Rodina Viedenských si Zvolen zamilovala

Autor: HKM Zvolen Dátum: 16.7.2023

Do štvrtej sezóny v rade bude vstupovať v drese HKM Marek Viedenský, ktorý je lídrom tímu na ľade, ale aj mimo neho. Naše mesto sa rodákovi z Handlovej zapáčilo natoľko, že od tohto leta je aj s celou rodinou oficiálne Zvolenčan. V krátkom rozhovore prezradil, aké bolo jeho leto, ale aj ako vníma partiu, ktorá vznikla pod Pustým hradom v posledných štyroch rokoch.

 

Približne pred mesiacom sa z teba stal oficiálne Zvolenčan. Ako to celé vzniklo?
Predtým sme s manželkou bývali v Bratislave, kde sme kúpili aj náš prvý byt, ale keďže obaja pochádzame z menších miest, zistili sme, že nám viac vyhovuje väčší pokoj a príroda. To nám práve v Bratislave chýbalo, pretože aj keď sme mali všetko blízko, tak za prírodou sme museli vždy trochu vycestovať. Vo Zvolene sme našli správnu kombináciu pokoja a prírody. Byt, v ktorom sme bývali posledné roky, sa nám zapáčil, a tak sme sa definitívne rozhodli, že predáme náš starý byt a prídeme natrvalo sem.    

 

Čím si ťa toto mesto získalo?
Okrem toho, že som tu našiel skvelé hokejové zázemie a posledné tri roky sme dosiahli super výsledky, tak sa tu zapáčilo aj celej rodine. Dôležitou súčasťou sú aj skvelí susedia, ktorých sme tu našli, a človek chce ostať tam, kde je obklopený skvelými ľuďmi. Ďalším pozitívom je určite, že do mesta to máme 10 minút pešo a aj les, ktorý máme za bytom, je perfektný.        

 

Takže tvoj aktuálny plán je zostarnúť vo Zvolene?
Ak budem stále prospešný pre tím a bude tu o mňa záujem, tak určite áno. Je to jeden z tých dlhodobejších plánov a aj dcéra tu začne chodiť do školy. Pri hokeji človek nikdy nevie, čo sa stane, ale bolo by to fajn, ak by to nakoniec všetko vyšlo. 

 

V minulej sezóne si odohral celkovo 61 zápasov, čo je tvoj najvyšší počet odohraných zápasov počas jedného ročníka v seniorskom hokeji. Je niečo, čo si pred minulou sezónou zmenil?  
Minulé leto som trénoval trochu inak ako po minulé roky. Rozhodol som sa pre letnú prípravu s fyzioterapeutom Palom Hartelom zo Žiliny, pretože mi dával dokopy zranené rameno, a nakoniec som s ním spolupracoval celé leto. Zameriavali sme sa predovšetkým na moje telo a celkovo tá príprava bola iná ako v minulosti a asi aj vďaka tomu to moje telo nakoniec vydržalo.

 

Aká je tvoja letná príprava tento rok?
Tento rok to bolo skoro rovnaké. Býval som v Žiline u kamaráta a trénoval som veľmi podobne ako minulé leto, akurát teraz pribudlo viac možností tréningu, keďže ma už neobmedzovalo zranené rameno, a niektoré tréningy som robil aj individuálne doma vo Zvolene.

 

Priblíž fanúšikom, ako trávi rodina Viedenských toto leto.
V máji sme boli na výlete v Amerike, ktorý sme plánovali asi 6 rokov. Ubytovanie sme mali u známeho a boli sme navštíviť napríklad Orlando, čo nazývam „detské Las Vegas“, kde sa dcére naozaj páčilo a všetci sme si to veľmi užili. Popri tom som začal aj trénovať a bol som pozrieť aj rodinu, u ktorej som býval počas môjho juniorského pôsobenia v Saskatoone. Teraz ideme ešte spolu s mojimi rodičmi a svokrovcami do Turecka na pár dní, pred tým, ako začne tímová letná príprava.

 

Veľká časť tímu ostala opäť spolu, vrátane trénerov, čo v slovenských kluboch nie je bežné. Aká partia vznikla v tíme? 
Tak ja si myslím, že keď je nejaký tím úspešný, tak sa to má vždy pomeniť počas leta iba minimálne. Nie je dôležitá iba hráčska kvalita, ale aj ľudská kvalita. Je veľmi dôležité, ako si sadnete v kabíne, a to si myslím, že nám vyhralo titul a pomohlo aj v úspechoch, ktoré sme dosiahli v ďalších rokoch. Táto partia, ktorú tu máme, si sadla a nemusíme byť každý deň spolu, ale keď máme spoločné akcie, tak každý priloží ruku k dielu a vždy tam panuje skvelá atmosféra. Aj túto sezónu ostala veľká časť chalanov spolu, a preto opäť verím, že v kabíne budeme mať super partiu a noví hráči k nám ľahko zapadnú. Dôležitou súčasťou sú, samozrejme, aj naši tréneri, ktorí sú podľa mňa najlepšou trénerskou dvojicou na Slovensku. Myslím si, že pod nimi sa hrá každému super a hráči necítia až taký tlak, snažia sa hráčom rozviazať ruky a to je veľká výhoda.