V Košiciach premiéra Helewku, v bráne Rahm. Viedenský po zranení individuálne na ľade

Autor: HKM Zvolen Dátum: 13.11.2020

Vynútená koronavírusová prestávka sa napokon Zvolenčanom predĺžila na 23 dní bez zápasu. Do extraligového kolotoča sa vrátia v rámci 12. kola na ľade košickej Steel Arény.

Piatkový súboj pred televíznymi kamerami Sport 2 bude pre zverencov Petra Oremusa prvý od 20. októbra, keď nastúpili v Nových Zámkoch. Pred prestávkou boli Zvolenčania s 13 bodmi na čele ligového pelotónu. Stihli odohrať šesť zápasov, z toho päťkrát bodovali. Štyrikrát uspeli v riadnom hracom čase a naposledy si z Nových Zámkov odniesli bod za prehru po nájazdoch. 13 bodov so skóre 19:13 momentálne znamená priebežné piate miesto. V poslednom vzájomnom zápase "rytieri" doma zdolali Košice v dohrávke 1. kola 5:3. 

Košice si v ostatnom kole po troch prehrách v rade napravili chuť, hoci v tabuľke im to príliš nepomohlo. Stále sú na ôsmom mieste, už však so ziskom deviatich bodov a nepriaznivým skóre 23:24. Na siedmu Detvu tak majú štvorbodovú stratu, pred deviatym Trenčínom si držia odstup o tri body. Mužstvo českého trénera Jana Šťastného sa zatiaľ trápi v presilovkách, zaznamenali tri góly zo 48 príležitostí.

Hlavný tréner HKM Peter Oremus mohol po vyše troch týždňoch privítať na ľade prevažnú väčšinu svojich zverencov. Výnimkou sú dlhodobo zranení Marek Viedenský a Marco Halama. „Som veľmi rád, že sme kompletní a tím začal trénovať spolu, to je pre nás veľmi dôležité. Chlapci sú po zdravotnej stránke v poriadku a to, že sme boli tri týždne mimo, jednoducho neovplyvníme. Musíme byť tak prípravení a organizovaní, aby sme v každom zápase boli dominantní a urobili maximum pre úspech," povedal po piatkovom rozkorčuľovaní skúsený kormidelník. Kedy bude môcť opäť počítať s dvojicou spomenutých centrov, je nateraz otázne. „Marek dnes ide prvýkrát individuálne na ľad a uvidíme, ako bude pokračovať ďalej. Marco je momentálne v procese rehabilitácie, stále nevieme povedať termín návratu." 

Dlhá prestávka znamenala pre Zvolenčanov stratu pozície tabuľkového lídra, samozrejme, nie vlastným zavinením. Tréner Oremus mohol s prvým ligovým mesiacom vyjadriť spokojnosť: „Myslím, že prvých šesť zápasov sme odohrali výborne, v piatich sme bodovali. Ukázali sme dobré výkony a prístup. Tím bol nie vždy v plnom zložení, prišli zranenia aj koronavírus, no dokázali sme plniť to, čo sme si povedali." Na doterajšiu prácu chce s tímom nadviazať aj v Košiciach: „Opäť musíme byť organizovaní, rýchli a nepoľaviť v prístupe. V prvom rade sa musíme sústrediť na seba."  

Dlhodobé absencie na poste centra by mala pomôcť zaplátať najnovšia posila, 25-ročný univerzálny kanadský útočník Adam Helewka. Premiéra vo zvolenskom drese ho čaká v strede tretieho útoku s krídali Stupkom a Kelemenom. „Na tréningu sa ukázal dobre a je vidieť, že je naozaj silný s pukom. Sme radi, že prišiel a veríme, že nám v tejto situácii pomôže," vyjadril očakávania Peter Oremus. 

Do brány sa proti Košiciam postaví Robin Rahm. Post trínásteho útočníka obsadí Patrik Marcinek a siedmym obrancom bude Jakub Meliško. 

Zápas odvysiela v priamom prenose od 17:45 Sport 2.

Zostava na dopoludňajšom tréningu:

OBRANA:

Betker - Hatala

Ivan - Melancon

Hraško - Kubka

Meliško - Gajdoš

ÚTOK:

Bondra - Mikúš - Puliš

McPherson - Zuzin - Nuutinen

Stupka - Helewka - Kelemen

Tibenský - Jedlička - Kolenič

ZELENÍ: Marcinek, Chlepčok, Ďuriš