekážka. 

 

Môžete byť po náročnom štvorbodovom víkende spokojní?

Škoda zápasu so Slovanom, z ktorého sme nebrali všetky body, aj keď sme v tretej tretine viedli. Dostali sme nešťastný gól, keď súperovi padla strela po tom, čo prešiel celé klzisko. Aj bod poteší, ale pokojne mohli byť tri. S Popradom sme odohrali zrejme najlepší a najrýchlejší zápas. Súper hral výborne, jazdili sme hore-dole. Bolo to skôr vybojované tímové víťazstvo, o to viac teší. Pre nás dôležité body do tabuľky, hlavne teraz pred sviatkami. Čaká nás pred nimi ešte zápas v Detve, ktorý chceme zvládnuť, aby sme si mohli v pokoji užiť Vianoce.

Možno ešte viac ako bodový zisk so silnými súpermi tešia kvalitné výkony, od ktorých sa dá odraziť.

Určite áno. Zápasy predtým sme akoby nevedeli pokojne dohrať, v posledných tretinách sme si to skomplikovali. Tŕpli sme my, tréneri, určite aj fanúšikovia pri obrazovkách. Sme radi, že toto sa nám podarilo napraviť a bojovali sme celý zápas so Slovanom aj Popradom. Zlepšenie tretích tretín vnímam pozitívne a odrazilo sa aj vo výsledkoch.

Doma ste stále bez prehry v riadnom hracom čase. Cítite väčšie sebavedomie a silu v domácom prostredí?

Neviem, čím to je. Pýtali sa ma na to aj v predzápasovom televíznom rozhovore. Ťažko nájsť odpoveď. Možno je to tým, že nemusíme cestovať, vieme sa lepšie pripraviť, zregenerovať, máme väčšiu pohodu. Je to aj o psychike a o tom, že sme na svojom štadióne, hoci fanúšikovia nechodia. Už o štvrtej je tma, atmosféra je pochmúrna, sychravé počasie, prázdny štadión, jedno s druhým zohráva úlohu. Na druhú stranu, vonku sme len raz vyhrali za tri body, nerátajúc “vonkajší“ zápas s Banskou Bystricou u nás.  Ani v Detve to nebude ľahké. Dávno to nie je tá Detva, ku ktorej ostatní chodili pre body a osobné štatistiky. Je to silný súper, o čom sme sa presvedčili minulý týždeň. Majú kvalitného brankára a legionárov, plus niekoľko opôr z minulej sezóny.

Tentokrát vás zápas na Druhý sviatok vianočný obíde, čo minulé sezóny nebolo zvykom. Pridáva to tímu na pohode?

Štefanský zápas s Liptovským Mikulášom sme si predohrali. Tak sme to chceli. Vianoce sú len raz za rok, každý chce byť v pohodlí domova a užiť si ich atmosféru. Sú to pekné chvíle oddychu, kedy konečne môžeme byť s rodinami. 23., 24. a 25. budeme mať voľno, 26. a 27. ráno trénujeme a 28. máme zápas. Som rád, že to takto vyšlo. Aj chalani, ktorí bývajú mimo Zvolena, môžu ísť v utorok po zápase na tri dni domov. Boli aj sezóny, keď sa ešte 23. hralo, 25. už bol tréning a 26. zápas. Myslím, že ten program mohol byť pre hráčov prispôsobený lepšie. To isté sa týka programu okolo Silvestra. Nič by sa nestalo, keby sa tam pár zápasov vypustilo. Veľa utorkov bolo doteraz voľných, nehrali sme ani niektoré nedele. Po niekoľkých mesiacoch sezóny, kedy hráči môžu mať počas Vianoc pár dní oddychu, tam vsúvajú zápasy. Už dlhšie hovorím, že to nemá zmysel. Aj pre psychiku hráčov či trénerov je to zaťažujúce, že aspoň na pár dní nemôžu mať čas pre seba.

Posledné tri zápasy si odohral na krídle a zdalo sa, že ti zmena prospela. Cítiš to rovnako?

Povedal by som to tak, že každá sezóna je iná. V minulej som hral v Detve centra, kde sme si s krídlami Janom Sýkorom a Peťom Šišovským jednoducho sadli a vyhovovalo mi to. Veľa robia aj spoluhráči v útoku a celkovo úloha v danom tíme. V minulej sezóne sa mi hralo výborne. Všetci traja sme v podstate boli na ľade všade a bolo jedno, kto má akú pozíciu. Aj preto nám to vychádzalo, stále sme sa križovali a brániaci hráči nevedeli, koho majú držať. Teraz je to zase iné. Po minulej sezóne som sa cítil na to hrať centra. Nehovorím, že to bolo zlé, ale sám som cítil, že som v ofenzíve dostával menej pukov a mal som menej šancí. Pristihol som sa aj pri tom, že som dva-tri zápasy nemal strelu na bránu. Veľa síl ma stála výpomoc obrancom a vybojovanie puku v našom pásme, následné vyvezenie a rozohrávka. Potom to bolo skôr na realizácii krídiel, ktoré zakončovali. Teraz cítim zmenu a momentálne mi krídlo vyhovuje viac. Dostávam viac prihrávok, mám viac šancí a vďaka mojej rýchlosti viem s pukom vždy niečo vymyslieť. Uvidíme, ako sa zmenia útoky po návrate zranených či odchode Adama Helewku. Ja som ale taká dobrá duša, nerobí mi problém pomôcť, keď je treba riešiť nejaký problém v zostave, či už ma dajú doprava, doľava, na centra, alebo do obrany. Teraz mi to ale takto vyhovuje a mám viac síl v ofenzíve, než keď som bol center, kde som plnil skôr defenzívne úlohy, prvý som vyvážal puk a prvý som sa vracal.

Zranenia ofenzívnych opôr narušili koncepciu jednotlivých útokov i presiloviek. Ukázali ste však, že si viete poradiť aj s tým, takže ďalší pozitívny signál pre mužstvo?

Áno, aj zranenia patria k sezóne. Musím ale pochváliť Kela, že výborne zastal pozíciu Rada Puliša. Hrá podobným štýlom, vybojuje veľa pukov. V zakončení to občas ešte nie je ono, Pulovi často padlo všetko, do čoho udrel. Vedia mu ale pomôcť spoluhráči v útoku. Teraz sa darí aj Jurovi Mikúšovi s Radom Bondrom, ktorí sa výborne naštartovali a ten útok celkovo funguje. Ja som zase nahradil Allana, s ktorým sme tiež podobné typy rýchlych hráčov. Tréneri chceli sústrediť viac sily v prvých dvoch útokoch, ale rozložiť ju aj do ostatných, kde tiež chalani hrajú výborne. Keď aj tí z nižších útokov vidia, že tím funguje a všetci bojujú, strhne ich to. Každý hráč je pre tím dôležitý. Tiby sa dostáva do väčšej pohody, Marci odvádza výbornú prácu v oslabení, a tak ďalej. Aj tí, ktorí dostávajú menej minút na ľade, bojujú pre tím, aj keď to znamená len pár striedaní za tretinu. Nikto sa neuráža, stále pracuje a hodí sa aj do strely. V tom je sila mužstva.

Pri zranení Rada Puliša ti pripadla úloha dočasného kapitána. Znamenalo to pre teba nejakú zmenu?

Možno trochu väčšiu zodpovednosť za celý tím a jeho podporu, rovnako tak podporu mladších hráčov. Ale myslím, že nič zásadné. Samozrejme, patria k tomu debaty s rozhodcami. Hráč ale dobre vie, že keď raz rozhodca odpíska faul, veľa toho nevyrieši. Možno mu len dohovorí, keď sa upískol, aby nabudúce lepšie vyhodnotil situáciu a bral väčší ohľad na nás alebo súpera. Dôležité je aj dohliadať na vzťahy v tíme, aby nenastali zbytočné rozbroje. Kapitánstvo je o tom ísť mužstvu príkladom, výkonmi na ľade aj správaním v kabíne.

Čo sa týka vzťahov, veľa práce zrejme nemáte. Kolektív pôsobí navonok súdržne a bezproblémovo.

Problémy medzi nami určite nie sú. V kabíne ani na ľade nikto nikomu nenadáva a nekýva naňho rukou. To by nebola dobrá vizitka tímu. Napríklad dnes sme mali tradične “tajného Ježiška“, keď si chalani navzájom dajú darčeky. V rámci toho si zo seba vystrelíme a dôležité je, že každý to zoberie ako zábavu a neurazí sa, o tom to je. Keby sme boli rozhádaní, niekto by to možno zobral osobne a nahnevá sa ešte viac. Je mi to až zvláštne, partia je výborná, aj keď máme zmes domácich a zahraničných hráčov. Mužstvo je dobre poskladané aj po vzťahovej stránke. Som za to rád, vždy sa sem chodí lepšie, keď prídete do šatne vysmiaty a nikto s nikým nemá problém. Bolo by to iné, keby sa niekto nepozdravil alebo zazeral na druhého a ohováral ho, no nič také sa nedeje. Kolektív musí fungovať a potom to vidieť aj na ľade, keď až do konca držíme spolu a bojujeme jeden za druhého.

Čo by si celému tímu zaželal pod vianočný stromček?

Určite sa nechcem pozerať niekde ďaleko do playoff či do finále. Každý by to chcel, no je ešte priskoro o tom hovoriť. Ktovie, ako bude sezóna pokračovať. V minulej som ostal sklamaný, keď pre mňa aj po osobnej stránke bola vydarená a v marci zrazu skončila. Chceme naďalej bojovať každý zápas, aby sme do playoff išli čo najlepšie pripravení. Určite ale každému prajem hlavne veľa zdravia a čoraz lepšie výkony. Nech sme čo najdlhšie aspoň tak dobre naladení, ako doteraz, či už herne, alebo v kolektíve. Ak to tak pôjde ďalej a zápasy budú normálne pokračovať, určite sa nám pôjde do playoff oveľa lepšie.