Prvýkrát v príprave vonku. Chceme držať svoj štandard, hovorí Kmeč

Autor: HKM Zvolen Dátum: 27.8.2020

Zvolenčania sú v príprave zatiaľ stopercentní. Na domácom ľade potešili fanúšikov v minulom týždni tromi výhrami, dvomi z nich si zabezpečili triumf na domácom Memoriáli Pavla Zábojníka. Prvá previerka u súpera ich čaká pod Zoborom. Pred zápasom v Nitre dostal slovo bývalý tréner "corgoňov" a terajší asistent trénera HKM Andrej Kmeč. 

 

Čo vám ukázali doterajšie prípravné zápasy?

Myslím, že hneď prvé zápasy nám ukázali pozitívne veci a tie pozitíva prevažovali. Samozrejme, boli aj nedostatky, na ktorých chceme pracovať. Povedal by som to asi tak, že nám ukázali veci, ktoré treba zlepšiť, ale aj také, ktorých sa chceme držať. Proti Újbude naša hra nebola podľa predstáv, no sú aj také zápasy. V tretej tretine mužstvo ukázalo, že je schopné otočiť zápas a sme radi, že sme napokon vyhrali. 

Dá sa povedať, že pokiaľ to nebolo nevyhnutné, zmeny v zostave ste nerobili?

Určité zloženie sme mali v hlave už pred prvými zápasmi a skúšame ho držať spolu v maximálnej možnej miere, aj smerom do budúcna. Chceme, aby si hráči na seba zvykli a vytvorili sa fungujúce dvojice-trojice. Z môjho pohľadu je vždy najlepšie, keď sa zostava nemení každým zápasom. Hráčov sme vyberali typologicky tak, aby k sebe pasovali. Samozrejme, naša predstava je jedna vec, realita môže byť iná. Momentálne však chceme mať zostavu stabilnú a pokiaľ to bude fungovať, nie je dôvod na zmeny.

Jeden zápas je ešte malá vzorka na hodnotenie zámorských legionárov, skúsme však aspoň prvé dojmy. 

Určite je to malá vzorka, najmä po takom dlhom zápasovom a tréningovom výpadku, keďže predtým ľad k dispozícii nemali a teraz s nami odtrénovali len pár dní. Vybrali sme ich ale z nejakého dôvodu a teraz ide len o to, aby to na ľade potvrdili. Kvalitu je však u nich vidieť a pokiaľ budú pracovať pre tím a ukážu pridanú hodnotu v svojej šikovnosti, budeme všetci spokojní.

Ako dlho by ešte mal chýbať Marco Halama?

Myslím, že ešte približne týždeň. 

Fanúšikovia boli príjemne prekvapení výkonmi Maroša Jedličku, ale aj ďalších mladíkov. Aký je váš pohľad?

Aj my sme určite radi a sme príjemne prekvapení. Myslím, že je to cesta, ktorou by klub mal ísť, v maximálnej možnej miere rozvíjať potenciál svojich nádejných hráčov. Samozrejme, mužstvo chce byť úspešné, ale tá pridaná hodnota by mala spočívať aj vo výchove mladých hráčov, ktorých môžeme posunúť do seniorského, prípadne až do medzinárodného hokeja. Privítame každého hráča, ktorý chce na sebe tvrdo pracovať a Maroš je ten typ. Keď si svoju pozíciu v tíme zastane, budeme len radi. 

Je pre vás ako trénerov náročné nájsť súlad v dostatočnom priestore pre mladých hráčov a zároveň pritom myslieť na najvyššie ambície?

Áno, niekedy je to náročné a trochu to medzi sebou koliduje. Ideálna cesta sa hľadá ťažko. Pokiaľ však hráči podávajú také výkony, ako napríklad teraz Maroš, je to o to ľahšie a nemusíte premýšľať, hráč si cestu do zostavy nájde sám. 

Čo z doterajších zápasov by ste chceli preniesť do toho v Nitre?

Určite nasadenie, súdržnosť jednotlivých pätiek, tímovosť a dobrý pohyb. K tomu pridať efektívne zakončenie a dobré presilovky. Hlavne chceme od hráčov vidieť ochotu stále korčuľovať a robiť veci, ktoré si stále opakujeme a musia byť v každom zápase, či už sa darí alebo nie. Mužstvo musí mať svoj štandard a dodržiavať hlavné prvky, aj keď máme slabší zápas. 

Tešíte sa do Nitry?

Určite áno, domov sa každý teší. Prvýkrát budem stáť v Nitre na opačnej strane. Snažím sa však tomu neprikladať veľkú váhu. Rozdiel bude zrejme len v tom, že tam budem poznať viac ľudí, ale inak to neriešim.

Blíži sa Kaufland SuperCup. Prikladáte týmto turnajovým zápasom inú váhu, ako iným v príprave?

Sú to v podstate prípravné zápasy, hoci s nálepkou turnaja. My k zápasom pred začiatkom sezóny pristupujeme ako k normálnym zápasom, v ktorých chceme vidieť veci na sto percent. Zápas nám nesplní účel, pokiaľ hráči nepôjdu naplno. Vyžadujeme maximálne nasadenie a sústredenie, len vtedy sa môžeme zlepšovať a zistiť, čo nám funguje a čo nie. Je to teda stále prípravné obdobie, ale chceme stopercentný prístup, či už je to Kaufland SuperCup, alebo iné stretnutia.