Potrebné víťazstvo ušlo „rytierom“ v predĺžení

Autor: HKM Zvolen Dátum: 3.3.2024

Súboj dôležitý pre oba tímy ponúkol fanúšikom veľmi atraktívny hokej. Oba tímy si boli vedomé povinnosti plného bodového zisku, ktorý by Popradčanom priniesol už predčasne trofej pre víťaza základnej časti a naším Rytierom, v prípade zaváhania Banskej Bystrice, návrat do prvej šestky. Skóre zápasu otvoril po nájazde Zuzin, ktorý už v 13. sekunde tretej tretiny pridal aj svoj druhý gól. Kamzíci v druhej tretine vyrovnali a v záverečnej dvomi gólmi v rozpätí 15-tich sekúnd vývoj zápasu otočili. Dramatický vývoj zápasu podčiarkol vyrovnávajúcim gólom Šiška a poslal zápas do predĺženia, v ktorom rozhodol o triumfe Popradu Dmowski.

HKM Zvolen - HK Poprad  3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2, 0:1)
G
óly: 15. Zuzin, 41. Zuzin (Bondra, Gachulinec), 50. Šiška (Fortin, Rauhauser) - 36. Bates (Calof), 46. Bjalončík (Turan, Svitana), 46. Záborský (Coulter, Dmowski), 63. Dmowski (Bates, Svedberg)
Rozhodovali: Baluška, Novák – Valo, Jurčiak (video – Jonák), presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, diváci: 2497

Zvolen: Kupsky (Trenčan) – C. Hults, Sládok (C), Rauhauser (A), Gachulinec, Andersson, Hain – Hecl, M. Hults, Lukosevicius – Zuzin (A), Fortin, R. Bondra – Csányi, Šiška, Marcinek – A. Mišiak, K. Gábor, Kolenič
Tréner: Jamie Russell

Poprad: Vay (Belányi) – Betker, J. Brejčák, Svedberg, Brincko, D. Brejčák (C), Turan, Česánek – Dmowski (A), Coulter, Záborský (A) – Bjalončík, Bates, Calof – Kukuča, Jendek, Svitana – Šotek, Suchý, Mlynarovič – Bodnár
Tréner: Todd Bjorkstrand

Do zápasu sme vstúpili aktívne a už v prvých sekundách musel brankár Vay likvidovať nepríjemnú strelu Fortina. Vedenia sa ale mohli ujať hostia. Dmowski švihom opečiatkoval žŕdku a jeho následnú dorážku kryl Kupsky. Tlak súpera priniesla presilovka po vylúčení Sládoka. Kamzíci si vytvorili viacero nebezpečných príležitostí, ale všetky strely si Kupsky postrážil. Následne sme súpera zatlačili, ale Vaya sa nám prekonať nepodarilo. Tlak vyústil do presilovej hry. V nej sa dostal do samostatného nájazdu Záborský, ale našťastie namieril vysoko nad. V 15. minúte prišla hrubá chyba popradských zadákov. Prihrávku po modrej čiare zachytil Zuzin a po sóle od vlastnej tretiny nekompromisne skóroval, 1:0. Vzápätí sa rovnako do nájazdu dostal Dmowski, ale priestor bránky netrafil. Záver tretiny sa niesol v znamení popradskej snahy o vyrovnanie, ale ďalší gól sme už nevideli.

V druhej tretine sme si od jej úvodu vytvorili tlak, žiaľ skórovať sa nám nedarilo a nevyužili sme ani ponúknutú presilovkovú príležitosť. Naopak od inkasovaného gólu nás zachránil Mitch Hults, ktorý odpálil puk z bránkovej čiary. Obojstranne bojovný priebeh vyústil do vyrovnávajúceho gólu v 36. minúte. Turanovu delovku od modrej čiary Kupsky s problémami vyrazil, ale následná Calofova prihrávka našla Betesa, ktorý zblízka vyrovnal na 1:1.

Úvod záverečnej tretiny nám vyšiel priam ukážkovo. Len 13 sekúnd potreboval Peter Zuzin na druhý presný zásah. Ideálne ho našiel v predbránkovom priestore Bondra a náš najlepší strelec bez prípravy poslal Rytierov opäť do vedenia, 2:1. Vyrovnať mohol Calof, ktorý sa individuálne dostal až pred Kupskyho, ale prekonať ho nedokázal. Pohromu priniesla 46. minúta, keď sa Kamzíci potešili z dvoch presných zásahov. Najskôr Bjalončík využil presilovú hru, 2:2 a o 15 sekúnd rovnako delovkou od modrej otočil vývoj duelu Záborský, 2:3. Dráma však pokračovala ďalej. V 50. minúte usmernil Fortinovu strieľanú prihrávku za Vaya Šiška a bolo opäť vyrovnané, 3:3.

O víťazstve Popradu rozhodol najlepší strelec extraligy Dmowski.

Jamie Russell (tréner HKM): „Vybojovali sme bod, ktorý nás v posledných zápasoch pri neúčasti zranených hráčov charakterizuje. Za stavu 2:3 v tretej tretine sme sa potrebovali vrátiť do zápasu a podarilo sa nám poslať ho do predĺženia. Pri súčasnom zúženom kádri je to pre nás veľký bod a som na chlapcov hrdý.“

Kompletné štatistiky SZĽH: https://www.hockeyslovakia.sk/sk/stats/matches/995/tipos-extraliga/match...