Trotter: Náš útok si to užíva stále viac

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.10.2019

44 minút čakali diváci na gól v zápase s Nitrou, napokon prišiel z hokejky novej zvolenskej posily Andreasa Štraucha. Keďže domáci už súperovi odpoveď nedovolili, bol zároveň víťazný. Konečné skóre duelu dal svojim trojgólovým koncertom v priebehu desiatich minút najproduktívnejší útok HKM.

Prvý z kanadskej trojice sa presadil center Brock Trotter, ktorý si vďaka bilancii 1+2 vyslúžil od spoluhráčov prilbu pre najlepšieho hráča zápasu. Prvú asistenciu si neskôr pripísal pri oboch zásahoch Kylea Bonisa. „4:0 vyzerá ako jednoduchý zápas, no myslím, že nebol. Bol celkom vyrovnaný, až do tretej tretiny, kedy nám vyšlo niekoľko akcií a podarilo sa nám súpera zlomiť. Samozrejme, vďačíme brankárovi, ktorý nás v dôležitých chvíľach podržal a dal nám šancu nakoniec vyhrať. Ocenenie od spoluhráčov vždy poteší, no myslím že prilbu by si zaslúžil aj on," hodnotil štvrtú zvolenskú výhru v rade Trotter.

Ten zaznamenal svoj druhý gól v sezóne, k nemu už má na konte 13 asistencií v 12 zápasoch. Z pohľadu štatistík by sa tak mohlo zdať, že úlohy v jeho útoku sú jasne dané. Trotter je mozog, tvorca hry a nahrávač, Bonis (9+4) zakončovateľ a McPherson (5+11) v sebe spája oboje. Takéto striktné rozdelenie by však bolo prílišné zjednodušenie toho, čo kanadská trojica na ľade dokáže. Všetci sa zhodujú v jednom- dokážu si vyhovieť. „Áno, vieme si pomôcť, navzájom si vyhovieť a funguje to. V ofenzíve vieme veľa vytvoriť, radi dávame góly a snažíme sa hrať svoju hru aj vtedy, keď nám to až tak nepadá. Samozrejme, moja úloha väčšinu kariéry je tvoriť hru. Sem-tam pridám gól, väčšinou však prihrávam. Je to dané aj priestorom na európskom klzisku, kde center zvyčajne tvorí hru a rozdáva puk. Vždy ale záleží od situácie a od toho, s kým hráte. Ja mám výborných spoluhráčov, s ktorými je radosť hrať . Naša pohoda rastie s tým, ako sa čoraz viac zohrávame a užívame si to. Snažím sa im dávať puk čo najviac a oni mi to oplácajú," poskytol svoj pohľad 32-ročný kanadský center. 

Rodák z Brandonu v provincii Manitoba zamieril na starý kontinet v roku 2010, keď posilnil Dinamo Riga v KHL. Neskôr prišlo ešte niekoľko návratov do severoamerickej AHL, no od roku 2014 je verný takmer výhradne Európe, kde zbieral skúsenosti v KHL, najvyššej fínskej súťaži Liiga, druhej najvyššej švédskej Allsvenskan a EBEL. Určite teda môže porovnávať. „Samozrejne, každý sa pýta, aký je rozdiel medzi ligami. Ono je to vždy ťažké porovnať, je to skrátka iné. V každej lige je trochu iný štýl, no všade sa hrá kvalitný hokej a všade je niekoľko top kvalitných tímov. Môžeme to pozorovať aj v Lige majstrov, najlepšie tímy každej ligy môžu medzi sebou súťažiť. Prispôsobenie si vždy vyžaduje určitý čas, kým zistíte, ako sa presadiť v ofenzíve, ako sa čo najlepšie dostávať do šancí a ako reagovať v rôznych situáciách. Viem, že táto liga sa snaží napredovať, rozvíjať a získavať kvalitných hráčov. Som rád, že môžem byť jej súčasťou," hovorí Trotter, ktorý v sezóne 2009/2010 nastúpil na dva zápasy za slávny Montreal Canadiens. Predošlé európske skúsenosti mu podľa jeho slov pomohli aj pri adaptácii vo Zvolene. „Vždy je náročné prísť do novej krajiny a novej ligy, ale je to uľahčené tým, že je nás v tíme sedem cudzincov. V Európe som už sedem rokov, takže na tunajší život som si zvykol, aj keď každá krajina je trochu iná. Nakoniec sa ale vždy sústredíte najmä na hokej."

Štyri výhry v rade a 20 strelených gólov, to je momentálna séria tretieho tímu tabuľky. Celkovo prekonali Zvolenčania súperových brankárov už 46-krát, čo predstavuje priemer takmer štyri góly na zápas (3,8). Je teda zrejmé, že v rytierskej družine panuje po rozpačitom vstupe do sezóny veľká pohoda, čo potvrdzuje aj Brock Trotter. Zároveň však dodáva, že je stále na čom pracovať a v poctivej práci neradno poľaviť, konkurencia je veľká. „Iste, momentálne všetko funguje fajn, darí sa nám vyhrávať a dávať góly, čo je skvelé. Všetko je vtedy pozitívnejšie, nálada v šatni je výborná. Na druhej strane, treba myslieť na to, že sezóna je dlhá a pred nami je veľa zápasov. Už v nedeľu je tu ďalší doma a chceme ho zvládnuť. Chceme sa vyhnúť výkyvom a udržať sa pri kvalitných výkonoch. Treba si užiť každú výhru, ale nezabúdať pritom na tvrdú prácu," zakončil Trotter.