Pritvrdiť, keď sa nedarí. Kelemen: Jeden zápas sezónu nerobí

Autor: HKM Zvolen Dátum: 8.12.2020

V 15. minúte prvej tretiny pretlačil puk za Vošvrdu a vyrovnal na 1:1. To ešte netušil, že v sieti jeho tímu skončí ďalších osem gólov a "rytieri" si spod Tatier odnesú najvyššiu prehru v sezóne. Debakel u lídra 9:2 zatienil predošlých šesť zvolenských výhier z posledných siedmich zápasov. Miloš Kelemen so spoluhráčmi i trénermi veria, že svoj tohtosezónny výbuch si v nedeľu vyčerpali a zhodujú sa - netreba nad ním zatvárať oči, ale asi sa v ňom príliš vŕtať. 21-ročný útočník, stále pestujúci "movembrové" fúzy, v rozhovore naznačil, akým spôsobom sa od neho Zvolenčania môžu odraziť.

 

Pomohol deň voľna vyčistiť hlavy?

Určite pomohol v tom, že sme chvíľu nemysleli na hokej a zabudli sme na nedeľu. Stáva sa to. Určite nás to mrzí. Pokazili sme dobrý dojem z doterajších výkonov. Jeden zápas ale sezónu nerobí a myslím, že hneď v piatok to napravíme. Dobre sa pripravujeme a všetci hráči aj realizačný tím sme už nedeľu hodili za hlavu, ideme ďalej.

Aký by teda mala byť reakcia mužstva v najbližšom zápase?

Samozrejme, počítajú sa výhry. Určite ale musíme na rozdiel od posledného zápasu ukázať väčšie srdce a chcenie. Keď sa aj nedarí, musíme pritvrdiť, hrať do tela a maličkosťami sa dostať do zápasu. To nám v nedeľu chýbalo. Tiež musíme ukázať lepší pohyb, korčuľovanie a lepšiu rozohrávku. 

Po prvej tretine v Poprade každopádne nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mal zrodiť debakel. Kde nastal zlom?

Ja som to povedal aj v kabíne, po prvej tretine sme mohli pokojne vyhrávať. Hneď v prvom striedaní sme mali tutovku, ale navzájom sme si to zobrali z hokejok. Prvé góly sme inkasovali po našich chybách, sami sme si zápas skomplikovali. Odohrali sme dobrú prvú tretinu a hneď prvé striedanie ďalšej sme pokazili. Odvtedy sa to s nami viezlo. Samozrejme, za stavu 5:1 sa už Popradu všetko odrazilo, nám nešlo nič, odišli sme zo zápasu Pred každým zápasom máme rozbor videa a rozoberieme si súpera. Napríklad s Popradom sme hrali aj v príprave. Vedeli sme, že má dobré presilovky, kvalitných strelcov, dobre vyskladané útoky, veľa korčuľuje a hrá zodpovedne. Nemôžem teda povedať, že by sme boli nepripravení. Problém bol skôr, že sme hlavami neboli v zápase a neplnili sme, čo sme si povedali. 

Mohlo sa po siedmich domácich zápasoch podpísať aj vonkajšie prostredie? 

My sme vedeli, že to bude ťažké. Ale to by bolo aj keby prišli oni sem. Alebo aj iní súperi, všetko už sú to náročné zápasy. My sme ale tím, ktorý ich musí zvládať. Ak chceme vyhrávať a byť na popredných priečkach, musíme brať body aj vonku. 

Vyhovárať sa určite nechcete, každopádne absencia dvoch elitných útočníkov musí byť citeľná.

Určite áno, zranený kapitán a kvalitný center ako Vieďo, to sú straty. Ale nehrali ani zápas predtým a zvládli sme to, nemôže to byť výhovorka. V sezóne môžu prísť ďalšie zranenia, čo sa, samozrejme, dúfam nestane. Máme ale dosť kvalitný tím na to, aby sme si poradili aj bez nich. 

Na druhú stranu, výpadok Rada Puliša znamená pre teba šancu v prvom útoku.

Som veľmi rád za dôveru trénera a snažím sa odviesť čo najlepšiu robotu. To ale platí o každom zápase. Nemôžem hovoriť za spoluhráčov, ale mne sa hrá s nimi dobre. Doteraz som hral prevažne s Vašom Stupkom, s ktorým som bol veľmi spokojný, hrali sme spolu v podstate od prvého dňa. Ja mám ale rád každého v tíme a s každým sa mi hrá dobre.

Cítiš, že sa posunom v útoku zmenili tvoje úlohy na ľade?

Nemyslím si. S trénermi sme sa pred sezónou rozprávali a vedia, čo môžu odo mňa očakávať. Ja si tiež uvedomujem, aký mám štýl hry. Samozrejme, góly a body sú vždy plus a dúfam, že mne aj spoluhráčom budú ďalej pribúdať. Na prvom mieste je však tímová hra, v ktorej treba odviesť sto percent. Ja chcem vyhrávať súboje, získavať puky a pomáhať tímu ako viem, či už v oslabeniach, alebo iných veciach. 

Samozrejme, tímová hra je prvoradá, z hľadiska produktivity máš ale nábeh na zatiaľ najlepšiu seniorskú sezónu. Vnímaš to?

Poviem narovinu, pred sezónou som sa na to nastavil aj v hlave. Som tu nejaký ten rok a myslím, že sa už odo mňa očakáva aj bodový príspevok, zhodli sme sa na tom aj s trénermi na predsezónnych pohovoroch. Chcem pomáhať tímu nielen čiernou robotou, ale aj produktivitou. 

Fúzy nedáš dole ani v decembri?

Tie sú celoročné. (smiech)