Vyjadrenie prezidenta HKM k minulej, ale aj budúcej sezóne

Autor: HKM Zvolen Dátum: 10.4.2024

Vážení priaznivci HKM Zvolen,
predkladám Vám hodnotenie neúspešnej sezóny po vyprchaní emócií.

Každá hokejová sezóna sa začína s optimizmom, ktorý vychádza splnením základných podmienok. Kvalita na poste trénerov, kvalitná kostra slovenských hráčov, dobrí brankári, dostatok finančných prostriedkov, ktoré okrem iného umožňujú doplniť mužstvo kvalitnými zahraničnými hráčmi, od ktorých sa očakáva, že budú rozdieloví. Tieto podmienky sa nám v auguste 2023 javili ako naplnené. Preto mohli byť naše očakávania vysoké. O tom, čo nielen  podľa môjho názoru spôsobilo, že sa očakávania nenaplnili, Vás chcem otvorene informovať.

Ukázalo sa, že angažovanie trénerskej dvojice Oremus, Kmeč nebolo dobrým rozhodnutím. Už sme to, nielen ja, ale aj Laco Čierny, verejne komentovali, nebudem sa k tomu vracať. Kvalita zazmluvnených slovenských hráčov bola určite na veľmi vysokej úrovni. Prišli však zranenia, ktoré nás výrazne oslabili. Maroš Jedlička vypadol na celú sezónu. Keď odchádzal do kempu Colorada, mal výbornú formu, ale popravde, neverili sme, že sa presadí, preto sme s ním počítali v našom kádri na celú sezónu. Z prípravného kempu nebol vyradený a vydržal až do posledného zápasu. Z toho, že sme sa mýlili, sme mali radosť. Ale, že nebudeme mať ani hráča, ani finančnú náhradu za neho, to sme nečakali. Marek Viedenský je kľúčový hráč, kapitán a osobnosť. Zranil sa v kritickom období a chýbal tri mesiace. To, že vôbec nastúpil, bola jeho osobná statočnosť. Viac dní nám chýbali aj ďalší dôležití hráči Marek Hecl, Matej Kašlík, Dávid Mudrák, Juraj Šiška, Samuel Hain, Nikolajs Jelisejevs či Radovan Bondra.

Brankári: Jake Kupsky, angažovali sme ho plní očakávania. Tak aj začal. Potom sa v ňom niečo zlomilo. Začal dostávať lacné góly. Sám požiadal o mentálneho trénera. Ani on, ani tréner brankárov mu ale nedokázali pomôcť. Adam Trenčan nedostával dôveru už v minulej sezóne a podobne ani v tejto. Podľa mňa bol prístup trénerov k nemu nesprávny a podobne ako Jake, nebol v pohode. A bez nej to brankár prosto nedá.

Obranná hra: Stačí sa pozrieť na počet inkasovaných gólov. Nie je to len o brankároch. Toľko stratených pukov vo vlastnom obrannom pásme ako HKM nemal snáď ani posledný tím. Pokúšali sme sa preto vystužiť obranu, zámer sa nepodaril. Počet vylúčených hráčov. Všetko so všetkým súvisí. Aj inkasované góly s počtom vylúčených, ten s frustráciou a nepohodou atď…

Legionári: Samostatná kapitola. Určite sa nedá povedať, že sme si vybrali hráčov, ktorí by nemali mať top kvalitu pre našu ligu. Chýbalo im jedno - vôľa. Nepomohli ani pohovory. Bolo mojou chybou, že som nepostupoval razantnejšie a nechal sa presvedčiť, že dnes sa už nedá s hráčmi jednať tvrdo ako niekedy. A aký bol výsledok? Na konci marca sa mohli zbaliť, ísť domov a zobrať plat aj za apríl. To sa všetkým zdá primerané?!!! 

V septembri 2023 nám prišiel list z mestského úradu, ktorým nám bolo oznámené, že dotácie, ktorými bolo financovaných 75 % nákladov na prevádzku zimného štadióna, sú zastavené. A dodnes neboli obnovené. V rozpočte HKM sme počítali s čiastkou 233 tisíc eur na prevádzku ZŠ. Trikrát toľko je pre nás neúnosné. Napriek tomu sme až do konca marca mali vyplatené nielen mzdy hráčov, trénerov a realizačného tímu, ale aj mzdy všetkých 22 zamestnancov ZŠ a 30 pracovníkov na dohodu. Z tohto stavu vyplynula veľká nervozita a neistota. Východisko z tejto komplexne zlej situácie sme sa snažili riešiť. Financie sme riešili osobnými vkladmi a úverom. Na druhom mieste bol tréner, potom brankár a obranca. Brankára sme nenašli, tréner a obranca dopadli neslávne. Prístup trénera Russella bol prinajmenšom zvláštny a vyvrcholil jeho odvolaním. To už tiež bolo komentované. Obranca Andersson výkonom nepresvedčil a po niekoľkých zápasoch sa už nedostal ani na lavičku. Moja veľká vďaka patrí Norovi Javorčíkovi, ktorý ukázal svoj vzťah k nášmu klubu a postavil sa pred ťažkú úlohu.

Nová sezóna: Možno by bolo pre mňa najľahšie po takomto neúspechu odísť do dôchodku. Nemám v povahe zutekať z boja. A nielen ja. Takými sú aj páni Čačko, Škrečko a Kanka. Musím povedať, že bez nás štyroch, či sa to už niekomu páči, alebo nie, by HKM nemohol v extralige ekonomicky existovať. Samozrejme, v klube sú aj iní dôležití ľudia. Spolu dávame hlavy dohromady a robíme všetko pre to, aby sa už nezopakovala sezóna 2023/24. Nielen výsledkovo, ale hlavne predvedenou hrou. Hlavného trénera sme už oznámili. Veríme mu odborne aj ľudsky. Uvidíme. Budeme meniť aj ďalších členov realizačného tímu. To však bude po diskusii s Martinom Štrbom. 

Slovenskí hráči: Najprv uvediem mená tých, ktorí mali viacročnú zmluvu. Viedenský, Marcinek, Bondra, Hain, Kubka, Čulík, Mišiak a podpísaný je aj nádejný mladý brankár. Pred podpisom sú ďalší hráči, aj takí, ktorí u nás hrali, ale predstavíme aj nové tváre.                                                                                                                

Legionári pre novú sezónu: Jeden obranca už je podpísaný, ďalším už išli zmluvy. Celkový počet bude asi šesť zámorských hráčov. Na zverejňovanie nám doprajte ešte nejaký čas.

Štadión: Na aprílovom mestskom zastupiteľstve 29.4. by malo byť na základe našej žiadosti schválené prevzatie prevádzky ZŠ mestom Zvolen. Tak, ako to funguje v takmer všetkých mestách na Slovensku.               

 

Neviem, či som uspokojil všetkých priaznivcov HKM, ale snažil som sa Vás informovať pravdivo a tak, ako to vnímam nielen ja, ale aj všetci dôležití ľudia v HKM. Tak, aby platilo SPOLU…