Skapski sa dostáva do pohody, Špirkov útok pri chuti

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.9.2018

Po nevydarenom závere prípravy a vstupe do sezóny v Košiciach naberajú výkony “rytierov“ požadovaný smer. Zvolenčania najprv doma zvládli derby s Detvou (6:1) a čisté konto si udržali u nováčika súťaže DVTK Miskolc (0:5).

Zatiaľ čo v domácej premiére pripravil Skapskiho o prvý shutout inkasovaný gól v tretej tretine, po zápase v Miskolci by už kanadského brankára príspevok do tímovej kasy minúť nemal, hoci, ako sám hovorí, o ničom zatiaľ nevie. Ako proti Detve, tak v piatkovom duely mu nepochybne patril titul jedného z hrdinov zápasu, čo niekoľkokrát zdôraznil aj tréner Podkonický. „Prípravu sme neukončili tak, ako by sme chceli. Niekoľko vecí sme zmenili, dobre sme trénovali a je super, že opäť vyhrávame. Dobre sme sa od toho odrazili a snáď v tom zotrváme. Shutout je skvelý, viac ale teší tímový výsledok,“ hodnotil samotný brankár.   

Štyri, jedna a nula, to je zostupný počet inkasovaných gólov 24-ročného gólmana v uplynulých troch zápasoch. Čísla, ktoré naznačujú rastúcu pohodu a postupné zvykanie si na nové prostredie. „Presne tak, je to stále lepšie. Nemyslím, že by iné klzisko bolo veľký problém, je to len o zvyku. Niekedy je to lepšie, inokedy horšie, ale dostávam sa do toho. Pomáhajú mi aj spoluhráči a úspech je spoločná zásluha,“ hovorí Skapski, ktorému neušla ani veľká priazeň fanúšikov v domácom zápase. Na skandovanie svojho mena z rodnej krajiny rozhodne zvyknutý nebol, o to viac si hlasnú podporu užíva a fanúšikom poďakuje aspoň tak tradične po brankársky- zdvihnutím lapačky. „Jasné, páči sa mi to, je to niečo nové. Som rád, že sa im môžem odvďačiť svojim výkonom. Mojou úlohou je chytať puky a keď ich tým viem takto rozkričať a potešiť, je to super.“

Pod dvanásť strelených gólov v posledných dvoch zápasoch sa do veľkej miery podpísal aj útok v zložení Vandas-Špirko-Handlovský, ktorý v nich spolu nazbieral 15 bodov. Vo veľkom štýle vstúpil do sezóny najmä center útočného tria, Rastislav Špirko. Po troch zápasoch má na konte päť gólov. „Určite to veľmi teší. Všetko pramení z toho, ako sa hráč na ľade cíti a ako celý útok funguje. Myslím, že všetci sme za to veľmi vďační a berieme to s pokorou, snažíme sa ostať nohami na zemi. Pomáhame si a z toho pramení aj naša produktivita,“ ozrejmil skúsený útočník príčinu fungujúcej spolupráce.

Výsledok z ľadu maďarského nováčika síce vyzerá jednoznačne, podľa Špirka sa ale tak jednoducho nerodil. „Úvod nebol podľa predstáv, v prvej tretine sa nám nedarilo dostávať cez stredné pásmo, pomaly sme nemali strelu na bránu. Napriek tomu sme išli do vedenia, to nám veľmi psychicky pomohlo. Vedeli sme, že takto ďalej pokračovať nemôžeme a v druhej tretine sme sa snažili hru upokojiť a zlepšiť, čo sa aj podarilo a pridali sme druhý gól, vzápätí tretí...Prebrali sme iniciatívu a zvyšok zápasu sme už kontrolovali.“ Bola príprava na nového súpera v niečom iná, oproti tej, na tradičných tipsportligových účastníkov? „Iné to bolo v tom, že sme išli obchádzkou, aby sme prišli načas, pretože sme stáli v kolónach,“ pousmial sa Špirko. „Išli sme síce do neznámeho prostredia, no príprava sa výrazne nelíšila. Oni si zaslúžia pochvalu, prvú tretinu hrali veľmi dobre. Boli aktívni, hrali organizovane. Samozrejme, každé mužstvo, ktoré prehráva o toľko gólov, už psychicky odíde a od polky zápasu to bolo v náš prospech,“ uzavrela hodnotenie víťazného zápasu zvolenská 11-ka.

Inak veľmi korektný a v dobrom tempe sa nesúci súboj, sprevádzaný výbornou atmosférou, zostal v tieni škaredého incidentu z úvodu tretej tretiny. Znova o ňom písať by bolo nosením dreva do lesa. Ako jeden z lídrov zvolenského mužstva ho rázne odsúdil aj Rastislav Špirko: „Dištancujeme sa od takýchto agresívnych počinov. Samozrejme, vážime si podporu našich ozajstných fanúšikov a že s nami cestujú aj na výjazd, ale všetko má svoje hranice. My stojíme o podporu povzbudzovaním a nie agresivitou. Nehrali sme doma, prišli do iného mesta a inej krajiny a treba sa správať s rešpektom.“