Rozhovor s Rebekou Jančovou

Autor: HKM Zvolen Dátum: 18.12.2021

Pred pár týždňami sme priniesli informáciu o spojení HKM a Rebeky Jančovej. Dnes vám prinášame rozhovor, v ktorom sa mladá Zvolenčanka rozhovorila o tréningoch s Petrou Vlhovou, o tom, ako stíha školu popri lyžovaní, a o mnohých ďalších veciach.

K spolupráci sa vyjadril aj jeden z hlavných podporovateľov HKM a.s., Ing. Rastislav Čačko: „Všetky strany sú nadšené, že môžeme takýmto spôsobom podporovať talent, ako je Rebeka. V dnešnej dobe je naozaj dôležité podať mladým športovcom pomocnú ruku, obzvlášť pri lyžovaní, ktoré je extrémne finančne náročné, a vzhľadom na to, že zo začiatku všetko sponzorovali iba rodičia Jančovci. Osobne sa s celou rodinou poznám a Rebeku naša spoločnosť podporuje už dlhé roky, no teraz sme prišli so spojením mladej nádejnej Zvolenčanky a jedného z najlepších hokejových klubov na Slovensku, so zvolenským majstrovským HKM, z čoho som naozaj nesmierne šťastný.“ 

 

Vo Zvolene je hokej šport číslo jedna. Aký máš vzťah k hokeju?

Keďže som sa odmalička venovala najmä lyžovaniu a veľa som cestovala, tak na hokej mi veľa času nezostalo. Tešila som sa s celým Slovenskom, keď sa našim hokejistom podarili úžasné výsledky.

 

Venuješ sa alebo sleduješ aj iné športy ako lyžovanie?

Ako lyžiarka sa venujem rôznym športom, pretože lyžiar musí byť všestranný. Mám rada bicyklovanie a gymnastiku, behanie nie je úplne pre mňa, no aj to musí byť súčasťou tréningu.

 

Veľa ľudí hovorí, že si nástupkyňa Petry Vlhovej. Stretli ste sa už niekde? Chodíte prípadne spolu trénovať?

Áno, stretli sme sa už viackrát. Niekedy, keď nie je úplne v hlavnej príprave, mi dovolí ísť s ňou na nejaký výjazd, kde jazdíme spolu. Tento rok to bol napr. výjazd v Litve, kde som mala možnosť trénovať s ňou slalom v lyžiarskej hale.

 

Ako stíhaš školu pri lyžovaní? Máš v pláne ísť študovať aj na vysokú školu alebo sa budeš radšej venovať na 100 % lyžovaniu?

Škola popri lyžovaní je naozaj náročná, pretože väčšinu času som mimo republiku. Mám individuálny študijný plán a posledné dva roky aj rozložený ročník, takže za jeden školský rok preberiem len učivo jedného polroka a ďalší školský rok preberám učivo druhého polroka. Týmto spôsobom si v podstate aj natiahnem strednú školu a rozhodovanie o vysokej má ešte čas. Určite by som chcela ísť aj na vysokú školu, no všetko bude závisieť od toho, ako sa mi bude dariť v lyžovaní.

 

Opíš nám, ako vyzerá tvoj klasický týždeň, keď nemáš preteky.

Väčšinou ráno vstanem, rozcvičím sa a naraňajkujem. Pripravím si veci a ideme na svah. Podľa toho, čo jazdíme, sa rozjazdím a potom ideme do brán. Odtrénujeme v bránach počet jázd podľa podmienok alebo nastavenia hlavy, alebo podľa počtu, ktorý sme sa s trénerom rozhodli, že by sme chceli ísť. Potom sa pozbiera trať, dáme si ešte nejaké cvičenia na voľno, na precvičenie techniky a ideme na ubytovanie. Uvaríme si obed a potom si oddýchneme. Podvečer ide tréner väčšinou do lyžiarne a ja si idem spraviť tréning podľa toho, na čom som sa dohodla s mojou kondičnou trénerkou na Dukle Halinárovou.

 

Na svojom konte už máš niekoľko skvelých víťazstiev. Ktorý z tvojich úspechov je pre teba najcennejší?

Momentálne asi víťazstvo na MSJ v Bansku v SG do 18 rokov, pretože kopec bol veľmi náročný a bolo to strmé a ľadové, predtým sa tam išiel Svetový pohár mužov a MSJ mužov.

 

Nie je tajomstvom, že lyžovanie je finančne veľmi náročné. Kto ťa najviac podporuje finančne?

Myslím si, že najmä moji rodičia, ktorí mňa aj moju sestru financujú odmalička. Vďaka svojim výsledkom im každým rokom pomáham viac a viac, keďže sa ľahšie zháňajú sponzori.

 

Patríš medzi najlepšie mladé lyžiarky na svete, je šanca, že ťa uvidíme na nadchádzajúcich ZOH v Číne?

Šanca tu je, aj keď pri stave, aký je teraz vo svete, sa nič vzhľadom na covid nedá predpovedať. Uvidí sa, aký počet pretekárov na krajinu bude dovolený.

 

Tvoja popularita na Slovensku stúpa každým víťazstvom. Začínaš vnímať aj tlak verejnosti alebo to vôbec neriešiš?

Myslím si, že zatiaľ ten tlak verejnosti nie je veľmi veľký. Predsa aj tie výsledky sú len malým ukazovateľom toho, kam by to mohlo viesť, a pri športe je všetko možné, takže nie je podľa mňa dôvod, prečo by mal byť nejaký tlak. Podstatné je robiť to, čo ma baví, a robiť to od srdca a vtedy už tlak nemá nikde miesto.

 

Situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu momentálne obmedzuje asi všetky športy. Ako je to v prípade lyžovania?

Pri lyžovaní je tá výhoda, že je to exteriérový šport, takže obmedzenia nie sú až tak vysoké. Momentálne to skôr závisí od toho, ako sa daná krajina rozhodne. Rakúsko momentálne všetko pozatváralo a väčšina tímov sa presunula do Talianska a Francúzska, no myslím si, že ďalšími nariadeniami dovolia aj v Rakúsku tréningy.