Proti MAC s Drgoňom aj Zeleňákom, do brány Skapski

Autor: HKM Zvolen Dátum: 22.2.2019

Tri zápasy po reprezentačnej prestávke priniesli Zvolenčanom len jediný bod. Rovnaký počet zápasov ostáva do konca základnej časti, z toho dva na domácom ľade. Prvý z nich v piatok proti maďarskému MAC Újbuda, s ktorým rytieri uspeli v troch zo štyroch stretnutí. Slovo tradične dostal hlavný tréner HKM Andrej Podkonický. 

 

Zápasy s Popradom a Banskou Bystricou mali identický scenár, z 0:2 ste vyrovnali na 2:2 a následne inkasovali rozhodujúci gól pár minút pred koncom. V Trenčíne ste začali lepšie, do dvojgólového vedenia ste išli vy, napokon ste ale opäť nezvládli záver. Pred playoff určite nie dobrý signál. 

„V playoff už nebudeme môcť takýmto spôsobom prehrať tri zápasy po sebe. Proti Bystrici sme mali tlak aj šance, natrápili sme sa na vyrovnanie. Keď sa nám to konečne podarilo, za necelú minútu sme dostali lacný gól po našej chybe, keď sme nezblokovali strelu. Ak chceme byť silný tím v playoff, toto sa nemôže stávať. Myslím, že všetky tri zápasy boli z našej strany dobré, musíme sa však sústrediť na závery. Trápili sme sa v koncovke, v Poprade sme v tretej tretine mali niekoľko gólových šancí, to isté s Bystricou, kde sme od polovice zápasu boli lepší. Ale na to sa nehrá, hrá sa na góly. Tímy ako Bystrica či Košice potvrdzujú celú sezónu, že vedia vyhrať aj tesné zápasy, 2:1, 3:2 a podobne. Aj my to musíme dokázať. Keby sme z tých zápasov získali aspoň sedem bodov, sme teraz úplne inde a relatívne pokojne môžeme dohrať. Teraz je to stále otvorené. Pre nás škoda, že sme si nechali ujsť toľko bodov."

Čím si vysveťlujete zlé závery zápasov? Videli sa už hráči s predĺžení resp. s tromi bodmi, alebo sa príliš stiahli?

„Myslím, že s Popradom ani s Bystricou sme sa nestiahli, naopak, snažili sme sa útočiť, no malá chyba nás stála body. V Poprade sme dali dve tyčky, niekedy je to o šťastí a centimetroch. S Trenčínom sme mali lepší úvod, no podľa mňa rozhodol už gól na 2:1 v presilovke, kde sme spravili obrovskú chybu a z prečíslenia sme inkasovali. Kebyže dáme na 3:0, je po zápase. Odvtedy nás Trenčín zatlačil a my sme prestali hrať, prehrávali sme súboje u nás v pásme, kde sme dovtedy boli lepší. Zrazu sme panikárili a súper vyrovnal. Musíme byť koncentrovaní celý zápas."

Sú pozitíva, ktoré chcete zo zápasov po prestávke preniesť aj do zvyšných troch?

„Systém, ktorý hráme. Čítanie hry útočníkov pri napádaní sa veľmi zlepšilo, dostávame tým súperov pod tlak. Zlepšila sa aj presilovka, je v nej rýchlejšia a častejšia streľba. Síce nám to nepadá podľa predstáv, no viac streľby je pozitívum. Ešte jedna vec, ktorú treba zlepšiť, je blokovanie striel útočníkov. S tým máme problém celú sezónu a musíme na tom pracovať."

V piatok sa do zostavy vracajú Drgoň a Zeleňák. Všetci obrancovia sú teda momentálne zdraví. Aké zmeny v obrane to znamená?

„Skúšame rôzne varianty. Aj pre prípadné absencie, ktoré, verím, už neprídu, skúšame niektorých obrancov v útoku. Bohužiaľ, nemáme útočníkov nazvyš. Veľmi dobre to zvládol v posledných zápasoch Roman. Taktiež môžeme využiť Pöyhönena, nechceme však rozbiť výborne fungujúcu prvú obranu. Teraz skúsime v útoku Vandana. V súčasnej situácii musíme aj improvizovať. Na jeho miesto pôjde Adam Drgoň."

S tímom už niekoľko dní trénuje na ľade Marco Halama. Je ešte v tejto sezóne šanca na jeho návrat?

„Marco potrebuje len začať veriť tomu, že už je v poriadku a naplno trénovať. Myslím, že je zdravý, všetky vyšetrenia už má za sebou. Je to v podstate už len v hlave a my všetci mu chceme pomôcť. Povedal som mu, že mu pomôže, keď pôjde vo výstroji na ľad, pretože tam sa cíti najlepšie. Pochopiteľne, stále sa toho trošku bojí. Bol by som veľmi rád, keby už hral a určite by nám pomohol. Zdravie je však len jedno, musíme s ním byť trpezliví a dať mu priestor. Bol tri mesiace mimo a musí veľa dotrénovať, je preto ťažké teraz hovoriť o nejakom termíne návratu."

Na tímové fotenie dorazil v stredu aj Rasťo Špirko. Vieme povedať niečo nové ohľadom jeho liečby? 

„Momentálne chodí do Podbrezovej, kde pomaly rehabilituje, začal s laserovou rehabilitáciou a podobne. Od pondelka by mal ísť na Kováčovú. Snažíme sa to urýchliť, no určite nie tak, aby sa nakoniec niečo zhoršilo. Musíme byť opatrní. Verí on a veríme aj my."