Prichádza útočník Juraj Mikúš

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.1.2020

Pod Pustý hrad prichádza slovenský útočník s bohatými reprezentačnými skúsenosťami. HKM Zvolen získal do ofenzívy 32-ročného Juraja Mikúša, ktorý v stredu rozviazal zmluvu s českým extraligistom HC Verva Litvínov. Slovenskú ligu si zahrá po desiatich rokoch.

Rodák zo Skalice podpísal s klubom zmluvu do konca sezóny a vedenie HKM verí, že do tímu prinesie patričnú ofenzívnu kvalitu, cenné skúsenosti a bude patriť k lídrom na ľade i v kabíne. Zvolen v ňom navyše získal všestranného útočníka, schopného hrať na poste centra aj krídla a využiteľného vo všetkých herných situáciách. 

Juraj Mikúš začal aktuálny ročník v Litvínove, kde prišiel počas sezóny 2017/18 z bratislavského Slovana a klubu pomohol udržať sa v najvyššej súťaži. V žlto-čiernom drese odohral 96 zápasov so ziskom 55 bodov (25+30). Ani táto sezóna nie je pre Litvínov ideálna, tím trénera Vladimíra Kýhosa bojuje na spodných priečkach tabuľky o zotrvanie v najvyššej súťaži, čo sa podpísalo aj pod viaceré hráčske odchody. Spolu s Jurajom Mikúšom mužstvo opustil skúsený útočník Lukáš Kašpar, nedávno sa výmena dotkla aj slovenského obrancu Adama Jánošíka. Vedenie HKM Zvolen tak s radosťou môže v tíme privítať vicemajstra sveta z roku 2012.

Útočník s mierami 187 centimetrov a 91 kilogramov bol v roku 2005 draftovaný do NHL v 4. kole zo 121. pozície Montrealom Canadiens. Do povedomia hokejovej verejnosti sa dostal najmä vydareným pôsobením v rodnej skalici po boku legendárneho Žigmunda Pállfyho v rokoch 2007-2009, keď táto nezastaviteľná ofenzívna dvojica atakovala a prekonala mnohé ligové rekordy. V sezóne 2008/09 spolu v 79 zápasoch získal fantastických 113 bodov (38+75) a doviedol mužstvo do finále, kde podľahlo Košiciam. V ďalšej sezóne skúsil šťastie v zámorskej AHL v tíme Manchester Monarchs. Následne sa Mikúš vrátil do Európy, kde zbieral skúseností v KHL (Dinamo Riga, Spartak Moskva, Lev Poprad, Slovan Bratislava) a najvyššej fínskej súťaži za TPS Turku.

Z majstrovstiev sveta 2012 si okrem striebornej medaile odniesol aj nepríjemné zranenie kolena po faule kanadského útočníka a kapitána Anaheim Ducks Ryana Getzlafa. Ďalšiu sezónu Mikúš odohral, no problémy s kolenom boli neskôr natoľko vážne, že sezóny 2014/15 a 2015/16 úplne vynechal. Po dvojročnej prestávke uspel na skúške u českého extraligistu v Olomouci. Sezónu 2017/18 začal v KHL za Slovan Bratislava, neskôr sa presunul do Litvínova, kde pôsobil až donedávna. V najvyššej českej súťaži odohral spolu 129 zápasov s bilanciou 77 bodov (34+43). Juraj Mikúš ma taktiež veľké reprezentačné skúsenosti. Ako mládežnícky reprezentant sa zúčastnil majstrovstiev sveta kategórie do 18 aj 20 rokov. Medzi seniormi odohral päť svetových šampionátov a slovenský dres obliekol celkovo v 91 zápasoch, v ktorých nazbieral 39 bodov (17+22).

Vítame Juraja vo Zvolene a prajeme mu pevné zdravie a úspešný zvyšok sezóny!

Štatistiky Juraja Mikúša nájdete TU