Semifinále pokračuje. Čoho sa ešte dočkáme?

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.4.2022

Vyzývame kompetentných. Nech o výsledkoch rozhodujú chyby hráčov, nie rozhodcov a videorozhodcov !!!
Zostrih sporných verdiktov v neprospech HKM

Hokej je hra plná emócií. Až-až ich prináša samotná hra, obzvlášť v playoff. V tohtoročnom semifinále však olej do ohňa prilievajú nielen aktéri na ľadovej ploche, teda hráči a rozhodcovia, ale aj ľudia s právom zasiahnuť do zápasu sediaci pri videotechnike.

Súboje najlepších tímov by mali byť vyvrcholením súťaže a ozdobou sezóny, čo doterajší priebeh sérií Zvolena s Nitrou a Slovana s Košicami do bodky napĺňajú. Hráči ponúkajú prehliadku svojho majstrovstva, vidíme množstvo krásnych situácií a gólov, srdce fanúšika by mohlo zaplesať. Niečo však tú radosť kazí. Posúdenie niekoľkých sporných situácií bolo také diskutabilné, že tímy na každej striedačke cítia pocit krivdy. Koľko jej dokážu zniesť tréneri a hráči v takých dôležitých dueloch? Tréner Peter Oremus po štvrtkovom zápase rekapituloval: „Odohrali sme zatiaľ v playoff deväť zápasov. Jedlička mimo hry za podkopnutie, Krieger v prvom zápase semifinále trest DKZ za nič. Gól s Nitrou doma z ofsajdu. V treťom zápase neuznaný gól Saracina. V štvrtom zápase Švarný hokejka na Rahmovi, Bodák kopnutie do Rahma. A to je teda platný gól? Pýtam sa, čo máme zlepšiť a kto takéto veci určuje?“ Vynárajú sa nedostatky našej ligy, v ktorej hrajú aj desiatky cudzincov z hokejovo vyspelých krajín. Hlavou nad rozhodnutiami rozhodcov krúti aj švédsky gólman HKM, Robil Rahm: „V druhom zápase v Nitre som urobil zákrok, pri ktorom som bol niekoľkokrát zasiahnutý do brucha. Nechápem, ako je možné, že raz tu kontakt je a potom nie je. Ja som inkasoval asi tri, alebo štyri kontakty po chutení puku. Pravidlá na toto myslia, ale tu bol rozdielny výklad jedného pravidla v rovnakých situáciách. Dvakrát sa rozhodcovia pozerajú na rovnaké video a sú z toho dva rozdielne verdikty. Nerozumiem. Hráme dôležité zápasy semifinálovej série a robia sa takéto rozhodnutia.“

Tvárime sa že sme svetoví, akonáhle však príde problém, ukáže sa, že to tak celkom nie je. Nemáme ofsajdové kamery, tablety pre potreby rozhodcov na časomiere, dozvedeli sme sa, že aj technika, s ktorou riešia zásadné situácie videorozhodcovia, nie je ideálna (vyjadrenie člena komisie rozhodcov). Potom sa môže stať, že úsilie jedného tímu, do ktorého sú vložené nemalé finančné prostriedky a celoročná práca desiatok ľudí, vyjde hrubým chybným rozhodnutím úplne nazmar. Komu je potom možné adresovať výčitky a sťažnosti, ak by hrubý zásah do priebehu série nekompetentným rozhodnutím ukončil sezónu jednému z mužstiev? Aké možnosti vlastne klub má na ochranu svojich ekonomických a športových práv? 

Toto určite nikto v Slovane, Zvolene, Nitre ani Košiciach riešiť teraz nechce. Želáme si, nech sa o výsledkoch rozhodne výlučne na ľade v duchu fair-play, nech v zostávajúcich zápasoch sezóny nič neskalí dojem zo súbojov, ktoré ponúkajú špičkoví hráči.