Pred 7 rokmi sme získali druhý titul

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.4.2020

Dátum 15. apríl 2013 je v histórii zvolenského hokeja zapísaný zlatými písmenami. Rytieri spod Pustého hradu vtedy zdolali v piatom finálovom súboji Košice 2:1 a pod svoj strop tak zavesili druhú majstrovskú vlajku.

Zvolenčania sa v ten deň vrátili na trón po dvanástich rokoch a využili druhú zo svojich šiestich finálových účastí. Triumf zverencov Petra Mikulu bol plne zaslúžený, veď svojho súpera z Košíc zdolali v deviatich z jedenástich vzájomných konfrontácií sezóny a v domácom prostredí uspeli vo všetkých šiestich prípadoch. 

Zlatá radosť na zvolenskom zimnom štadióne vypukla v pondelok 15. apríla desať minút po dvadsiatej hodine.

V poradí piaty zápas série bol dramatický a od úvodu veľmi vyrovnaný. Zvolenčania prehrávali od 3. min presným zásahom "oceliara" Patrika Svitanu, ale v druhej tretine vyrovnal aj s prispením brániaceho Martina Štrbáka útočník Andrej Podkonický. O titule pre HKM rozhodol v 59. min český legionár Kamil Brabenec. Tridsaťšesťročný krídelník bol mužom série. V prvom súboji ako jediný premenil samostatný nájazd v záverečnej "lotérii", v druhom presne 100 sekúnd pred treťou sirénou v oslabení o dvoch hráčov strelil víťazný gól svojho mužstva a v piatom si tiež pripísal rozhodujúci presný zásah. "Je krásne streliť rozhodujúci gól. Nie je to však o mne, ale o celom mužstve. Som rád, že sme titul dokázali získať ako tím. Chceli sme to ukončiť doma. Je to pre mňa vrchol hráčskej kariéry, no ešte nie je koniec. Mám na to, aby som ďalej hral," uviedol český hrdina. 

Zvolenu zabrali celkovo práve najskúsenejší hráči  Ladislav Čierny, Andrej Podkonický a Kamil Brabenec. V zlomových momentoch boli pri dôležitých góloch a výkonmi strhli aj mladších spoluhráčov. 

"Boli sme nervózni - akoby sme si pripúšťali tlak, že môžeme získať titul. Hoci Košice mali nepríjemné brejky a vari aj čistejšie šance, k nám sa priklonilo šťastie možno aj za výkony v celej sezóne. Dnešný duel rozhodol prvý útok, klobúk dole pre chlapcami," povedal kapitán HKM Lukáš Jurík tesne po tom, ako prvý zdvihol nad hlavu majstrovský pohár. 

Tréner Peter Mikula dával šancu viacerým odchovancom, ktorých poznal z minulosti z pôsobenia v juniorskom tíme. Mužstvo si naklonilo na svoju stranu aj náročného diváka, ktorý postupne začal chodiť na štadión. Zvolenčania vyhrali základnú časť Tipsport extraligy, v play-off vyradili v lokálnom derby Banskú Bystricu, potom sa potrápili v sedemzápasovom semifinále s Piešťanmi. Vo finále proti Košiciam, ktoré sa snažili o svoj typický celoplošný hokej, predviedol HKM hru založenú na pozornej a dobre organizovanej defenzíve. Doplnil ju o kreativitu smerom dopredu a veľkú bojovnosť. 

Medzi kľúčové osobnosti sa zaradil brankár Marek Šimko, ktorý vo finále v piatich zápasoch inkasoval jedenásť gólov, z toho šesť v neúspešnom štvrtom súboji. V ďalších svoj tím podržal a bol veľkou oporou. "Prežívame neuveriteľné pocity, možno si tento úspech uvedomíme až neskôr. Dosiahli sme veľký úspech pre seba, klub aj mesto V každej sérii na ceste k titulu mohli diváci vidieť dobrý hokej. Sme radi, že sme to dotiahli do víťazného konca. Finálová séria bola špičková. Okrem mňa aj Košičan Hylák podával vynikajúce výkony. Klobúk dole pred hráčmi Košíc, no aj pred mojimi spoluhráčmi, ktorí predviedli fantastický výkon," uviedol Marek Šimko.

Hokejisti HC Košice sa museli druhýkrát v rade uspokojiť s honorom vicemajstra Slovenska. Pod Pustým hradom trikrát prehrali o jediný gól, z toho raz až po samostatných nájazdoch.

"Chceli sme finálovú sériu zvládnuť, ale trikrát sme vo Zvolene prehrali 1:2. To bolo rozhodujúce. Dostali sme aj zvláštne góly. Sklamanie, samozrejme, cítim, ale som na tím hrdý. Veľa ľudí nám už v play-off neverilo, no mužstvo ukázalo charakter. Finálové zápasy boli vždy o jednom góle a my sme, žiaľ, vždy práve o ten jeden prehrali. Na ľade sme nechali všetko. Zvolen sa ukázal ako veľmi skúsený tím a to rozhodlo," bilancoval neúspešné finále košický brankár Alexandr Hylák.

Z košických hráčov bolo cítiť smútok i sklamanie. Tím tréner Milana Staša túžil po majstrovskom titule, ale v play-off potreboval naň väčšiu streleckú potenciu. "Nedávali sme v play-off góly. To sa nám jednoducho nedarilo a práve to bolo rozhodujúce. Taký je hokej. Musíme to prijať. Som presvedčený, že o dva týždne už nebude nikto z nás hodnotiť sezónu ako neúspešnú. Vstúpili sme do nej s omladeným mužstvom, prišlo veľa zmien. Teraz prevláda sklamanie, ale neskôr s odstupom času budeme toto celé hodnotiť pozitívne," vyjadril svoje presvedčenie Alexander Hylák. 

"Čo sa týka faktoru šťastia, tak musím byť sebakritický. Asi sa nám vrátilo to, že v sériách proti Popradu i Nitre sme boli šťastnejším tímom my. Asi sme si už svoje šťastie vyčerpali," povzdychol si útočník Gabriel Spilar. Aj jeho góly Košiciam vo finále chýbali, veď vo všetkých troch zvolenských dueloch skórovali východniari len raz. A to stačiť nemohlo. "Je to tak, hokej je o góloch. Zvolen má skúsené mužstvo, ktoré malo navyše na svojej strane i potrebné šťastíčko a skórovalo v potrebných momentoch."

HKM Zvolen - HC Košice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) - konečný výsledok série: 4:1

Góly: 36. Podkonický (P. Zuzin), 59. Brabenec (Podkonický, P. Zuzin) - 3. P. Svitana (Mlynarovič, M. Novák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, J. Konc - Šefčík, M. Valach, 6104 divákov

Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško, Novajovský, J. Mucha, Hraško, Hertl, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Kalla - Puliš, Mahdalík, Čurilla

Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Kolba, Šeda, Martin Chovan, Takáč, M. Novák - Marcel Haščák, D. Pašek, R. Jenčík - Spilar, T. Marcinko, Boltun - Š. Novotný, Marek Slovák, Jokeľ - P. Svitana, Mlynarovič, O. Gmitter.