Trénera Kubenka teší prístup hráčov k zápasom a tréningom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 24.2.2022

Ďalšia z líg, ktorá tento víkend pokračuje svojimi zápasmi, je liga mladších žiakov 6. ročníka. Po dlhej zápasovej prestávke počas zimných mesiacov sa aj táto liga vracia do normálu, preto sme vyspovedali trénera 6. hokejovej triedy Viktora Kubenka, aby nám porozprával o tíme a tejto sezóne viac.

 

Ako by ste zhodnotili túto sezónu? Ste s jej doterajším priebehom, umiestnením a výsledkami tímu spokojný?
Táto sezóna sa mi hodnotí ťažko, pretože nám ju dosť obmedzuje pandémia. Máme deti v karanténe, rušia sa zápasy. Niekedy máme na ľade 20 detí, niekedy iba 10. Tabuľky a umiestnenie tímov je pri 6. hokejovej triede iné ako pri starších kategóriách, pretože tímy sa neumiestňujú v tabuľke, evidujú sa len výsledky zápasov. V aktuálnej situácii je to možno aj dobré. Veľa tímov, vrátane nás, musí občas dopĺňať svojich hráčov aj z nižších kategórií, pretože niektoré deti sú v karanténe, preto niekedy výsledky zápasov neodrážajú skutočnú výkonnosť mužstva. Chlapci sa stále len učia, čo nás však teší, je to, že vidíme drobné pokroky. Mrzí ma, že sme nemohli odohrať ucelenú sezónu, aby sme videli pokroky od zápasu k zápasu.

 

Koľko hráčov máte počas tejto sezóny k dispozícii?
V 6. hokejovej triede máme 22 detí. Siedmakov je túto sezónu menej, preto vždy posielame nejakých našich hráčov do tímu k trénerovi Podkonickému. Potom musíme doplniť zase chýbajúcich hráčov z 5. hokejovej triedy, kde je ich veľký počet, okolo 30. Táto kombinácia rôznych vekových kategórií v jednom tíme podľa mňa deťom prospieva. Občas máme ťažšie zápasy, kde sa chlapci oťukajú, a niekedy máme ľahšie zápasy, kde si naopak môžu vyskúšať rôzne veci.

 

Vyskytovali sa túto sezónu problémy s tým, že ste nemali proti komu hrať, pokiaľ boli hráči súpera v karanténe?
Bohužiaľ, áno, stalo sa to niekoľkokrát. My máme daný rozpis zápasov od zväzu. Pokiaľ sme nemohli odohrať zápas s niektorým zo súperov z dôvodu karantény, väčšinou sme odohrali náhradný zápas proti inému súperovi. Organizáciu týchto náhradných zápasov mal v plnej kompetencii manažér mládeže Lukáš Jurík. Vždy sa snažil zohnať tím, ktorý by mohol nastúpiť, aby si chlapci mohli zahrať aspoň proti niekomu, keďže do konca sezóny je približne mesiac a pol a veľa zo zápasov sa už neodohrá. Našťastie, momentálne sa situácia zlepšuje a niektoré víkendy máme dokonca aj 3 zápasy, čo je oproti decembru a januáru, počas ktorých sme odohrali 1 zápas, obrovský rozdiel. To, že sa teraz hrá toľko zápasov, nás teší, pretože to je vždy ohodnotenie našej práce na tréningoch. Pokiaľ sa stane, že nás súper prekorčuľuje, zameriame sa na ďalších tréningoch na korčuľovanie. Pokiaľ je súper lepší v technických zručnostiach, zameriame sa nasledujúce tréningy práve na tie.

 

Ako by ste zhodnotili úroveň vašich súperov? Odohrávate s nimi vyrovnané zápasy?
Veľmi to závisí od súperovej súpisky. Pokiaľ súper nastúpi v normálnom, kompletnom zložení, väčšinou sú to kvalitné, vyrovnané zápasy bez veľkých rozdielov. Pokiaľ však niektorý tím musí svojich hráčov dopĺňať napr. od piatakov, potom môže byť gólový rozdiel väčší. Mladší žiaci však nehrajú na gólový výsledok, ale tretinový, to znamená, že tím, ktorý vyhrá tretinu, získa 2 body. Takže najväčší možný rozdiel vo výsledku je 6:0. Každá tretina je ako keby taký malý zápas.

 

Vaša trieda má momentálne priemer viac ako 6 strelených gólov na zápas. Čomu pripisujete tento jav? Snažíte sa chlapcov viesť k ofenzívnemu štýlu hry?
Počas mojej profesionálnej kariéry som hrával na pozícii útočníka. Teraz sa snažím chlapcov viesť k tomu, aby oni boli tvorcovia hry, aby čo najviac hrali na bránu, aby čo najviac času trávili v súperovej tretine a aby sme rýchlo prechádzali do protiútoku. Nechcem, aby sme hrali príliš defenzívnym štýlom, aby sa chlapci utiahli do obrannej tretiny. Ofenzívny štýl hry je fyzicky náročnejší, avšak keď chlapci dávajú góly, tešia sa z toho, nabíja ich to energiou a dokážu zo seba vydať viac.

 

Čo by ste vyzdvihli v aktuálnej sezóne?
Napriek tomu, aká je táto sezóna neúplná a roztrieštená, musím vyzdvihnúť prístup chlapcov. Občas experimentujeme so zostavami podľa dostupnosti hráčov, meníme niektoré veci, no chlapci si na to dokážu vždy rýchlo zvyknúť. Vidím na nich, že hokej hrajú radi, že sa tešia na zápasy a na tréningy, že na všetky tréningy chodia poctivo. Obával som sa, aký dopad bude mať táto doba na prístup chlapcov, no som rád, že ani jedna z mojich obáv sa nenaplnila.

 

Ako ste počas sezóny dokázali u hráčov udržiavať súťaživosť?
Niektoré piatkové tréningy som sa snažil navodiť zápasovú atmosféru. Vytiahol som zápasové dresy a nechal som chlapcov, nech proti sebe hrajú naplno. Za výhru boli motivovaní drobnými odmenami a za prehru naopak malými trestami. Toto v nich dokázalo udržať pocit súťaživosti a zápasový pocit počas dlhého obdobia, kedy sme nehrali žiadne zápasy.