Stret najlepších presiloviek, Zvolen už bez trojice juniorov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 1.12.2020

Utorková dohrávka 5. kola postaví Zvolenčanov proti Nitre. Druhé mužstvo tabuľky je len jedným z dvoch, ktorým "rytieri" doteraz podľahli.

Tím spod Zobora vyhral štyri z doterajších vonkajších zápasov. Naposledy doma prehral s Trenčínom 3:6, čo ho pripravilo o dovtedy delenú prvú priečku s Popradom. Ofenzívu ťahá prvý útok v zložení Tvrdoň - Slovák - Hrnka. Všetci traja držia priemer aspoň bod na zápas, k tomu je Hrnka s 9 gólmi najlepším strelcom a Tvrdoň so 17 bodmi (7+10) najproduktívnejším hráčom. Nitrania mali vynikajúci vstup do sezóny, keď naplno bodovali v prvých siedmich zápasoch. V očiach hokejovej verejnosti dovtedy možno mierne podceňované a nevyspytateľné mužstvo ukazuje, že pod vedením "zlatého" nitrianskeho trénera Stavjaňu môže opäť v tichosti dokráčať ďaleko. 

Na silné stránky súpera sa pozrel aj jeho bývalý tréner a súčasný asistent zvolenského trénera Andrej Kmeč: „Kvalitnou oporou je zatiaľ brankár Cowley a do veľkej miery je vďaka nemu Nitra tam, kde je. Taktiež je známa tým, že je silná v hre s pukom a v kombinačnej hre, jej hráči nikomu puk zadarmo nedajú a snažia sa niečo vytvoriť." Dodáme, že najlepším zvolenským presilovkám sekundujú práve Nitrania. Priestor v príprave dostal prirodzene aj rozbor prvého vzájomného zápasu. Pre Zvolen znamenal tesnú prehru 2:3. „Niektoré situácie sme tam vyriešili zle a Nitra to využila. Bolo to ale hlavne o nás, nemali sme až taký tlak do brány a vytvorili sme minimum takých neprehľadných situácii, ktoré sa súperovi ťažko riešia, málo sme clonili brankárovi. Ten zápas však bol dávno a my sme sa teraz zamerali najmä na posledné zápasy Nitry."  

Tréneri HKM pristúpili pred nedeľným derby k výmene centrov. Helewkove miesto medzi Stupkom a Kelemenom zaujal Zuzin, Viedenský sa zo štvrtého útoku posunul do druhého a na jeho miesto išiel Helewka. Splnil tento krok očakávania? „Výsledok zrejme hovorí, že áno. Určité zmeny sú však v hokeji bežné, mužstvo sa stále vyvíja. Neprikladal by som tomu veľkú váhu a uvidíme, čo ukáže ďalší zápas. Každopádne to bolo naše rozhodnutie, za ktorým si stojíme a zatiaľ funguje," hodnotil Andrej Kmeč. Bodové zápisy posledných stretnutí hovoria najmä o fungujúcej trojici Bondra - Mikúš - Puliš, kde výrazne pookrial v produktivite center tejto formácie. Juraj Mikúš v nej nahradil predtým zraneného Viedenského a v posledných štyroch zápasoch pridal 8 bodov za 4 góly a 4 asistencie. „Samozrejme, keď hráči bodujú a dávajú góly, hrá sa im ľahšie. Predtým to fungovalo aj s Vieďom, teraz tam zapasoval Juraj. Momentálne im to ide a sme veľmi radi."

Na utorkovom tréningu chýbal Adam Húska. O ďalšom zotrvaní 23-ročného brankára s nováčikovskou zmluvou v NHL sa v týchto chvíľach rozhoduje. „Stále je tu, momentálne však prebieha riešenie predĺženia transferu s Rangers a pravidlá, ktoré má v zmluve, mu zatiaľ neumožňujú trénovať, kým sa to nedorieši," komentoval Kmeč situáciu svojho zverenca. Na tréningu neprivítal ani trojicu mladíkov Maroš Jedlička, Jakub Kolenič a František Gajdoš. Dvaja útočníci a obranca sa pripojili vo "zvolenskej bubline" k juniorskej reprezentácii. Dočkajú sa tak šance ďalšie mladé pušky? „Pravidlo o povinnosti dvoch juniorských hráčov v zápasovej zostave tým pádom nateraz odpadá, keďže niektoré kluby dodali viacero svojich juniorov do reprezentácie. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Určite sme len radi, keď môžeme dať priestor mladým, na druhú stranu by to nemalo byť silené, hráč musí ukázať určitú kvalitu, ísť tomu naproti a následne využiť ponúknutú šancu."

Do víťaznej zostavy z nedele urobili tréneri len dva drobné vynútené zásahy, Maroša Jedličku nahradí vo štvrtom útoku Patrik Marcinek a post brankárskeho náhradníka pripadne Adamovi Trenčanovi. 

Zostava na dopoludňajšom tréningu:

OBRANA:

Betker - Hatala

Ivan - Melancon

Hraško - Kubka

Meliško

ÚTOK:

Bondra - Mikúš - Puliš

McPherson - Viedenský - Nuutinen

Stupka - Zuzin - Kelemen

Tibenský - Helewka - Marcinek

ZELENÍ: Ďuriš, Chlepčok