Prvý prípravný zápas! Privítame Bratislava Capitals

Autor: HKM Zvolen Dátum: 18.8.2020

Dočkali sme sa, je tu prvý prípravný zápas! Rytieri v ňom pod Pustým hradom privítajú Bratislava Capitals.

 

Predstavme si v krátkosti súpera Zvolenčanov v prvom prípravnom zápase. Mladý klub HC iClinic Bratislava Capitals vznikol v roku 2014 a prvé tri sezóny bol súčasťou tretej najvyššej slovenskej súťaže. Prvé dve playoff nepriniesli, v tretej Bratislavčania postúpili do semifinále. V sezóne 2017/18 sa klub z hlavného mesta posunul medzi účastníkov 1. ligy. V nej sa, rovnako ako v tej nasledujúcej, lúčil po prvom kole playoff. Z Capitals sa postupne stával čoraz ambicióznejší projekt a klub pred štartom minulého ročníka otvorene prezentoval cieľ prepracovať sa medzi slovenskú elitu. Tomu prispôsobil zloženie realizačného tímu i kádra, v ktorom sa objavilo niekoľko zvučných mien a mužstvo nepochybne disponovalo extraligovou kvalitou. Pod vedením Petra Oremusa, dnes už hlavného trénera HKM, sa predstavili hráči ako Tibor Varga, Marek Slovák, Dávid Buc, Eric Selleck, Karol Sloboda a množstvo ďalších s bohatými skúsenosťami z Tipsport ligy. Brankársky post obsadili majster českej extraligy a vicemajster sveta Peter Hamerlík a zvolenským fanúšikom známy Kanaďan Matt Climie. So ziskom 115 bodov a 18-bodovým náskokom Capitals v nedokončenej sezóne vyhrali základnú časť a boli najväčším ašpirantom na víťaza SHL. 

Capitals napokon nebudú druhým klubom z hlavného mesta v najvyššej súťaži. V sezóne 2020/21 budú súčasťou medzinárodnej Ice Hockey Ligy, donedávna známej ako EBEL. Generálny riaditeľ klubu Dušan Pašek ml. priviedol na trénerský post ostrieľaného českého kormidelníka Rostislava Čadu, ktorého asistentom je legenda Slovana Bratislava Ján Lipiansky. V kádri pokračuje bratská dvojica útočníkov Tibor a Róbert Vargovci, taktiež trojnásobný slovenský majster Dávid Buc. Dva slovenské tituly má na konte nová útočná posila, Kanaďan Brock Higgs, fanúšikom netreba bližšie predstavovať ani mená ako Adam Lapšanský, Miloš Bubela či Jakub Suja. Obrane šéfuje majster Česka a dvojnásobný majster Slovenska, skúsený Karol Sloboda. Pri sebe má ďalšiu päticu ošľahanú Tipsport ligou i zahraničím: Martin Chovan, Martin Nemčík, Lukáš Bohunický, Eduard Šedivý, Ladislav Romančík. K Petrovi Hamerlíkovi sa v bráne pridal Samuel Baroš. Vzájomný súboj Zvolena a Capitals bude pre oba tímy prvým zápasom ich prípravy.

Toľko k súperovi, pozrime sa do vlastného tábora. Všetci hráči a členovia realizačného tímu boli v pondelok testovaní na COVID-19 s negatívnym výsledkom. Po absolvovaní týždňovej karantény sa v utorok k mužstvu pripojila trojica zámorských legionárov Ben Betker, Mike Hammond a Allan McPherson.

Na utorkovom tréningu mal Peter Oremus k dispozícii všetkých hráčov okrem útočníka Jána Chlepčoka, ktorý si lieči zranenie členka. Do brány sa večer postaví Adam Trenčan. Hlavný tréner sa vyjadril k zápasovej zostave: „Nastúpia chlapci, ktorí tu tvrdo pracujú od začiatku prípravy a v podstate pôjdeme v najsilnejšej možnej zostave. S kolegami máme určité predstavy o zložení formácií, postupne hľadáme vhodné dvojice a trojice. Samozrejme, ešte sa pripoja ďalší hráči a príde k ďalším zmenám, všetko sa stále iba formuje."

Čo očakáva skúsený tréner od svojich zverencov? „Hráči na každom poste a každá formácia vedia, čo od nich v ktorej situácii požadujeme. Samotná realizácia ja na nich. Budeme radi, keď v každom zápase od chlapcov uvidíme plnenie pokynov a pokiaľ pridajú niečo navyše, môžeme ako tím uspieť." 

Čakanie je na konci, všetci pod Pustým hradom, hráči i fanúšikovia už netrpezlivo čakajú na prvý prípravný zápas: „Pre všetkých bola tá prestávka naozaj dlhá. Ja verím, že všetky zápasy odohráme bez komplikácií. Veľmi sa už na to tešíme. Pre mňa je dôležité, aby nám zdravie a všetky mimohokejové okolnosti dovolili hrať," hovorí Peter Oremus, ktorý konfrontáciu so svojím bývalým klubom nijak špeciálne nepociťuje: „Po toľkých rokoch pri hokeji to už tak nevnímam. Ako hráč alebo tréner bežne nastupujete proti bývalým klubom, pre mňa je to zápas ako každý iný. Teraz som vo Zvolene a sústredím sa len na môj tím." 

Zostava na dopoludňajšom tréningu:

Gajdoš - Michalčin

Hraško - Hatala

Meliško - Kubka

Klein

Nuutinen - Zuzin - Puliš

Bondra - M. Halama - Tibenský

Kelemen - Viedenský - Stupka

Marcinek - Jedlička - P. Halama

Ďuriš

Úvodné buly utorkového zápasu padne o 18:00. Fanúšikom ešte raz dávame do pozornosti opatrenia na domácich zápasoch. Nájdete ich v tomto článku

Vstupenky na zápas s Bratislava Capitals, ako aj všetky domáce zápasy HKM Zvolen nájdete v sieti Ticketlive.sk. Pokladne na štadióne otvárame od 17:00.

Fanshop na štadióne bude počas utorkového zápasu zatvorený.